Salmer og sange til begravelsen

Niels Linneberg

Ved en begravelse synger man typisk tre eller fire salmer. De pårørende vælger salmerne sammen med præsten

Selvom danskerne stadig holder sig mest til de traditionelle salmer ved begravelser, er det blevet mere almindeligt at vælge alternative sange. Som eksempel kan nævnes Kim Larsens ”Om lidt bli’r her stille”, som er en, mange ønsker.

Ved en kirkelig begravelse/bisættelse

Afholdes der en kirkelig højtidelighed/ceremoni, hvor en præst medvirker, aftales de pårørendes og eventuelt afdødes egne ønsker til salmer/sange med præsten.

Ved en borgerlig begravelse/bisættelse

Vælger man derimod at afholde begravelsen/bisættelsen uden for kirken, altså en borgerlig begravelse/bisættelse, kan man i højere grad selv bestemme hvilke sange, man vil synge.

Hvilke salmer skal man vælge?

Det kan være svært for de pårørende at vælge salmer og sange, da disse i høj grad er med til at præge den sidste afsked. Det er derfor til stor hjælp for de pårørende, hvis afdøde i forvejen har skrevet sine ønsker vedrørende sange og salmer ned i fx dokumentet Min Sidste Vilje, hvor man udover sange og salmer kan nedfælde andre ønsker omkring sin egen begravelse.

Hvis man ønsker en kirkelig begravelse/bisættelse, kan man eventuelt tale med sin sognepræst eller en anden præst om fx ønsker til salmer, sange, tekster og musik.

Typiske begravelsessalmer

Briterne vælger popsange til begravelsen

I Storbritannien vælger flere og flere at spille og synge popsange i forbindelse med begravelser. Det britiske begravelsesfirma The Co-operative Funeralcare har på baggrund af 30.000 begravelser lavet en liste over de mest brugte. Her er et udpluk af de mest populære sange:

 1.

2.

 

3.

Time to Say Goodbye - Andrea Bocelli & Sarah Brightman

 4.

Wind Beneath My Wings - Bette Midler

5.

6.

Angels - Robbie Williams

7.

8.

You Raise Me Up – Westlife

9.

Time After Time - Cyndi Lauper

10.

My Heart Will Go On - Celine Dion