Du vil dele dine data – hvor og hvordan?

Du vil dele dine data - hvor og hvordan

Du kan være med til at sikre din familie adgang til fotos og e-mails og vej ind til dine konti og profiler efter din død. Læs mere om dine muligheder her.

Har du husket at videregive dine login-oplysninger?

Hvis du nedskriver dine brugernavne og adgangskoder og gemmer dem sammen med dine personlige papirer eller hos familien, kan dine nærmeste let få adgang til vigtige filer på computeren og konti på nettet.

Du kan også gemme koderne i fx e-Boks, som din familie kan søge om adgang til efter din død, eller i Min Sidste Vilje.

Derudover er det muligt at gemme alle koder i en app, som hjælper med at huske logins. Dermed bliver det kun relevant at have styr på én adgangkode: Koden til appen. Der findes flere forskellige apps til koder, og det kan variere, om de er gratis, eller om der kræves betaling for hele appen eller udvalgte funktioner. I nogle apps kan du dele logins med venner og familie eller udvælge en person, som kan varetage de gemte koder ved dødsfald.

Blandt de apps, du kan vælge imellem, er fx TrueKey, Keeper, LastPass og Dashlane.

Risiko ved at dele koder: Det kan være forbundet med risiko at give sine login-oplysninger til andre. Hvis du deler dine brugernavne og adgangskoder, er dine konti ikke nødvendigvis sikre. Du skal derfor overveje risikoen ved at dele login-oplysninger – og hvem du evt. deler med. 

Gem de vigtigste filer og slet det, andre ikke må se

Ryd løbende op i dine filer og konti og gem det vigtigste til familien på fx et USB-stick eller en ekstern harddisk. Overvej også, om der er filer og konti, som de nærmeste ikke må kende til.

Del løbende

Der er gode muligheder for bl.a. gennem cloud-tjenester at dele billeder og dokumenter med familie og venner.

E-Boks er også til familieportætter og kontrakter

Den digitale postkasse e-Boks er ikke kun til dokumenter fra det offentlige, banker, forsikringsselskaber o.l. Du kan også gemme alt fra familiefotos, fødselsattesten til kontrakter i postkassen. Din familie kan søge om adgang til din e-Boks efter din død.

Bevar livshistorien

Der findes it-værktøjer, som giver dig mulighed for at gemme din livshistorie digitalt – fx værktøjet “Min Livshistorie”. Her kan du bl.a. nedskrive fortællinger, gemme fotos og videoer, men også brugernavne og adgangskoder. Det hele kan deles med dine pårørende.

Der er ikke altid en løsning for de efterladte

Du kan gøre en masse for at sikre din familie adgang til dine vigtige data – men du kan desværre ikke udrydde alle de problemer, der kan opstå for dine nærmeste, når de skal have adgang til dine data efter din død. For det er ofte kompliceret at skaffe sig adgang til eller slette en afdøds konti og profiler, og der kan gå lang tid, før der findes en løsning. Desværre kan det også ende med, at de efterladte mister vigtige data.

Hvad sker der med din digitale arv, hvis du ikke har pårørende?

Det kan være svært at få slettet alle dine data, hvis du ikke har pårørende, der kan håndtere din digitale arv efter din død.

Der er dog efterhånden kommet flere virksomheder til, der yder den service, at de hjælper med at tage hånd om din digitale arv. De kan måske hjælpe med at slette dine data, når du dør. Fx er der virksomheden ”Mit Digitale Liv”.