Bøger

I vores bogoversigt finder du en lang række bøger inden for emnerne tab og sorg, død og begravelse. Se oversigten og vælg dig ind på en bestemt kategori, hvis du er interesseret i en særlig type litteratur.

Filtrer:
Alle bøger
Alle bøger Erindringer/BeretningerBørn og ungeHåndbøgerFagbøgerSkønlitteraturFotobøger
 • Kåre Bluitgen
  Så dø dog morfar! Kåre Bluitgen, 2019

  Børnebog om William, der forsøger at komme overens med, at morfar er alvorligt syg. William kan ikke lide, at morfar er på hospitalet, og at han skal med. ”Hvorfor dør han ikke!” råber han. Da morfar dør, oplever William skyld og skam. Men da mor finder kassen med hans hackysack og billeder af morfar, kommer minderne om den rigtige morfar.

  Mere information
 • Døden- En overlevelsesguide Esben Kjær, 2019

  Bogen er skrevet som en eksistentiel håndbog til den, der har mistet eller skal miste. Bogen guider den pårørende til at navigere i de psykologiske og eksistentielle kriser, der følger med, når ens nærmeste erklæres terminale, dør og skal begraves – og man herefter selv skal leve videre med sine døde.

  Mere information
 • Giv sorgen ord M. H. Jacobsen, M. Guldin, C. J. Busch, 2019

  Bogen kaster med et tværfagligt perspektiv lys over nogle af de forandringer, der er sket med sorgkulturen i Danmark i de senere år – både i forhold til professionel praksis, videnskabelige tilgange og den måde, som almindelige mennesker opfatter, oplever og praktiserer sorgen på i deres hverdagsliv.

  Mere information
 • Nina Harboe
  Kan jeg sygemelde hos Gud Nina Harboe, 2018

  Nina Habroe skriver om livsforandringer, fortvivlelse, vrede, ensomhed og afmagt, efterhånden som demens ændrede hendes og ægtefællen Steens liv. Hun fortæller om det nødvendige, til tider udfordrende, men også omsorgsfulde samarbejde med fagpersoner – og beskriver kærligheden og det at have mod på livet før, under og efter forløbet.

  Mere information
 • Sidstehjælp G. Bollig, K. H Bachmann m.fl. , 2018

  Sidstehjælp er aktiv livshjælp i den sidste levetid. Meningen med sidstehjælp er at leve livet helt, til det slutter, med så god livskvalitet som muligt og så længe, det varer.

  Bogen formidler basiskundskab om omsorg ved livets afslutning og sigter på at få alle i tale om deres ønsker for livet og dets afslutning.

  Mere information
 • Svend Brinkmann
  Det sørgende dyr Svend Brinkmann, 2018

  I denne bog udfolder Svend Brinkmann – blandt andet gennem eksempler fra litteraturen, kunsten og teatret – sorgens væsen og det vilkår, det er at leve med sorgen. Og han diskuterer, hvad sorgen fortæller om os som mennesker, der formår at elske trods dødens uomgængelighed.

  Mere information
 • Stine Buje
  Bogen om livet Stine Buje, 2018

  Femten danskere fortæller, hvad de har lært om livet, efter at de er blevet ramt af uhelbredelig sygdom.

  Bogen skal inspirere os til selv at mærke efter, hvad der giver mening for os, så vi ikke først ved livets afslutning indser, at vi kunne have brugt vores tid bedre.

  Mere information
 • Sorgterapi – Evidens og metoder i praksis Mai-Britt Guldin, 2018

  Bogen sætter rammerne for en moderne sorgterapi med en gennemgang af, hvad sorg og sorgterapi er, samt konkrete, evidensbaserede metoder til arbejdet med forskellige aspekter af sorgen.

  Bogen tilbyder en overordnet struktur for terapeutiske forløb, men med mulighed for tilpasning og inspiration til læserens egne metoder og erfaringer.

  Mere information
 • At gå døden i møde. Livsfortællinger Kathryn Mannix, 2018

  Gennem en række patientfortællinger fra sit virke som læge besvarer Kathryn Mannix de mest intime og følsomme spørgsmål om døden og den døende.

  Med disse eksempler og med sin professionelle erfaring og tilgang vil hun lære os om dødens forløb og faser, så vi kan være til stede og gå døden i møde sammen med dem, vi elsker og holder af.

  Mere information
 • Jeg lever med en udløbsdato Charlotte Bøving, 2018

  Charlotte Bøving har uhelbredelig kræft – en sygdom der sætter tingene i perspektiv og gør det vigtigt at få sagt, hvad der skal siges, mens tid er.

  I bogen beretter Charlotte Bøving om op- og nedture i sit liv. Samtidig vil hun med bogen inspirere sine læsere til at leve stærkt og godt, mens vi kan.

  Mere information
 • Snefnug i mørket H.B. Olsen, S.B. Sørensen, 2018

  Heidi og Saras verdener forandrer sig pludselig, da deres elskede mor og mormor bliver alvorligt syg.

  I bogen fortæller de på skift om deres oplevelser, følelser og tanker igennem sygdomsforløbet og giver indblik i, hvordan den nøjagtig samme hændelse kan opleves forskelligt af to generationer.

  Mere information
 • Den spanske syge Tommy Heisz , 2018

  I 1918 kom den spanske syge til Danmark. Omkring 15.000 danskere døde af epidemien.

  Bogen giver en stemme til de danskere, som var øjenvidner til katastrofen: Sygeplejersker, patienter, frivillige, præster og pårørende. Det er historien om en sygdom – men også fortællingen om de mennesker, der blev ramt af den.

  Mere information
 • Anjee Gitte Nielsen
  At leve og at dø Anjee Gitte Nielsen, 2018

  Anjee Gitte Nielsens mand får konstateret en hjernesvulst. Fra den ene dag til den anden forandrer parrets liv sig fuldstændigt, og de kastes ud på en lang og ufrivillig rejse med op- og nedture. En rejse hvor de ved, at den ene skal dø, og den anden skal leve videre uden ægtefællen.

  Mere information
 • Sorg Mai-Britt Guldin
  Sorg Mai-Britt Guldin, 2018

  Sorg er et grundvilkår for os alle. Ifølge Mai-Britt Guldin, sorgforsker ved Aarhus Universitet, skal vi ikke tage sorgerne på forskud. Hvis vi til gengæld tør give sorgen en plads i livet, når den dukker op, kan dens smerte ikke bare forvandle sig til erindringens glæde, men også lære os at leve.

  Mere information
 • Jeg løber
  Jeg løber Anders Legarth Schmidt , 2018

  Anders Legarth Schmidt snørede løbeskoene blot ti timer efter, at hans seksårige datter Ellen døde af kræft.

  I en serie dybt personlige og meget rørende tekster i krydsfeltet mellem liv, død, løb, sorg og savn deler forfatteren sine følelser, tanker og refleksioner over, hvad løb handler om for ham.

  Mere information
 • Pigen på tårehavet Pernille Brun Andersen, 2017

  Et illustreret eventyr for mindre børn om sorg, savn og håb.

  En lille pige har mistet sin far. Hun synes, at hendes mor snakker og snakker og spørger om mange ting: Vil du med til stranden? Vil du have flere ærter? Er du ok? Men pigen vil ikke til stranden, hun vil ikke have flere ærter, og hun er ikke ok. Hun vil bare have sin far tilbage.

  Mere information
 • Tankestrøm og -streger. Om min sorg Pernille Strøm Øster, 2017

  Pernille mistede som 19-årig sin lillebror i en tragisk ulykke. Bogen består af hendes tanker og følelser – i form af digte, illustrationer, kollager, fabler, anekdoter, tankespind og meget mere.

  Bogens beskriver et ungt menneskes sorgforløb. Og er et opråb til, at vi forsøger at bryde de mange tabuer og tør tale om døden og sorgen – uanset alder.

  Mere information
 • Dus med døden M. Vianello, M. Bendixen, 2017

  “Dus Med Døden” er en bog om at stå ved siden af en, der har mistet. Det kan være svært, men det kan heldigvis også blive nemmere.

  Bogen ruster dig til at føle dig bedre tilpas, når du møder en, der er i sorg – og at gøre dem bedre tilpas i dit selskab.

  Mere information
 • Her bor de levende
  Her bor de levende Charlotte Bork Høvsgaard, 2017

  Da Thomas dør som 42-årig, bliver Charlotte enke. Hun er 39. Hvordan kommer man videre efter at have mistet sin mand?

  Charlotte prøver at forstå sorgen, som den var lige efter dødsfaldet, og hvordan den har udviklet sig til noget, man også kan leve med. Charlotte fremskriver et nyt liv med plads til både de levende og de døde.

   

  Mere information
 • Jeg vil gerne tale om min sorg
  Jeg vil gerne tale om min sorg A. Dyregrov, M. Guldin, 2017

  Bogen beskriver, hvad sorg er, hvilke udtryk sorgen ofte får, og giver viden om, hvordan fx skoler og hospitaler kan opbygge et beredskab, så de ved, hvordan de kan tale med børn og unge i forbindelse med sygdom, ulykke og dødsfald. Bogen er til professionelle, der er i kontakt med sørgende børn og unge, men kan læses af alle voksne.

   

  Mere information
 • Altid allerede elsket
  Altid allerede elsket Peter Bastian, 2017

  “Altid allerede elsket” samler Peter Bastians sidste tanker, inden han døde.

  Bogen blev til ved en samtale på Arresødal Hospice, hvor forfatteren Tor Nørretranders var på besøg 11 dage før Peter Bastians død. De to venner talte sig gennem alt det, Peter Bastian havde på hjerte. En let redigeret båndudskrift blev til bogens tekst.

  Mere information
 • Til døden os skiller
  Til døden OS skiller Poul Erik Bermann, 2017

  En informativ bog, der kan danne grobund for samtaler i familien inden et dødsfald.

  Baggrunden for bogen er Poul Erik Bermanns tab af sine forældre. I forordet siger han bl.a.: “Jeg har i mange år haft et håb om, at døden er noget, vi alle skal kunne snakke, debattere og ikke mindst være afklarede om.”

  Mere information
 • Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
  Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog Naja Marie Aidt, 2017

  I 2015 døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. I bogen “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog” beretter Naja Marie Aidt om, hvordan tabet af sønnen Carl ændrede alt.

  Mere information
 • Transfervindue
  Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl Maria Gerhardt, 2017

  ”Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl” er en utopisk fremstilling af Nordsjælland som et stort luksuriøst hospice. Alle går i hvidt. New age-nonner dyrker medicinsk cannabis på stranden. Internet og musik er forbudt, til gengæld kan man vinterbade med overlægen.

  Mere information
 • De 5 ting døende fortryder mest
  De 5 ting døende fortryder mest Bronnie Ware, 2017

  Bronnie Ware arbejdede i en årrække med at pleje døende. Med baggrund i samværet med døende har hun skrevet bogen ”De fem ting døende fortryder mest”, der sætter fokus på døendes største fortrydelser.

  Mere information
 • Om mørke og om lys
  Om mørke og om lys Hanne Frøyer, 2017

  Hanne Frøyr oplevede sit livs største mareridt, da hendes voksne datter begik selvmord, men det viste sig, at den tragiske begivenhed også kom til at åbne op for en ny forståelse af den menneskelige tilværelse, af livet og af døden.

  Mere information
 • Før jeg forsvinder
  Før jeg forsvinder Paul Kalanithis, 2016

  Paul er 36 år gammel og ved at færdiggøre sin ti år lange uddannelse som neurokirurg, da han får konstateret lungecancer i stadie 4.

  “Før jeg forsvinder” er hans utrolige fortælling om livet før og efter diagnosen, skrevet under hans drænende sygdomsforløb og færdiggjort af hans kone efter Pauls død.

  Mere information
 • I får ikke mit had
  I får ikke mit had Antoine Leiris, 2016

  Antoine Leiris mistede sin kone og moren til deres søn under terrorattentatet på spillestedet Bataclan i Paris i 2015 – og fortæller i bogen hjertegribende, stærkt og usentimentalt om ugerne efter den forfærdelige begivenhed og om kampen for at skabe en ny hverdag for sig selv og sit barn.

  Mere information
 • V af Cecilie Eken
  V Cecilie Eken, 2016

  ”V” af Cecilie Eken er en historie for børn fra 10 år fortalt på rimede vers om sorg, savn, smerte og håb.

  Mere information
 • Tomrum
  Tomrum. I chok – og tiden efter et dødsfald Karin Feit Almberg , 2016

  I bogen fortæller Karin Feit Almberg om det chok, der indtraf, da hun mistede sin mand, Jørgen, og om livet det første år efter.

  Mere information
 • Hvor flyver sjælen hen
  hvor flyver sjælen hen? Birthe Lauritsen, 2016

  Døden rammer alle – på tværs af religion og kultur. Men hvordan siger man det sidste farvel? Og er der et evigt liv?

  I bogen ”hvor flyver sjælen hen?” går journalist og forfatter Birthe Lauritsen bag om begravelseskulturen i Danmark, der i disse år er i stærk forandring.

  Mere information
 • Begravelse for begyndere
  Begravelse for begyndere – en jordnær guide Sisse K. Ibsen, 2016

  En guidebog med basal viden og konkret inspiration til dem, som en dag – eller i dag – står over for at skulle planlægge en begravelse.

  Bogen henvender sig både til medlemmer af folkekirken og til ikke-medlemmer, som uden præst og kirke skal arrangere en afskedsceremoni.

  Mere information
 • Når jeg savner min far
  Når jeg savner min far Alberte Winding, 2016

  “Når jeg savner min far” er en ungdomsbog af Alberte Winding, der handler om at miste, om sorg og om at forelske sig for første gang.

  Mere information
 • Sagt om sorg 2
  Sagt om sorg II Louise Winther, 2016

  ”Sagt om sorg II” er en bog med udtalelser fra mennesker i sorg, der fortæller om tabet af en kær – et barn, en forælder, en livsledsager – og om, hvordan de oplever omgivelsernes reaktioner.

  Bogen er et selvstændigt andet bind til ”Sagt om sorg” fra 2014.

  Mere information
 • Tit er jeg glad
  Tit er jeg glad Jens Christian Grøndahl, 2016

  “Tit er jeg glad” handler om kærlighed, familie, sorg og at få livet til at gå videre, selvom alting føles forkert.

  Efter Georgs død står Ellinor helt alene. Hun bor sammen med hans to tvillingesønner fra et andet ægteskab og skal få livet til at fungere. Men hvordan gør man det? Historien er henvendt til sønnernes døde mor.

  Mere information
 • Sorg er et væsen med fjer
  Sorg er et væsen med fjer Max Porter, 2016

  En far og ægtemand har mistet sin hustru. De to drenge kæmper med en ubærlig sorg. Så banker det på døren hos familien. En krage står i døråbningen og erklærer, at den flytter ind.

  Krage bliver babysitter, psykoterapeut, historiefortæller, stridsfugl og bodyguard. Og den truer med at blive, til de ikke længere har brug for ham.

  Mere information
 • På en måde skal vi dø
  På en måde skal vi dø – Fortællinger om livet Lotte Blicher Mørk, 2016

  Hospitalspræst Lotte Blicher Mørk skriver i sin bog om mødet med livets paradoksale vilkår og magtesløsheden.

  Både når livet er sat på spidsen, og når vi “bare” er midt i livet med alt, hvad det byder.

  Mere information
 • Nede i jorden oppe i himlen
  Nede i jorden, oppe i himlen S. M. Lassen, T. Melgaard, 2016

  Bogen handler om sorg i børnehøjde. Det er en højtlæsningsbog, som kan inspirere voksne til at snakke med børn om det at miste og være ked af det.

  Bogen er illustreret af Karina Bækkelund.

  Mere information
 • Størst af alt en bog om sorg
  Størst af alt. En bog om sorg M. Grymer, M. Christensen , 2016

  “Størst af alt” er en brugsbog for sørgende.

  Bogen fortæller om bearbejdningen af sorg og indeholder afsnit, hvor den sørgende kan nedfælde sine svar og mindes afdøde ud fra en række spørgsmål.

  Mere information
 • Det nødvendige nærvær - en bog om sjælesorg
  Det nødvendige nærvær Rita Nielsen, 2016

  Indføring i sjælesorg og bud på, hvordan man støtter og hjælper, når livet bliver for svært. Der præsenteres konkrete hjælpemidler til brug i sjælesorg, fx samtalemetoder, livshistorie, bøn, salmer.

  Til præster, sundhedspersonale, frivillige i besøgstjenesten, lederen af sorggrupper, en kirkeligt ansat mv. – og andre, der gerne vil kunne hjælpe.

  Mere information
 • At undres ved livets afslutning
  At undres ved livets afslutning Finn Thorbjørn Hansen, 2016

  Om hvordan man gennem filosofiske undringssamtaler kan udvikle et fagsprog, der rummer de oplevelser og den længsel efter nærvær og mening, man møder på hospice, palliative afdelinger, plejehjem.

  Til professionelle inden for palliativ omsorg, patientrådgivning, Kræftens Bekæmpelse m.fl. – og studerende i sygepleje, psykologi, teologi, filosofi.

  Mere information
 • Min usynlige søn. Kunsten at leve med sine døde resten af livet
  Min usynlige søn Esben Kjær, 2016

  I bogen fortæller Esben Kjær om sin erkendelsesrejse gennem sorgen efter tabet af sin syv-årige søn Sebastian, der døde af kræft.

  Samtidig rummer bogen interviews med sorgforskere, præster, antropologer og mange andre, der breder perspektivet ud.

  Mere information
 • At være dødelig. Om livsforlængelse og livskvalitet.
  At være dødelig – om livsforlængelse og livskvalitet Atul Gawande, 2016

  Bogen handler om oplevelsen af dødelighed i dag. Om at blive gammel og dø.

  Forfatteren til bogen, Atul Gawande, fortæller om sine erfaringer som kirurg, om sine patienter og om sin egen families oplevelser.

   

  Mere information
 • Jacob Birkler
  Døden i et professionelt perspektiv – de svære valg Jacob Birkler, 2015

  Bogen omhandler etiske overvejelser, dilemmaer og handlinger, som sundhedsprofessionelle sættes overfor i deres arbejde med døende, samt de problemstillinger, der rejser sig efter døden, fx organdonation og obduktion.

  Primært til sundhedsprofessionelle, som arbejder med døden blandt døende og pårørende.

  Mere information
 • Lille guds barn
  Lille Guds barn Birte Overlade, 2015

  “Lille Guds barn” giver et indblik i døden set med et barns øjne.

  Har man mistet eller står man i en situation med risiko for at miste, kan bogen være en trøst til den, der ønsker ærlige svar på vanskelige spørgsmål. Den viser, hvordan man kan komme lettere gennem en svær tid.

   

  Mere information
 • Så er Thomas væk
  Så er Thomas væk Charlotte Bork Høvsgaard, 2015

  Charlotte Bork Høvsgaard skildrer sin mands korte sygdomsforløb og pludselige død.

  Bogen handler om, hvordan det er at miste et familiemedlem, når man står midt i det, om tiden efter døden, minderne og det videre liv for Charlotte og sønnen Halfdan.

  Mere information
 • Kræften og kraften
  Kræften og kraften Christine T. Johannessen-Henry, 2015

  “Kræften og kraften. Hverdagskristendom i et netværksteologisk perspektiv” handler om de måder, tro viser sig på, når vi er blevet ramt af begivenheder som alvorlig sygdom, og om troens intensitet, når vi er truet på vores eksistens.

  Mere information
 • Als. Sygdommen uden håb
  ALS – sygdommen uden håb Ketty Hjøllund, 2015

  En beretning om en uhelbredelig sygdom i alle dens faser, fra de første symptomer til den sidste nat.

  Bogen er skrevet af Ketty Hjøllund, hvis mand, Thorkild, fik ALS og døde efter tre år.

  Mere information
 • Drømmehulen
  Drømmehulen Jacob Riewe, 2015

  Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Han finder det rum, der går på tværs af tid og evighed. Det sted, hvor levende og døde kan være sammen. Han går ind i Drømmehulen.

  Otto Dickmeiss’ fine og udtryksfulde streg ledsager Jacob Riewes fortælling.

  Mere information
 • Aktiv dødshjælp. Kan vi mere end vi kan magte?
  Aktiv dødshjælp – Kan vi mere end vi kan magte? Ole Hartling, 2015

  Bogen “Aktiv dødshjælp. Kan vi mere end vi kan magte” indeholder både argumenter og refleksioner samt personlige fortællinger fra dødens grænseland.

  Formålet er at brede det, der kan synes enkelt, ud og rokke ved det moderne menneskes opfattelse af aktiv dødshjælp som en farbar løsning.

   

  Mere information
 • Døden
  Døden Christian Hall, 2015

  Fagbogen ”Døden” af Christian Hall giver svar på mange spørgsmål om døden.  Bogen fortæller også om, hvordan mennesker har forholdt sig til døden op gennem historien, både i religionerne og kunsten.

  Den henvender sig til børn fra ca. 11 år og kan benyttes til såvel selvstændig læsning som klasseundervisning.

  Mere information
 • Snak på livet løs
  Snak på livet løs Stine Buje, 2015

  Bogen er en hjælp til dig, som skal miste et familiemedlem eller en anden, som står dig nær.

  I bogen får du konkrete idéer og inspiration til at tage hul på de svære samtaler før døden. Og du møder andre pårørende, som deler ud af deres erfaringer med at miste og giver deres bedste råd videre.

   

  Mere information
 • Sorg - når ægtefæller dør
  Sorg – når ægtefællen dør Jorit Tellervo, 2015

  Bogen “Sorg – når ægtefællen dør” henvender sig til alle i befolkningen, der har lyst til eller brug for at få viden om sorg og sorgstøtte, når ægtefællen dør – også før man konkret får brug for indsatsen.

  Første del af bogen handler om sorg.

  Bogens anden del handler om sorgstøtte.

  Mere information
 • David Cozmo
  Hvordan man har en usynlig bror David Cozmo, 2014

  David Cozmo var 10 år, da han mistede sin lillebror til kræft. Hans lillebror, Sebastian, blev kun syv år gammel.

  Kort tid efter tabet tegnede og skrev David Cozmo bogen ”Hvordan man har en usynelig bror” til sin anden lillebror om, hvordan man lever videre med dem, som man har mistet.

  Mere information
 • Sagt om sorg
  Sagt om sorg Louise Winther, 2014

  Bogen sætter fokus på menneskets reaktion på det at miste.

  En række mennesker i sorg fortæller om tabet af en elsket – et barn, en forælder, en livsledsager – og om, hvordan de oplever omgivelsernes reaktioner. En hyppig erfaring er, at omgivelserne hurtigt forventer, at sorgen ’går over’. Men ofte er sorg ikke noget, der går over, men i stedet noget, man må lære at leve videre med.

  Mere information
 • Bristepunkter
  Bristepunkter Susanne Holte, 2014

  Digte der kredser om tab og sorg.

  Digtene er blevet til på baggrund af forfatterens personlige erfaring med tab og er en række nedslag og stemninger i det sind, der nu skal finde en ny vej.

  Mere information
 • Sorggrupper i kirken
  Sorggrupper i kirken C.J. Busch, L.B. Hansen, T.B. Hansen, 2014

  En brugsbog for alle, som ønsker at give efterladte mulighed for i grupper at sætte ord på deres tab og håb.

  Bogen indeholder praktiske erfaringer, personlige udtalelser fra sorggruppe-deltagere og generelle metodiske overvejelser som baggrund for konkrete bud på, hvordan sorggrupper kan etableres og ledes.

  Mere information
 • Hjælp mig. Aktiv dødshjælp
  Hjælp mig – aktiv dødshjælp Svend Lings, 2014

  I Danmark er det forbudt at yde aktiv dødshjælp, mens det i enkelte andre lande er lovligt.

  I bogen præsenteres en række af argumenterne for og imod at lovliggøre aktiv dødshjælp, ligesom der stilles konkrete forslag til lovgivning på området.

  Mere information
 • At sprede skyer
  At sprede skyer Marian C. Prestage, 2014

  Marian C. Prestage fortæller om sin elskede mands sygdom og død og den svære tid efter, hvor hun forsøger at få styr på sit liv igen.

  Bogen er især rettet mod fagpersonale, der arbejder med døende og deres pårørende, til psykologer samt til de mennesker, der har mistet en nærtstående.

  Mere information
 • Stille død - om at passe en døende i eget hjem
  Stille død – om at passe en døende i eget hjem Mette Ziemendorf Ringsted, 2014

  Mette Ziemendorf Ringsted beretter om de tanker, samtaler og tilfældigheder, der førte til, at hun og hendes mand endte med at følge svigerfaren Jens’ ønske om at dø i eget hjem, selvom de havde forestillet sig, at han skulle tilbringe sine sidste dage på hospice.

  Mere information
 • Til minde om. En mindebog til børn og unge, der har mistet
  Til minde om Rikke Høgsted, 2013

  En udfyldningsbog hvor barnet selv som medforfatter kan mindes den afdøde gennem gode ting og sjove minder. Det er også en scrapbog til fotografier og tegninger.

  Selvom udgangspunktet er sørgeligt, gør den lyse tone i bogen det nemmere at tale med familie og venner om tabet.

  Mere information
 • Annas himmel
  Annas Himmel Stian Hole, 2013

  Om Annas rejse til himlen, hvor hendes afdøde mor har nedsat sig som gartner. På den tungeste dag, hvor kirkeklokkerne kalder, og det regner søm fra himmelen, vender Anna verden på hovedet og tager sin far med på en rejse, hvor man kan svømme med fuglene og flyve med fiskene.

  Billedbog fra cirka 5 år.

  Mere information
 • Billeder i boksen
  Billeder i Boksen M. B. Jørgensen, T. Baastrup, 2013

  En elevbog til kristendomskundskab i folkeskolens yngste klasser.

  Bogen indeholder et kapitel om livets forskellige ritualer, herunder begravelse og bisættelse.

  Mere information
 • Ske din vilje
  Ske din vilje – livet, døden og vingerne Tove Nielsen, 2013

  Tove Nielsen har valgt at berette om sit liv, efter hun først mistede sin mand og senere sin ældste søn, for at fortælle, at det er muligt at få et godt liv på trods af, at man mister det allerkæreste i ens liv.

  Den livsfilosofi hun gerne vil give videre til andre.

  Mere information
 • Når vi bliver født, er vi gamle nok til at dø E. Madsen & D. B. R. Camacho, 2012

  Bogen giver forskellige vinkler og tanker på døden, og læseren møder forskellige mennesker, der har været i berøring med døden.

  Med bogen får læseren indblik i, hvordan døden har betydning for, hvor vigtigt livet er – og hvordan døden og sorgen kan give livet mening, selvom det virker meningsløst.

  Mere information
 • Joan Didion
  Blå timer Joan Didion, 2012

  En fritstående fortsættelse af forfatterens bog ”Et år med magisk tænkning”.

  ”Blå timer” handler især om datterens død. Om det frygteligt forkerte i at begrave sin voksne datter kort tid efter hendes bryllup. Om at stå magtesløs tilbage. Og mærke alderdommen snige sig ind på en.

   

   

  Mere information
 • And, døden og tulipanen
  And, Døden og tulipanen Wolf Erlbruch, 2012

  En and har på fornemmelsen, at én følger efter hende. Det viser sig at være selveste Døden. Døden fortæller, at den ligeså godt kan holde sig i nærheden, hvis nu der skulle ske ‘det’, som livet udsætter alle levende ting for.

  Døden viser sig at være ret charmerende, og de to udvikler et særligt, men dog meget kortvarigt venskab.

  Mere information
 • Den fortrolige død
  Den fortrolige død Liselotte Horneman Kragh, 2012

  En bog til alle, der ved, at livet afsluttes med døden. En bog til enhver, der på et eller andet tidspunkt i sin tilværelse i bare fem minutter har grundet over, at døden er et livsvilkår for os alle.

  Mere information
 • Kærligst. Den gode begravelse
  Kærligst – den gode begravelse Marianne Schjøtt Rohweder, 2012

  En brugsbog til dig, der skal planlægge en kirkelig eller borgerlig begravelse.

  Du kan også bruge bogen til at reflektere over og formulere dine personlige ønsker til din egen begravelse.

  Mere information
 • Tæt på døden. tæt på livet
  Tæt på døden – Tæt på livet Hospicefrivillige, 2012

  Bogen “Tæt på livet – Tæt på døden” indeholder en række beretninger fra frivillige ved danske hospicer.

  Her kommer de frivillige selv til orde, og bogen er et fint indblik i, hvordan det er at være frivillig på et hospice.

  Mere information
 • Lys bag døden
  Lys bag døden Kirsten Mørch Nielsen, 2011

  Forfatteren fik under en operation hjertestop, som førte til en svær hjerneskade.

  Under hjertestoppet havde hun en nær-død oplevelse, som har fået afgørende betydning for hendes indstilling til livet.

  Mere information
 • Der var engang en begravelse
  Der var engang en begravelse Jens Jødal, 2011

  Sara og Simons oldemor er død, og deres far vil fortælle dem om begravelsen. De to børn har mange spørgsmål – fx hvad der sker, når man dør? Og hvad er en begravelse egentlig for noget?

  Med tekst og smukke tegninger er bogen en god hjælp, når der skal sættes ord og billeder på begravelsen for små og lidt større børn.

  Mere information
 • Døden nær
  Døden nær Liselotte Horneman Kragh, 2011

  En praktisk og eftertænksom vejledning for alle, der frivilligt eller ufrivilligt vil sætte sig nærmere ind i dødens virkelighed og til de, der vil være bedst muligt til stede ved et andet menneskes dødsleje.

  Mere information
 • Om døden
  Om døden Jørgen Lange Thomsen, 2011

  20 forskellige forfattere skildrer hver deres aspekt af døden i 30 varierede kapitler.

  Mere information
 • Humanistisk palliation
  Humanistisk Palliation K. M. Dalgaard, M. H. Jacobsen (red.), 2011

  En antologi og en introduktion til den del af det palliative felt, der er optaget af at forstå de sociale, kulturelle, socialpsykologiske, psykologiske og mere åndelige aspekter af omsorg for og pleje af syge og døende i vores samfund.

  Bogen henvender sig til professionelle og studerende inden for det sundhedsfaglige og sociale område.

  Mere information
 • Livets afslutning - behandling, pleje og omsorg
  Livets afslutning – behandling, pleje og omsorg Rita Nielsen, 2011

  Bogen giver bud på, hvordan det konkret kan udmøntes i pleje, behandling og omsorg for alvorligt syge og døende mennesker.

  At arbejde med alvorligt syge og døende mennesker kan være meget givende og meningsfuldt, men det er tillige udfordrende og kræver høj grad af faglighed og medmenneskelighed.

  Mere information
 • Ord til livet
  Ord til livet Marianne Bønlykke, 2011

  ‘Ord til livet’ er en bog med få udvalgte ord, der kan lindre, når man skal tage afsked med livet. Det er stille og enkle ord fra Bibelen og Salmebogen, der handler om det at være et menneske.

  Tidløse ord om livet, som det kommer til os. Ord, som udtrykker menneskers erfaringer med livet sammen med Gud.

  Mere information
 • Venteværelset - en døendes fortællinger om livet
  Venteværelset – en døendes fortællinger om livet Rita Nielsen, Jacob Harder, 2011

  En skildring af en ung kræftramt mand, der efter udsigtsløs behandling på hospitalet ender sit liv på et hospice.

  I den sidste tid fører han her en række samtaler med Rita Nielsen – om rollen som døende i sundhedssystemet, og om de tanker man har, når man som ungt menneske skal tage afsked med livet – og med sin kone og lille søn.

  Mere information
 • Ved livets afslutning
  Ved livets afslutning Regner Birkelund (red.), 2011

  Bogen “Ved livets afslutning – om palliativ omsorg, pleje og behandling” henvender sig til sygeplejersker, læger, præster, psykologer og andre faggrupper, der har med palliativ pleje at gøre.

   

  Mere information
 • det sidste kapitel
  Det sidste kapitel – en bog om begravelser Karin Bonnesen, 2011

  Bogen berører både de praktiske og følelsesmæssige aspekter ved det at miste en, man har kær. Om afskeden, døden og sorgbearbejdelsen. Om de praktiske ting, man skal huske, når nogen dør.

  Kort sagt: Konkret og god hjælp til en af livets sværeste stunder. Eller en hjælp til at planlægge sin egen begravelse i tide.

  Mere information
 • Super Olga K. Gjerding, A. M. Helfer, 2010

  Olga er fire år, og hendes mor er død. Olga skal klare en masse selv, for far skal finde ud af meget nyt. Når Olga kan selv, siger far: Du er super, Olga! Olga savner sin mor og tænker over, hvor hun er nu. Hun får forskellige svar fra folk, men Olga har sin egen ide om, hvor mor er.

  Til børn mellem 4-7 år som udgangspunkt for en snak om det at miste en forælder.

  Mere information
 • når mor dør
  Når mor dør Lene Skriver Bak, 2010

  En beretning om otte kvinders tab af deres mor. Den yngste er 15, den ældste er 74. Historierne er individuelle, men også fælles. For mor vil altid mangle.

  De fortæller om angst, sorg, smerte og afmagt. Om at få sagt de rigtige ting og om ikke at få sagt dem. Om at planlægge den bedste begravelse i verden for den kvinde, der betyder allermest.

  Mere information
 • min mor er død
  Min mor er død! Lene Johansen, 2010

  Christine Antorini, Ritt Bjerregaard, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet har alle mistet deres mødre inden for kort tid.

  De fortæller i bogen Lene Johansen om deres oplevelser og erfaringer – om forløbet op til dødsfaldet og om sorgen og savnet. Og de ser tilbage på mødrenes liv og tid og deres forhold til dem.

  Mere information
 • når vi skal dø
  Når vi skal dø Mikaela Lindner Gudkov, 2010

  Hvad er det for tanker og bekymringer, man gør sig, når man pludselig har fået en dødelig diagnose?

  Bogen indeholder 8 historier om livets afslutning fortalt af mennesker med uhelbredelig kræft i alderen mellem 36 til 87 år

  Mere information
 • sorg den dybeste ære glæden kan få
  Sorg. Den dybeste ære glæden kan få Lise Trap, 2010

  Som præst har Lise Trap mødt mennesker, der stod i dyb sorg efter et dødsfald. Selv mistede hun for to år siden en voksen søn.

  Disse faglige og personlige erfaringer har Lise Trap sat ord på. Lise Trap fortæller, hvordan et menneske i sorg bedst mødes og rummes af sine omgivelser.

  Mere information
 • Hvad tænker du om livet
  Hvad tænker du om livet? Oscar Brenifier, 2010

  Børnebog af Oscar Brenifier med tegninger af Jéróme Ruillier.

  Der præsenteres filosofiske spørgsmål, og der gives efterfølgende bud på mulige svar – efterfulgt af nye spørgsmål til disse svar, blandt andet “Hvorfor skal vi dø?”.

  Mere information
 • Himmelby
  Himmelby Lene Østergaard, Lea Letén, 2010

  “Himmelby” er en mindebog for børn, hvor barnet med hjælp fra en voksen kan nedskrive de tanker og minder, der melder sig, når man er ramt af sorg.

  I arbejdet med bogen kan man opnå dialog med barnet, og der kan skabes rum for sorgen. Barnet får herigennem mulighed for at bevare den afdøde som en del af sin egen historie.

  Mere information
 • Sorrig og glæde
  Sorrig og glæde. Fra en enkes dagbog Eva Jørgensen, 2010

  Om alle de følelser, Eva gennemlever i månederne efter sin mands død.

  Hvordan hun begraver sig i arbejde for ikke at mærke smerten. Hvordan hun føler sig alene i verden, fordi ingen forstår, hvad hun gennemlever. Og hvordan hun til sidst begynder at mærke livet igen og genvinde troen på, at der stadig er masser af gode ting i vente.

  Mere information
 • Når diagnosen er alvorlig
  Når diagnosen er alvorlig – værktøjer til en krævende tid Komiteen for Sundhedsoplysning, 2010

  Den sidste del af livet skal helst være lige så meningsfuld, kærlig og skånsom som den første. Det skal være en periode, hvor vi tænker tilbage, gør vores livsregnskab op og forbereder os til det, der skal komme.

  Til den syge og de pårørende – men også til sundhedsfagligt personale som værktøj i samtalen med uhelbredeligt syge.

  Mere information
 • En døende er også et menneske
  En døende er også et menneske Frantz Schrum, 2009

  En beretning om Franz Schrums hustru Lones kræftbehandling. Om det chok, der opstår, når man får at vide, at man skal dø af sin sygdom. Men i høj grad også om den måde, det bliver fortalt på.

  Bogen er en dagbogsoptegnelse over Lones sidste tid og behandling, erindringer fra familie og venner om Lone – og Frank Schrums afsked.

  Mere information
 • Mit liv med døden
  Mit liv med døden Heidi von Bülow, 2009

  Bogen “Mit liv med døden – ti kendte danskere fortæller om svigt, savn, sorg og vrede” indeholder ti personlige fortællinger om at miste en forælder.

  Om fortiden, dødsfaldet og tiden efter – og om de tabuer, som døden bringer ind i vores liv

  Mere information
 • Det sidste
  Det sidste…Om livet før – og når det slutter Nils-Peter Holm m.lf., 2009

  Bedemand Nils-Peter Holm giver sammen med filosof John Engelbrecht, sygehuspræst Preben Kok og sognepræst Kirsten Jørgensen bidrag til, at livets svære stunder bliver håndteret åbent og nærværende.

  Bogen rummer bidrag fra pårørende, der har mistet.

   

  Mere information
 • Da Martins bedstefar døde
  Da Martins bedstefar døde A. Rosenbeck, I. Thormann, 2009

  En bog for børn om døden og det at miste.

  Forfatterrne, som begge er psykologer, gør sorgen konkret og til at forholde sig til gennem en beskrivelse af forholdet mellem Martin og hans bedstefar, sorgen ved at miste bedstefaren og en beskrivelse af det, der skal ske i forbindelse med bedstefarens begravelse.

  Mere information
 • En værdig afsked bogen om døden
  En værdig afsked – bogen om døden Klara Balling, 2009

  En samling af menneskelige og praktiske indfaldsvinkler, der er essentielle at kende i forbindelse med sygdom og eventuelt forestående død hos en selv eller ens pårørende.

  Fra det lavpraktiske, økonomiske, følelsesmæssige og åndelige til det medicinske. Alle aspekter ved døden gennemgås på en overskuelig måde.

  Mere information
 • Den hvide engel
  Den hvide engel Kirsten Ahlburg, 2009

  Billedbog. Nina har mistet sin mor. Hendes 6-års fødselsdag er den første, der skal fejres uden mor.

  Hendes drøm dulmer hendes savn, da hendes skytsengel kommer, og hun møder sin mor som engel.

  Mere information
 • Nærvær - når døden banker på
  Nærvær – når døden banker på Josef Kristensen, 2009

  Hvordan forholder man sig, når man selv eller ens familie eller venner rammes af en livstruende sygdom?

  Bogen giver nogle praktiske, sociale og åndelige råd samt beskriver forskellige scenarier – for eksempel mennesker som har kæmpet mod sygdom og fået ekstra år lagt til livsforløbet.

  Mere information
 • Sig farvel af Julia Lahme
  Sig farvel – Hvad præster ved om sorg Julia Lahme, 2009

  Interviews med en række præster om sorg og død. En bog, der sætter tanker i gang, både til den, der lige har mistet, og den, der tænker over livets store spørgsmål.

  Bogen kan hjælpe læseren i sin egen sorg – og vise, at der er lys og håb forude, selv om tabet måske virker altoverskyggende lige nu.

  Mere information
 • Det ender godt
  Det ender godt – Johannes Møllehave om døden Erik Bjerager, 2009

  Johannes Møllehave fortæller om tabet af forældrene og Herdis, om kristendommens trøst og om forventninger til evigheden – tanker om tab og sorg, liv og død, tid og evighed.

  Det er præstens trøst til den efterladte, den syge, den døende.

  Mere information
 • Mellem døden og livet
  Mellem døden og livet – rejser i den åndelige verden S. Kofoed, T. Kofoed, 2009

  Bogens omdrejningspunkt er reinkarnation og skildrer den rejse, vi mennesker gennemfører fra vi dør, indtil vi atter inkarnerer i en fysisk krop.

  I bogen præsenteres åndsvidenskabelige teorier bag reinkarnation som blandt andet karma og affinitet.

  Mere information
 • Sorgsprog
  Sorgsprog Grethe Andersen, 2009

  Bogen tager fat på den sørgendes møde med omgivelserne og omgivelsernes møde med sørgende og giver eksempler på den lindrende og åbne kommunikation, som er nødvendig.

  Mere information
 • Memento mori - døden i et tværfagligt lys
  Memento Mori – døden i Danmark i tværfagligt lys M. H. Jacobsen, M. Haakonsen (red.), 2008

  Til alle samfundsinteresserede læsere og til alle, der ønsker at forstå, hvordan vores forhold til døden er en afspejling af vores forhold til livet.

  I bogen bidrager en lang række forskere, forfattere og praktikere og giver deres syn på døden i en brydningstid.

  Mere information
 • Liv og død i menneskets hænder
  Liv og død i menneskets hænder Ole J. Hartling, 2008

  I vores moderne, teknologiske og regulerede samfund kan vi tro, at alle aspekter i tilværelsen kan kontrolleres –  også liv og død. Men jo mere vi arbejder på at blive trygge, des mere vokser utrygheden måske?

  Vi føres gennem emner som aktiv hjælp hos døende, aktiv dødshjælp, lægens magt og magtesløshed, tro og videnskab.

  Mere information
 • Børnenes bedemand
  Børnenes bedemand Oscar K., 2008

  Børnenes bedemand hedder Jørgensen, og han tager sig rigtig godt af børn, der dør. Han laver fine kister til dem, gør dem i stand og kører dem til begravelsen. Imens synger han for dem for at gøre deres sidste timer lidt lysere.

  Bogen er god til højtlæsning og til at snakke med børn om død og begravelse. Dorte Karrebæk har lavet illustrationer.

  Mere information
 • Eventyret om en blomst
  Eventyret om en blomst Jesper Boas Smith, 2008

  En sand og sørgmodig fortælling om at miste en, man har meget nær, men også en fortælling om at livet er smukt og fortsætter.

  Bogen er anvendelig som indgangsvinkel til at tale om det at miste en forælder eller en anden, der står et barn meget nær.

  Mere information
 • Preben Kok
  Skæld ud på Gud Preben Kok, 2008

  Preben Kok, der er sygehuspræst, fortæller om sit arbejde og sin tro. Med troen som udgangspunkt går han i clinch med parforhold, skyld, magtesløshed, stress og illusionen om det perfekte menneske.

  Han giver mennesker i krise mulighed for at dele ansvaret og sorgen med Gud, når livet gør ondt, og meningen hører op.

  Mere information
 • Det sidste farvel uden præst
  Det sidste farvel – uden præst Erik Bartram Jensen (red.), 2008

  Bogen er en hjælp til dem, der ønsker at sige farvel til en afdød, der ikke var religiøs, og som med respekt for dennes livssyn vil arrangere en ceremoni uden præst.

  Mere information
 • Sorgbogen
  Sorgbogen Rikke Høgsted, 2008

  Til personer i sorg, som har mistet en nærtstående ved dødsfald.

  Bogen fungerer som en slags dagbog, der via de mange spørgsmål, oplæg og øvelser giver den sørgende mulighed for på individuel vis at bearbejde sorgen og leve videre med den.

  Mere information
 • Med kærlig hilsen Rikke Høgsted, 2008

  Det kan være svært at sætte ord på de ting, der kan være nødvendige at få sagt, når man på grund af alderdom eller alvorlig sygdom befinder sig sidst i livet.

  Bogen hjælper én til at tage stilling til døden, forholde sig til den og det liv, der har været, og bestemme de praktiske forhold omkring livets afslutning.

  Mere information
 • Mindebogen
  Mindebogen Rikke Høgsted, 2008

  Til personer, som for nylig eller for flere år siden har mistet en nærtstående, og som ønsker at skabe et varigt og levende minde om afdøde.

  Bogen kan udfyldes af én person, men den lægger op til, at familie, venner, bekendte, kolleger og andre kan bidrage til det nuancerede minde om afdøde, som kan gives videre til andre generationer.

  Mere information
 • Som at se på solen - at leve med døden
  Som at se på solen – at leve med døden Irvin D. Yalom, 2008

  Gennem beskrivelser af terapeutiske møder viser forfatteren, hvordan dødsangst ofte er den grundlæggende årsag til fx skuffelse, nedtrykthed og irritabel og aggressiv adfærd.

  Yalom argumenterer for, at der ligger et potentiale i døden, fordi det at konfrontere døden kan være en anledning til at sætte mere pris på livet.

  Mere information
 • Det dyrebare liv
  Det dyrebare liv Anna-Maria Sloth , 2008

  Denne lille bog henvender sig til alle, der har oplevet at miste et barn, eller som er i berøring med nogen, der har.

  Bogen er baseret på forfatterens egne erfaringer.

  Mere information
 • Fra to til en
  Fra to til en – livet efter den andens død Eva B. Nielsen, Merete Platz, 2008

  En undersøgelse af det at blive enke/enkemand i de ældre år, som er en naturlig del af livet, men også en stressfuld livsbegivenhed.

  Bogen giver bl.a. svar på, hvordan livet former sig efter ægtefællens død, hvordan tabet påvirker helbred og velbefindende, sociale netværk, bolig og fritidsaktiviteter.

  Mere information
 • Rasmus og himlen Hanne Justesen, 2007

  Familieterapeut og speciallærer i folkeskolen, Hanne Justesen, har lavet denne oplæsningsbog for børn omkring døden og det at miste.

  Bogen indeholder også forord og efterskrift til voksne om børns opfattelse af døden og deres typiske reaktion på den.

  Mere information
 • Joan Didion
  Et år med magisk tænkning Joan Didion, 2006

  Joan Didions mand John bliver ramt af et hjerteslag og falder død om. I bogen forsøger Joan at finde mening i året, som følger Johns død.

  Et år, hvor irrationel tænkning besætter Joan, da hun håber at hendes mand vil vende tilbage. Et år, hvor sorg og prøvelser ændrer Joans syn på og holdning til livet.

  Mere information
 • Eventuelle pårørende
  Eventuelle pårørende Tina Enghof, 2003

  I mere end et år har Tina Enghoff fotograferet københavnske dødsboer i et forsøg på at indkredse alderdommen og den fortærende ensomhed, der i tiltagende grad synes at være et normalvilkår i danske storbyer.

  Tekst af psykiater Preben Brandt.

  Mere information
 • Til jord skal du blive
  Til jord skal du blive… Birgitte Kragh, 2003

  “Til jord skal du blive…Dødens og begravelsens kulturhistorie i Danmark 1780-1990” fremstiller dødens kulturhistorie, baseret på mere end 50 års forskning samt omfattende kildestudier.

  Der redegøres for forholdet til døden, begravelsesskikke, ritualer og kirkegårdens kultur og symboler fra 1700-tallet til i dag.

  Mere information
 • Brødrene Løvehjerte
  Brødrene Løvehjerte Astrid Lindgren, 2003

  Brødrene Tvebak og Jonathan mødes efter sygdom og død  i Nangijala som brødrene Løvehjerte. Tvebaks storebror Jonathan fortæller for Tvebak om Nangijala, landet man kommer til, når man dør. For Tvebak er lille og bange og skal snart dø.

  Børnebogen udkom i 1973 og siden er blevet nyoversat i 2003.

  Mere information