Hvad er digitalt liv og digital arv?

Ved dødsfald i familien kan det være svært at få adgang til fx mandens, søsterens eller forældrenes fotos, e-mails eller Facebook-side. Men mange problemer vedrørende digitalt liv og digital arv kan løses. Læs mere her.

Hvad er der i skyen?

Har du fotos og filer gemt på cloud-tjenester eller på din tablet? Har du også en e-mail-konto og sociale profiler fx på Facebook, Instagram og LinkedIn? Så har du ligesom mange andre i dag et digitalt liv og dermed mange personlige data gemt på computere, tablets, smartphones og nettet.

Hvor familiens fotos engang var samlet i et album i reolen, og gamle breve lå i en papkasse på loftet, er billeder og vigtige dokumenter i dag ofte gemt digitalt og beskyttet af adgangskoder – og det kan derfor være svært og ligefrem umuligt som efterladt at få adgang til de fotos, filer og konti, som en død efterlader sig. Minder, familiefortællinger mm. kan derfor gå tabt, og den døde risikerer fortsat at dukke op på Facebook eller LinkedIn. Der kan også være kontrakter og andre vigtige dokumenter, du som efterladt skal bruge og ikke kan få fat i.

Min mor ligger for døden, og jeg ved ikke, hvordan jeg får fat i alle de billeder, hun har taget til jul, fester og ferier. Jeg er bange for at miste alle vores skønne minder.Kvinde, 32 år

 

Hvad sker der med min Facebook-profil og alle mine billeder på mobilen, når jeg ikker er her mere? Lever jeg videre på nettet?Mand, 29 år

Et digitalt liv – oversigt

Grafikken nedenfor giver et overblik over en gennemsnitlig danskers digitale liv. Den er på ingen måde et udtømmende overblik over et digitalt liv, men den skal ses som et slags inspirationsværktøj, der kan kan give en idé om omfanget og formen på digitalt liv – og dermed også digital arv.

 

MIT.DIGITALE.LIV

Ide og grafik af Astrid Waagstein. Udviklet for Landsforeningen Liv&Død.

 

Hvad kan man gøre?

Det er vigtigt, at man forholder sig til, hvad der sker med ens data på computere og nettet, når man ikke er her mere, for det kan få store konsekvenser for familien, hvis fotos, dokumenter og konti er utilgængelige. Mister man en af sine nærmeste, og vil man gerne have fat i fx e-mails og fotos, kan man støde ind i mange problemer – men der heldigvis også flere ting, man kan gøre for at få adgang.

Hvad sker der med den digitale arv, hvis der ikke er pårørende?

Det kan være svært at få slettet alle data, hvis der ikke er pårørende, der kan håndtere den digitale arv efter et dødsfald.

Der er efterhånden kommet flere virksomheder til, der yder den service, at de hjælper med at tage hånd om den digitale arv. De kan måske hjælpe med at slette data, når et menneske dør. Fx er der virksomheden ”Mit Digitale Liv”.

 

Tag stilling til dit digitale liv og din digitale arv

Find ud af, hvad du kan gøre for at give dine nærmeste adgang til dine fotos, dokumenter og konti.

Læs mere her
Du har mistet en pårørende - hvad gør du?

Find ud af, hvad du kan gøre for at få adgang til fx fotos, dokumenter og konti.

Læs mere her