Hvad er digitalt liv og digital arv?

Ved dødsfald i familien kan det være svært at få adgang til fx mandens, søsterens eller forældrenes fotos, e-mails eller Facebook-side. Men mange problemer vedrørende digitalt liv og digital arv kan løses. Læs mere her.

Hvad har du i skyen?

Digital Arv

Et eksempel på et digitalt liv med de forskellige former for data, vi har – og dermed også en potentiel digital arv. Klik på billedet for at se det i større udgave.

Har du fotos og filer gemt på cloud-tjenester eller på din tablet? Har du også en e-mail-konto og sociale profiler fx på Facebook og Instagram? Så har du ligesom mange andre i dag et digitalt liv og dermed mange personlige data gemt på computere, tablets, smartphones og nettet.

Billeder og vigtige dokumenter er i dag ofte gemt digitalt og beskyttet af adgangskoder – og sker der et dødsfald i familien, kan det være svært og ligefrem umuligt som efterladt at få adgang til de fotos, filer og konti, som en død efterlader sig.

Minder og familiefortællinger kan derfor gå tabt, og den døde risikerer fortsat at dukke op på Facebook eller LinkedIn, selvom familien ikke ønsker det. Der kan også være kontrakter og andre vigtige dokumenter, som ikke er til at få fat i.
 

Min mor ligger for døden, og jeg ved ikke, hvordan jeg får fat i alle de billeder, hun har taget til jul, fester og ferier. Jeg er bange for at miste alle vores skønne minder. ‐ Kvinde, 32 år

Hvad sker der med min Facebook-profil og alle mine billeder på mobilen, når jeg ikke er her mere? Lever jeg videre på nettet? ‐ Mand, 29 år

 

Se film om digital arv

Her kan du se tre små film, som på forskellig vis sætter fokus på digital arv.

 • Om digitalt liv og digital arv

  Hvad er digitalt liv og digital arv? Og har du taget stilling til din digitale arv? Se filmen og find ud af mere om digitalt liv og digital arv.

 • Tag stilling til din digitale arv

  Har du taget stilling til din digitale arv? Det er vigtigt, at du forholder dig til din digitale arv også for dine nærmestes skyld.

 • Digital arv når du har mistet

  Hvad skal der ske med afdødes digitale arv? Det kan være vigtigt for dem, der står tilbage, at der tages hånd om afdødes digitale arv.


 

Hvad kan du gøre: Tre gode råd
 • Forhold dig til dit digitale liv og din digitale arv: Hvilke slags data har du selv?
 • Læg en plan for, hvad der skal ske med din digitale arv, når du dør
 • Tal med dine pårørende om din egen og deres digitale arv

 

Hvorfor er det vigtigt?

Det er vigtigt at forholde sig til, hvad der sker med data på computere og nettet, når man ikke er her mere, for det kan få store konsekvenser for familien, hvis fotos, dokumenter og konti er utilgængelige.

Mister man en af sine nærmeste, og vil man gerne have fat i fx e-mails og fotos, kan der opstå problemer – men der heldigvis også flere ting, der kan gøres for at få adgang.

 

Hvilken situation står du i?

Du kan have brug for særlige informationer om digitalt liv og digital arv alt afhængig af, om du ønsker at tage stilling til dit digitale liv og din digital arv – eller du ønsker hjælp til at håndtere den digitale arv, som en afdød pårørende har efterladt sig.

Nedenfor kan du vælge din situation og finde frem til den information, du søger.  

Tag stilling til dit digitale liv og din digitale arv

Find ud af, hvad du kan gøre for at give dine nærmeste adgang til dine fotos, dokumenter og konti.

Læs mere her
Du har mistet en pårørende - hvad gør du?

Find ud af, hvad du kan gøre for at få adgang til fx fotos, dokumenter og konti.

Læs mere her

 

Personlige fortællinger om at forholde sig til digital arv

 • Den digitale arv efter Theas mors død
  Da Thea var 14, døde hendes mor i en ulykke på en ferie. Efterfølgende brugte Thea sin mors digitale arv til at mindes, men også til at udsætte morens død.
  Læs mere
 • Den digitale arv efter Lauras fars død
  Lauras far døde af en kræftsygdom. Under hans sygdomsforløb benyttede han i høj grad Facebook, hvor han skrev om sin sygdom. I dag bruger Laura sin fars digitale arv til at mindes.
  Læs mere