Naja Marie Aidt

Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog

I 2015 døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. I bogen “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog” beretter Naja Marie Aidt om, hvordan tabet af sønnen Carl ændrede alt.

Korte prosastykker henvendt til Carl veksler med lyriske passager, brudstykker fra nutiden glider over i erindringsglimt og dagbogsnotater fra fortiden og nutiden, og citater fra litteraturens stemmer flettes sammen med Naja Marie Aidts egen stemme.

Gyldendal, 2017

Transfervindue

Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl

”Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl” af Maria Gerhardt er en utopisk fremstilling af Nordsjælland som et stort luksuriøst hospice. Alle går i hvidt. New age-nonner dyrker medicinsk cannabis på stranden. Internet og musik er forbudt, til gengæld kan man vinterbade med overlægen.

Indimellem er der ætsende tilbageblik til livet som terminal kræftpatient, ellers slentrer vores hovedperson og hendes ven Mikkel rundt, taler om firserne og om, hvordan de gerne vil dø. Indimellem griner de af de raskes fejl.

Politikens Forlag, 2017

De 5 ting døende fortryder mest

De 5 ting døende fortryder mest

Bronnie Ware arbejdede i en årrække med at pleje døende. Med baggrund i samværet med døende har hun skrevet bogen ”De fem ting døende fortryder mest”, der sætter fokus på døendes største fortrydelser.

I bogen fortæller Bronnie Ware sin livshistorie samtidig med, at hun reflekterer over, hvordan man kan lære af døendes erfaringer og leve et liv tro mod sig selv.

Forlaget Pressto, 2017

Om mørke og om lys

Forfatter og psykolog Hanne Frøyr oplevede sit livs største mareridt, da hendes voksne datter begik selvmord, men det viste sig, at den tragiske begivenhed også kom til at åbne for en ny forståelse af den menneskelige tilværelse, af livet og af døden.

Gyldendal, 2017

I får ikke mit had

I får ikke mit had

Antoine Leiris mistede sin kone og moren til deres søn under terrorattentatet på spillestedet Bataclan i Paris i november 2015.

I bogen ”I får ikke mit had” fortæller Antoine Leiris hjertegribende, stærkt og usentimentalt om ugerne efter den forfærdelige begivenhed og om sin kamp for at skabe en ny hverdag for sig selv og sit barn.

Gyldendal, 2016

V Cecilie Eken

V

”V” af Cecilie Eken er en historie for børn fra 10 år fortalt på rimede vers om sorg, savn, smerte og håb.

En historie om at få revet sin familie i stykker og inderligt ønske, at det var anderledes – en historie om at kæmpe, men også om at give slip.

Høst & Søn /Forlaget Rosinante, 2016

Tomrum. I chok – og tiden efter et dødsfald

I bogen fortæller Karin Feit Almberg om det chok, der indtraf, da hun mistede sin mand, Jørgen, og om livet det første år efter.

Eksistensen, 2016

hvor flyver sjælen hen?

I bogen ”hvor flyver sjælen hen?” går journalist og forfatter Birthe Lauritsen bag om begravelseskulturen i Danmark. Du kan bl.a. læse om, hvilke traditioner der er for at tage afsked med de døde inden for ti forskellige trosretninger, og om gravkulturens betydning for danmarkshistorien.

Puella.dk, 2016

Begravelse for begyndere

Begravelse for begyndelse – en jordnær guide

“Begravelse for begyndere – en jordnær guide” af Sisse K. Ibsen er en guidebog med basal viden og konkret inspiration til dem, som en dag – eller i dag – står over for at skulle planlægge en begravelse.

Bogen henvender sig både til medlemmer af folkekirken og til ikke-medlemmer, som uden præst og kirke skal arrangere en afskedsceremoni.

Yellow dot books, 2016

Når jeg savner min far

Når jeg savner min far

“Når jeg savner min far” er en ungdomsbog af Alberte Winding, der handler om at miste, om sorg og om at forelske sig for første gang.

Bogen følger den 13-årige Bebel. Hendes far er forsvundet, og det får familien til at falde fra hinanden af sorg. En dreng flytter ind i huset ved siden af, og da de to bliver venner, hjælper det Bebel tilbage til livet. Bebel finder også en vej ind i en helt anden verden, og selvom den er farlig, er det det værd, for måske kan hun finde sin far.

Gyldendal, 2016

Sagt om sorg II

Sagt om sorg II

”Sagt om sorg II” af Louise Winther er en bog med udtalelser fra mennesker i sorg, der fortæller om tabet af en kær – et barn, en forælder, en livsledsager – og om, hvordan de oplever omgivelsernes reaktioner.

Bogen er et selvstændigt andet bind til ”Sagt om sorg” fra 2014.

Eksistensen, 2016

Tit er jeg glad

Tit er jeg glad

“Tit er jeg glad” af Jens Christian Grøndahl handler om kærlighed, familie, sorg og at få livet til at gå videre, selvom alting føles forkert.

Efter Georgs død står Ellinor helt alene. Hun bor sammen med hans to tvillingesønner fra et andet ægteskab og skal få livet til at fungere. Men hvordan gør man det? Historien er henvendt til sønnernes døde mor.

Gyldendal, 2016

Sorg er et væsen med fjer

Sorg er et væsen med fjer

”Sorg er et væsen med fjer” af Max Porter handler om en far og ægtemand, der har mistet sin hustru. De to drenge kæmper med en ubærlig sorg. Pludselig banker det på døren hjemme hos familien. En kæmpestor krage står i døråbningen og erklærer, at den flytter ind.

Krage bliver familiens babysitter, psykoterapeut, historiefortæller, stridsfugl og bodyguard. Og den truer med at blive, til de ikke længere har brug for ham.

Gyldendal, 2016

På en måde skal vi dø – Fortællinger om livet

Hospitalspræst Lotte Blicher Mørk skriver i sin bog ”På en måde skal vi dø – Fortællinger om livet” om mødet med livets paradoksale vilkår og magtesløsheden. Både når livet er sat på spidsen, og når vi “bare” er midt i livet med alt, hvad det byder.

Gyldendal, 2016

Nede i jorden, oppe i himlen

Nede i jorden, oppe i himlen

Bogen “Nede i jorden – oppe i himlen” handler om sorg i børnehøjde. Det er en højtlæsningsbog, som kan inspirere voksne til at snakke med børn om det at miste og være ked af det.

Bogen er skrevet af Stine Melgaard Lassen i samarbejde med Tea Melgaard og er illustreret af Karina Bækkelund.

Forlaget Sole, 2016

Størst af alt - en bog om sorg

Størst af alt. En bog om sorg

“Størst af alt” af Mette Grymer og Mads Christensen er en brugsbog for sørgende. Bogen fortæller om bearbejdningen af sorg og indeholder afsnit, hvor den sørgende kan nedfælde sine svar og mindes afdøde ud fra en række spørgsmål.

Forlaget Jensen & Dalgaard, 2016

Det nødvendige nærvær

Det nødvendige nærvær

”Det nødvendige nærvær” af Rita Nielsen giver en grundig indføring i sjælesorg og nogle bud på, hvordan man kan støtte og hjælpe hinanden, når livet bliver for svært på forskellig vis. I bogen præsenteres en række konkrete hjælpemidler, som kan bruges i sjælesorgen, fx samtalemetoder, livshistorie, bøn og salmer.

Bogen er skrevet til præster og sundhedspersonale, men også til den frivillige i besøgstjenesten, lederen af en sorggruppe, en kirkeligt ansat mv. – og mennesker, der gerne vil kunne hjælpe naboen, veninden eller kollegaen.

Forlaget Eksistensen, 2016

At undres ved livets afslutning. Om brug af filosofiske samtaler i palliativt arbejde

”At undres ved livets afslutning. Om brug af filosofiske samtaler i palliativt arbejde” er en fagbog skrevet af Finn Thorbjørn Hansen, professor ved Aalborg Universitet. Bogen sætter fokus på, hvordan sygeplejersker, præster, psykologer og læger gennem filosofiske undringssamtaler kan udvikle et nyt fagsprog, der bedre rummer de oplevelser og den længsel efter nærvær og mening, de møder på hospice og palliative afdelinger på hospitaler og plejehjem.

Bogen henvender sig til professionelle inden for palliativ omsorg på hospice, i patientrådgivning, Kræftens Bekæmpelse m.fl. og til studerende inden for sygepleje, psykologi, teologi og filosofi.

Forlaget Akademisk Forlag, 2016

Min usynlige søn

Min usynlige søn

I bogen fortæller Esben Kjær om sin erkendelsesrejse gennem sorgen efter tabet af sin syv-årige søn Sebastian, der døde af kræft. Samtidig rummer bogen interviews med sorgforskere, præster, antropologer og mange andre, der breder perspektivet ud.

Forlaget Gyldendal, 2016

Bog At være dødelig

At være dødelig – om livsforlængelse og livskvalitet

Bogen “At være dødelig – om livsforlængelse og livskvalitet” handler om oplevelsen af dødelighed i dag. Om at blive gammel og dø. Forfatteren til bogen, Atul Gawande, fortæller om sine erfaringer som kirurg, om sine patienter og om sin egen families oplevelser.

“Gawande er en mesterlig fortæller og en gudsbenådet formidler. Det er en bog om livet og døden og derfor en bog for alle.” – Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd.

Forlaget Lindhardt og Ringhof, 2016

Så er Thomas væk

Så er Thomas væk

I ”Så er Thomas væk” skildrer Charlotte Bork Høvsgaard sin mands korte sygdomsforløb og pludselige død. Bogen handler om, hvordan det er at miste et familiemedlem, når man står midt i det, om tiden efter døden, minderne og det videre liv for Charlotte og sønnen Halfdan.
 
Forlaget People’s Press, 2015

Kræften og kraften

Bogen “Kræften og kraften” handler om, hvordan kristendom eksisterer i vores hverdagsliv. Den handler om de måder, tro viser sig på, når vi er blevet ramt af begivenheder som alvorlig sygdom, og om troens intensitet, når vi er truet på vores eksistens. Mere konkret rejser bogen spørgsmålet: Hvad er det for en hverdagstro, man møder som præst og sjælesørger, som sygeplejerske, læge, psykolog og terapeut?

 
For at svare på spørgsmålet fører bogen os gennem en rejse af hverdagssituationer, hvor elementer af en kristen fortolkningstradition konstant dukker frem og udfolder sig i forskellige sammenhænge, gennem uensartede materialer og på anderledes, nye, skæve og finurlige måder.

Forlaget Anis, 2015

Ketty Hjøllund Als sygdommen uden håb

ALS – sygdommen uden håb

“ALS – sygdommen uden håb” er en beretning om en uhelbredelig sygdom i alle dens faser, fra de første symptomer til den sidste nat. Bogen er skrevet af Ketty Hjøllund, hvis mand, Thorkild, fik ALS og døde efter tre år.

Ketty fortæller, hvad der sker i en familie, når døden flytter ind, og der intet håb er. Om Thorkilds beslutning om at tage sit eget liv. Om kampen for aktiv dødshjælp. Om legalisering af hash til uhelbredeligt syge. Om sorg, savn, afmagt og frustration, og om hvordan kærligheden kan bære det ubærlige. Bogen rummer desuden Thorkilds digte fra forløbet.

Kahriuis, 2015

Drømmehulen

“Drømmehulen” er en børnebog om tab, afsked og savn. En bog om at finde sit gode sted midt i elendigheden. Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Han finder det rum, der går på tværs af tid og evighed. Det sted, hvor levende og døde kan være sammen. Han går ind i drømmehulen. Otto Dickmeiss’ fine og udtryksfulde streg ledsager Jacob Riewes fortælling.

Forlaget Alfa, 2015

Aktiv dødshjælp – Kan vi mere end vi kan magte?

Bogen “Aktiv dødshjælp. Kan vi mere end vi kan magte?” af Ole Johannes Hartling indeholder både argumenter og refleksioner samt personlige fortællinger fra dødens grænseland. Formålet er at brede det, der kan synes enkelt, ud og rokke ved det moderne menneskes opfattelse af aktiv dødshjælp som en farbar løsning.

Aktiv dødshjælp – også kaldet eutanasi – debatteres igen og igen. Begrundelsen for at lovliggøre eutanasi synes umiddelbart modsigelsesfri, og i meningsmålinger blandt raske mennesker er der også et ret konstant flertal for ja til en eutanasilov. Det er her denne bog tager fat. Netop når argumenter er selvindlysende, kan der være grund til at se dem nøjere efter. Det er Ole Hartlings håb, at der kan skubbes bare lidt til den skråsikre forståelse, at eutanasi skulle være det humane svar på lidelse.

Forlaget Gyldendal, 2015

Bogen Døden af Christian Hall

Døden

Fagbogen ”Døden” af Christian Hall giver svar på mange spørgsmål om døden.  Bogen fortæller også om, hvordan mennesker har forholdt sig til døden op gennem historien, både i religionerne og kunsten. Den henvender sig til børn fra ca. 11 år og kan benyttes til såvel selvstændig læsning som klasseundervisning.

Forlaget Gyldendal, 2015

Snak på livet løs

Snak på livet løs. Inspiration til samtaler om livet før døden.

Bogen er en hjælp til dig, som skal miste et familiemedlem eller en anden, som står dig nær. I bogen får du konkrete idéer og inspiration til at tage hul på de svære samtaler før døden. Og du møder andre pårørende, som deler ud af deres erfaringer med at miste og giver deres bedste råd videre.

Bogen retter sig mod folk i alle aldre.

Forlaget Turbine, 2015

Sorg – når ægtefællen dør

Bogen “Sorg – når ægtefællen dør” henvender sig til alle i befolkningen, der har lyst til eller brug for at få viden om sorg og sorgstøtte, når ægtefællen dør – også før man konkret får brug for indsatsen.

Bogen er opbygget i to dele. Første del af bogen handler om sorg: Fra reaktioner på sorg, en ny forståelse af sorg og kulturens betydning til viden om, hvordan vi magter at leve uden ægtefællen. Faglige artikler og interviews med efterladte står side om side. Bogens anden del handler om sorgstøtte: Fra omgangskredsen, fra andre efterladte og fra fagpersoner. Samt tilbud om behandling, der kan supplere sorgstøtten, hvis sorgen bliver kompliceret.

Pavi, 2015

Sagt om sorg

I bogen ‘Sagt om sorg’ fortæller en række mennesker i sorg åbent om tabet af en elsket – et barn, en forælder, en livsledsager – og om, hvordan de oplever omgivelsernes reaktioner. En hyppig erfaring er, at omgivelserne hurtigt forventer, at sorgen ’går over’. Men ofte er sorg ikke noget, der går over, men i stedet noget, man må lære at leve videre med.

Forlaget Alfa, 2014

Bristepunkter

Bogen ‘Bristepunkter’ er en række digte, der kredser om tab og sorg. Digtene er blevet til på baggrund af forfatterens personlige erfaring med tab og er en række nedslag og stemninger i det sind, der nu skal finde en ny vej.

Forlaget Alfa, 2014

Sorggrupper i kirken

Bogen ‘Sorggrupper i kirken’ er en inspirations- og brugsbog for alle, der ønsker at give efterladte mulighed for at bære deres sorg sammen med andre. I bogen deler sorggruppeledere og deltagere deres praktiske erfaringer samt giver generelle metodiske overvejelser samt konkrete bud på, hvordan sorggrupper kan planlægges og udføres i praksis. 

Denne udgave er en ny og fuldstændig gennemrevideret udgave af ‘Sorggrupper i kirken’.

Religionspædagogisk Forlag, 2014

Svend Lings Hjælp Mig Aktiv Dødshjælp

Hjælp mig – aktiv dødshjælp

I Danmark er det forbudt at yde aktiv dødshjælp, mens det i enkelte andre lande er lovligt. I bogen ”Hjælp mig – aktiv dødshjælp” af Svend Lings præsenteres en række af argumenterne for og imod at lovliggøre aktiv dødshjælp, ligesom der stilles konkrete forslag til lovgivning på området.

Turbine, 2014

At sprede skyer

‘At sprede skyer’ af Marian C. Prestage er en inderlig og personlig beretning om kærlighed, sygdom, sorg, håb, vilje, omsorg, familie, ensomhed og fortvivlelse. I bogen fortæller Prestage om sin elskede mands sygdom og død samt den svære tid efter, hvor hun forsøger at få styr på sit liv igen. Bogen er især rettet mod fagpersonale, der arbejder med døende og deres pårørende, til psykologer samt til de mennesker, der har mistet en nærtstående.

Frydenlund, 2014

Stille død – om at passe en døende i eget hjem

I bogen “Stille død” af Mette Ziemendorf Ringsted beretter Mette om de tanker, samtaler og tilfældigheder, der førte til, at hun og hendes mand endte med at følge svigerfaren Jens’ ønske om at dø i eget hjem, selvom de havde forestillet sig, at han skulle tilbringe sine sidste dage på hospice.

Frydenlund, 2014

Til minde om

Bogen ‘Til minde om’ af Rikke Høgsted er en udfyldningsbog, hvor barnet selv som medforfatter kan mindes den afdøde gennem gode ting og sjove minder. Samtidig er det en scrapbog med mulighed for at sætte fotografier og tegninger ind. Selvom udgangspunktet er sørgeligt, gør den lyse tone i bogen det nemmere at tale med familie og venner om tabet. Bogen er udgivet blandt andet med støtte fra Landsforeningen Liv&Død.

Høgsted & Middelboe, 2013

Annas Himmel

‘Annas Himmel’ af Stian Hole er en billedbog fra cirka 5 år. Det er en filosofisk og poetisk historie om Annas rejse til himlen, hvor hendes afdøde mor har nedsat sig som gartner. På den tungeste dag hvor kirkeklokkerne kalder, og det regner søm fra himmelen, vender Anna verden på hovedet og tager sin far med ud på en rejse, hvor man kan svømme med fuglene og flyve med fiskene. Forbi Marianergraven og Krabbetågen, helt ud til bunden af himmelen. “Gud er nok glad for en gartner. Han kan trænge til lidt hjælp med haven, når han har så meget andet at se til”, siger Anna.

Høst & Søn, 2013 

Billeder i Boksen

Billeder i Boksen af Maria Baastrup Jørgensen og Therese Baastrup er en elevbog til kristendomskundskab i folkeskolens yngste klasser. Bogen indeholder også et kapitel om livets forskellige ritualer, herunder begravelse og bisættelse.

Bibelselskabet, 2013

And, Døden og tulipanen

I ‘And, Døden og tulipanen’ af Wolf Erlbruch har en and længe haft fornemmelsen af, at én følger efter hende. Da hun spørger ind til vedkommende, viser det sig, at det er selveste Døden, hun har på slæb. Døden fortæller, at den ligeså godt kan holde sig lidt i nærheden, hvis nu der skulle ske ‘det’, som livet udsætter alle levende ting for på et eller andet tidspunkt. I starten er Anden lidt utryg ved sin følgesvend, men Døden viser sig faktisk at være ret charmerende, og de to udvikler et særligt men dog meget kortvarigt venskab. Bogen er tegnet af Wolf Erlbruch, der også tegnede den populære børnebog ‘Muldvarpen der ville vide hvem der havde lavet lort på dens hoved’. ‘And, Døden og tulipanen’ er også filmatiseret.

Høst & Søn, 2012

Ske din vilje – livet, døden og vingerne

Tove Nielsen har i bogen “Ske din vilje – livet, døden og vingerne” valgt at fortælle om sit liv, efter hun først mistede sin mand og senere sin ældste søn, for at fortælle, at det er muligt at få et godt liv på trods af, at man mister det allerkæreste i ens liv. Den livsfilosofi hun gerne vil give videre til andre.

Books on demand, 2013

Den fortrolige død

‘Den fortrolige død’ af Liselotte Horneman Kragh er en bog til alle, der ved, at livet afsluttes med døden. En bog til enhver, der på et eller andet tidspunkt i sin tilværelse i bare fem minutter har grundet over, at døden er et livsvilkår for os alle. En skærpet bevidsthed om egen dødelighed er en forrygende invitation til både at tage livet meget alvorligt og til ikke at tage sig selv og det tilfældige og begrænsede stykke liv, man nu engang er, alt for alvorligt.

Forlaget Alfa, 2012

Kærligst – den gode begravelse

‘Kærligst – den gode begravelse’ af Marianne Schjøtt Rohweder er en brugsbog til dig, der skal planlægge en kirkelig eller borgerlig begravelse. Du kan også bruge bogen til at reflektere over og formulere dine personlige ønsker til din egen begravelse.

Bogen beskriver, hvad der skal ske i perioden, fra døden indtræffer, til begravelsen er overstået. Akkompagneret af personlige beretninger gennemgås de mange praktiske opgaver og følelsesmæssige udfordringer, der er forbundet med at tage afsked med en der står dig nær.

Fadl’s Forlag, 2012

Tæt på døden – Tæt på livet

Bogen ‘Tæt på livet – Tæt på døden’ er en broget buket af beretninger fra frivillige ved danske hospicer. Her kommer de frivillige selv til orde, og bogen er et fint indblik i hvordan det kan være at være frivillig på et hospice.

Foreningen af Frivillige ved Hospice, 2012

Der var engang en begravelse

I bogen ‘Der var engang en begravelse’ af Jens Jødal og Niels Roland er Sara og Simons oldemor død, og deres far vil fortælle dem om begravelsen. De to børn har mange spørgsmål – fx hvad der sker, når man dør? Og hvad er en begravelse egentlig for noget? Med tekst og smukke tegninger er ‘Der var engang en begravelse’ en god hjælp, når der skal sættes ord og billeder på begravelsens indhold for de små og lidt større børn.

Unitas Forlag, 2011

Døden nær

‘Døden nær’ af Liselotte Horneman Kragh er en både praktisk og eftertænksom vejledning for alle, der frivilligt eller ufrivilligt vil sætte sig nærmere ind i dødens virkelighed og til de, der vil være bedst muligt til stede ved et andet menneskes dødsleje.

Forlaget ALFA, 2011

Om døden

Døden optager os alle, og vi har alle på en eller anden måde haft den inde på livet – men døden er ikke et naturligt samtaleemne i Danmark, og det vil denne bog gerne lave om på.

Om døden kaster lys på de mange problemer – praktiske, sociale og følelsesmæssige – dukker op i forbindelse med et dødsfald. Bogen behandler praktiske emner, herunder reglerne for obduktioner og forskellene på de retsmedicinske og de lægevidenskabelige obduktioner. Desuden handler bogen også om dødens psykologi: Hvad sker der, når man får en “dødsdom”, og hvad er en værdig død?

I alt 20 forskellige forfattere skildrer hvert deres aspekt af døden i 30 varierede kapitler. Ud over at være en meget nyttig hjælp til både sundhedsprofessionelle og pårørende er bogen også en sober og smuk fremstilling, der vil kunne bruges som udgangspunkt for en åbning af det store, tyste emne, som oftest er alt, alt for svært at få taget hul på.

Fadl’s Forlag, 2011

Humanistisk Palliation

‘Humanistisk palliation – teori, metode, etik og praksis’ af Karen Marie Dalgaard og Michael Hviid Jacobsen (red.) er en antologi og en introduktion til den del af det palliative felt, der er optaget af at forstå de sociale, kulturelle, socialpsykologiske, psykologiske og mere åndelige aspekter af omsorg for og pleje af syge og døende i vores samfund.

Bogens bidragydere repræsenterer en bredt sammensat gruppe og skriver ind de forskellige faglige perspektiver, de etiske udfordringer eller ind i et mere terapeutisk, filosofisk og trøstende perspektiv.

Bogen henvender sig til professionelle og studerende inden for det sundhedsfaglige- og sociale område.

Hans Reitzels Forlag, 2011

Livets afslutning – behandling, pleje og omsorg

‘Livets afslutning – behandling, pleje og omsorg’ giver gode bud på, hvordan det konkret kan udmøntes i pleje, behandling og omsorg for alvorligt syge og døende mennesker.

At arbejde med alvorligt syge og døende mennesker kan være meget givende og meningsfuldt, men det er tillige udfordrende og kræver høj grad af faglighed og medmenneskelighed.

Unitas Forlag, 2011

Ord til livet

‘Ord til livet’ er en bog med få udvalgte ord, der kan lindre, når man skal tage afsked med livet. Det er stille og enkle ord fra Bibelen og Salmebogen, der handler om det at være et menneske.

Tidløse ord om livet, som det kommer til os. Ord, som udtrykker menneskers erfaringer med livet sammen med Gud.

Unitas Forlag, 2011

Venteværelset – en døendes fortællinger om livet

‘Venteværelset – en døendes fortællinger om livet’ af Rita Nielsen og Jacob Harder er en skildring af en ung kræftramt mand, der efter udsigtsløs behandling på hospitalet ender sit liv på et hospice.

I den sidste tid fører han her en række samtaler med Rita Nielsen – om rollen som døende i sundhedssystemet, og om de tanker man har, når man som ungt menneske skal tage afsked med livet – og med sin kone og lille søn.

Unitas Forlag, 2011

Ved livets afslutning – om palliativ omsorg, pleje og behandling

Døden er et fænomen, de færreste beskæftiger sig med frivilligt. Men når man rammes af livstruende sygdom, eller man arbejder med mennesker, som er døende, er man nødt til at forholde sig til livets afslutning.

Mødet med døden medfører ofte angst og lidelse, men er overraskende nok også ofte forbundet med livsglæde, afklarethed og en ny opmærksomhed på meningsgivende forhold i livet. Muligheden for at erfare positive aspekter af mødet med døden afhænger af det enkelte menneskes situation og ressourcer, men det afhænger i høj grad også af de personer, som tager vare på det døende menneske, samt de rammer, samfundet tilbyder døende og deres pårørende.

Det er disse etiske perspektiver i palliativ pleje, omsorg og behandling, der er bogens hovedanliggende. Men også skønhedens, troens og håbets betydning som forløser af livsglæde, livsmod og mening i en tilsyneladende meningsløs situation hører med.

‘Ved livets afslutning’ henvender sig til sygeplejersker, læger, præster, psykologer og andre faggrupper, der har med palliativ pleje at gøre. Men da døden er et grundvilkår i den menneskelige tilværelse, er bogen skrevet, så den kan læses af alle.

Aarhus Universitetsforlag, 2011

Det sidste kapitel – en bog om begravelser

‘Det sidste kapitel’ er en smuk, indbydende og oplysende bog om begravelser. Bogen berører både de praktiske og de følelsesmæssige aspekter ved det at miste en, man har kær.

‘Det sidste kapitel’ fortæller både om afskeden, døden og sorgbearbejdelsen. Derudover kan man læse om de mange praktiske ting, man skal huske, når nogen dør – hvem man skal kontakte, hvad præsten kan hjælpe med, hvornår bedemanden kan træde til og så videre. Kort sagt: Konkret og god hjælp til en af livets sværeste stunder. Eller en hjælp til at planlægge sin egen begravelse i tide.

‘Det sidste kapitel’ giver svar på alle vigtige spørgsmål omkring både kirkelige og borgerlige begravelser og er samtidig en bog, der hjælper til at forlige sig med tabet af et kært menneske.

Kristeligt Dagblads Forlag, 2011

Når mor dør

’Når mor dør’ af Lene Skriver Bak er beretningen om otte kvinders tab af deres mor. Den yngste er 15 år og den ældste er 74. Historierne er individuelle, men også fælles. For mor vil altid mangle.

Kvinderne fortæller om angst, sorg, smerte og afmagt. Om at få sagt de rigtige ting og om ikke at få sagt dem. Om at planlægge den bedste begravelse i verden for den kvinde, der betyder allermest. Om at forstå og tilgive, at hun ikke længere lever. Om at tilgive sig selv.

I ‘Når mor dør’ kommer en psykolog, en præst og to bedemænd med deres bud på, hvad der gør det specielt at miste sin mor og kommer med deres vurdering af, hvordan man kommer videre i livet.

Bogen er illustreret med private billeder og genstande, der giver kvinderne minder om deres elskede mor.

Forlaget Turbulenz, 2010

Min mor er død!

Christine Antorini, Ritt Bjerregaard, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet har alle mistet deres mødre inden for kort tid.

De fortæller i bogen Lene Johansen om deres oplevelser og erfaringer – om forløbet op til dødsfaldet og om sorgen og savnet. Og de ser tilbage på mødrenes liv og tid og deres forhold til dem.

Hvad er det, man mister, når man mister sin mor? Hvori består det særlige bånd mellem mor og datter? Det er naturens orden, at vores mødre dør, før vi selv gør, og derfor forventes vi at kunne håndtere tabet. Men når vores mor dør, mister vi det menneske, vi har kendt længst – den vi på godt og ondt har spejlet os i. Tabet er ofte større, end vi aner og vil indrømme.

Gyldendal, 2010

Når vi skal dø

Hvad er det for tanker og bekymringer, man gør sig når man pludselig har fået en dødelig diagnose? Der er meget fokus på forebyggelse og det at overleve sin kræftsygdom, men hvad med dem, der ved, de ikke overlever? ‘Når vi skal dø’ af Mikaela Lindner Gudkov giver et indblik i, at vi lever vores liv, til vi dør. Livet stopper ikke, fordi man har fået en dødelig diagnose. Tværtimod.

Udgivet af Mikaela Lindner Gudkov

Sorg. Den dybeste ære glæden kan få

Som præst har Lise Trap mødt mennesker, der stod i dyb sorg efter et dødsfald. Selv mistede hun for to år siden ganske uventet en voksen søn. Disse faglige og personlige erfaringer har Lise Trap formået at sætte ord på i bogen ‘Sorg. Den dybeste ære glæden kan få’, der usentimentalt og ærligt fortæller, hvordan et menneske i sorg bedst mødes og rummes af sine omgivelser. Bogen vil være en kærkommen og konkret hjælp for pårørende til mennesker i sorg, og samtidig vil den sørgende selv kunne spejle sig i de erfaringer af sorgens verden, som Lise Trap beskriver.

Forlaget Alfa, 2010

Hvad tænker du om livet?

Børnebog af Oscar Brenifier med tegninger af Jéróme Ruillier. Der præsenteres filosofiske spørgsmål, og der gives efterfølgende bud på mulige svar – efterfulgt af nye spørgsmål til disse svar, blandt andet “Hvorfor skal vi dø?”.

Forlaget Mindspace, 2010

Himmelby

‘Himmelby’ er en mindebog for børn, hvor barnet med hjælp fra en voksen kan nedskrive de tanker og minder, der melder sig, når man er ramt af sorg. I arbejdet med bogen kan man opnå dialog med barnet, og der kan skabes rum for sorgen. Barnet får herigennem mulighed for at bevare den afdøde som en del af sin egen historie.

Forlaget Alfa 2010

Sorrig og glæde. Fra en enkes dagbog

I 2007 udkom Eva Jørgensens bog ‘Vi ses i morgen’, hvor hun skrev om det frygtelige år, hvor hendes mand fik den aggressivt fremadskridende sygdom ALS og døde. Utallige gange er hun blevet opfordret til at skrive om sine erfaringer med at gennemleve sorgen, begravelsen, smerten og alle de mere eller mindre velmente reaktioner fra omgivelserne.

Den bog har hun nu skrevet. ‘Sorrig og glæde’ handler om alle de følelser, Eva gennemlever i månederne efter sin elskede mands død. Hvordan hun begraver sig i arbejde for ikke at mærke smerten. Hvordan hun føler sig alene i verden, fordi hendes omgivelser ikke forstår, hvad det er, hun går igennem. Og hvordan hun til sidst begynder at mærke livet igen og så småt genvinder troen på, at der stadig er masser af gode ting i vente for hende og hendes lille dreng.

Rosinante & Co, 2010

Når diagnosen er alvorlig – værktøjer til en krævende tid

Den sidste del af livet skal helst være lige så meningsfuld, kærlig og skånsom som den første. Det skal være en periode, hvor vi tænker tilbage, gør vores livsregnskab op og forbereder os til det, der skal komme.

Bogen henvender sig direkte til den syge og de pårørende, men kan også bruges af sundhedsfagligt personale som værktøj i samtalen med uhelbredeligt syge.

Komiteen for Sundhedsoplysning, 2010

En døende er også et menneske

‘En døende er også et menneske’ er beretningen om Franz Schrums hustru Lones kræftbehandling. Den handler om det chok, der opstår, når man får at vide, at man skal dø af sin sygdom. Men det handler i høj grad også om den måde, det bliver fortalt på. Bogen er på én gang en dagbogsoptegnelse over Lones sidste tid og behandling, varme erindringer fra familie og venner om Lone – og Franz Schrums afsked med hustruen.

Siesta, 2009

Mit liv med døden – ti kendte danskere fortæller om svigt, savn, sorg og vrede

I bogen fortæller 10 kendte danskere deres personlige historier om at miste deres forældre, blandt andet om barske sygdomsforløb og om sorgen over ikke at komme til at se deres forældre som bedsteforældre.

Borgens Forlag, 2009

Det sidste…Om livet før – og når det slutter

Bogen er en hyldest til livet, og at livet skal påskønnes, imens vi har det. Med bogen ønsker bedemand Nils-Peter Holm at åbne for samtaler om de vilkår, vi har sværest ved at tale om.

Bogen indeholder bidrag fra filosoffen John Engelbrecht, sognepræst Kirsten Jørgensen og sygehuspræst Preben Kok, der fører læserne rundt om døden, om sorg og savn, om ritualer og om at give sig selv lov til at skælde ud på Gud.

Kleart, 2009

Da Martins bedstefar døde

‘Da Martins bedstefar døde’ af Anne Rosenbeck og Inger Thormann er en bog for børn om døden og det at miste. Forfatterrne, som begge er psykologer, gør sorgen konkret og til at forholde sig til gennem en beskrivelse af forholdet mellem Martin og hans bedstefar, sorgen ved at miste bedstefaren og en beskrivelse af det, der skal ske i forbindelse med bedstefarens begravelse.

Gyldendal Akademisk, 2009

En værdig afsked – bogen om døden

I denne bog har Klara Balling samlet menneskelige og praktiske indfaldsvinkler, der er essentielle at kende i forbindelse med sygdom og eventuelt forestående død hos en selv eller ens pårørende. Bogen er en slags praktisk manual i at dø og være tæt på den, der gør det. Her er alt fra det lavpraktiske, det økonomiske, det følelsesmæssige, det åndelige og det medicinske. Alle aspekter ved døden bliver gennemgået på en let og overskuelig måde.

Forlaget Morpho, 2009

Den hvide engel

Billedbog af Kirsten Ahlburg. Nina har mistet sin mor. Hendes 6-års fødselsdag er den første, der skal fejres uden mor. Hendes drøm dulmer hendes savn, da hendes skytsengel kommer, og hun møder sin mor som engel.

Unitas Forlag, 2009

Nærvær – når døden banker på

Hvordan forholder man sig, når man selv, eller ens familie eller venner rammes af en livstruende sygdom?

Bogen ‘Nærvær – når døden banker på’ af Josef Kristensen giver nogle praktiske, sociale og åndelige råd samt beskriver forskellige scenarier – for eksempel mennesker som har kæmpet mod sygdom og fået ekstra år lagt til livsforløbet.

Citybooks.eu, 2009

Sig farvel – Hvad præster ved om sorg

Etnolog Julia Lahme har interviewet en række præster om sorg og død. ‘Sig farvel – Hvad præster ved om sorg’ er en livsbekræftende og smuk bog, der sætter tanker i gang, både til den, der lige har mistet, og den, der tænker over livets store spørgsmål. Samtalerne med de seks præster ledsages af smukke fotos af Bjarke Johansen og er krydret med citater og tanker om livet, døden og sorgen. Bogen kan hjælpe læseren i bearbejdelsen af sin egen sorg – og vise, at der er lys og håb forude, selv om tabet måske virker altoverskyggende lige nu.

Rosinante & Co, 2009

Det ender godt – Johannes Møllehave om døden

I bogen ‘Det ender godt – Johannes Møllehave om døden’ af Erik Bjerager fortæller Johannes Møllehave om tabet af forældrene og Herdis, om kristendommens trøst og om forventninger til evigheden – tanker om tab og sorg, liv og død, tid og evighed. Det er præstens trøst til den efterladte, den syge, den døende.

Kristelig Dagblads Forlag, 2009

Mellem døden og livet – rejser i den åndelige verden

Bogens omdrejningspunkt er reinkarnation og skildrer den rejse, vi mennesker gennemfører fra vi dør, indtil vi atter inkarnerer i en fysisk krop. I bogen præsenteres åndsvidenskabelige teorier bag reinkarnation som blandt andet karma og affinitet. Forfatterne arbejder som healer, clairvoyant og terapeut samt som undervisere inden for hvert deres felt, henholdsvis meditation, clairvoyance og healing.

Documentas, 2009

Sorgsprog

Bogen ‘Sorgsprog’ af Grethe Andersen tager fat på den sørgendes møde med omgivelserne og omgivelsernes møde med sørgende og giver eksempler på den lindrende og åbne kommunikation, som er nødvendig.

Egen udgivelse, 2009

Memento Mori – døden i Danmark i tværfagligt lys

Bogen ‘Memento Mori – døden i Danmark i tværfagligt lys’ af Michael Hviid Jacobsen og Mette Haakonsen (red) henvender sig til alle samfundsinteresserede læsere og til alle, der ønsker at forstå, hvorledes vores forhold til døden er en afspejling af vores forhold til livet. I bogen bidrager en lang række forskere, forfattere og praktikere og giver deres syn på døden i en brydningstid.

Syddansk Universitetsforlag, 2008

Liv og død i menneskets hænder – vores etiske udfordring

I vores moderne, teknologiske og regulerede samfund kan vi forledes til at tro, at alle aspekter i tilværelsen kan kontrolleres –  også liv og død. Men jo mere vi arbejder på at blive trygge, des mere vokser utrygheden måske?

Overlæge og tidligere formand for Det Etiske Råd, Ole J. Hartling, fører os i bogen ‘Liv og død i menneskets hænder –  vores etiske udfordring’ gennem en række emner som aktiv hjælp hos døende og aktiv dødshjælp, lægens magt og magtesløshed, tro og videnskab.

DR Multimedia, 2008

Børnenes bedemand

Bogen er historien om Hr. Jørgensen, som er en stilfærdig, lidt trist, men vældig rar mand. Han laver fine kister til de døde børn. Så gør han dem i stand og kører dem til begravelsen i sin nypudsede ligbil. Imens han gør sit triste arbejde, synger han for dem for at gøre deres sidste timer lidt lysere.

Bogen er god til højtlæsning og til at snakke med børn om død og begravelse. Dorte Karrebæk har lavet illustrationer.

Gyldendal, 2008

Eventyret om en blomst

Med ord fra en far til sin søn og flotte illustrationer berører eventyret mange af livets store aspekter, fortalt i børnehøjde.

Bogen er en sand og sørgmodig fortælling om at miste en, man har meget nær, men også en fortælling om at livet er smukt og fortsætter. Den er anvendelig som indgangsvinkel til at tale om det at miste en forælder eller en anden, der står et barn meget nær.

Forlaget Jelling, 2008

Skæld ud på Gud

Preben Kok er sygehuspræst og opererer i grænselandet mellem liv og død. I ‘Skæld ud på Gud’ fortæller han om sit arbejde og sin tro. Med troen som udgangspunkt går Preben Kok i clinch med parforhold, skyld, magtesløshed, stress og illusionen om det perfekte menneske. Han giver mennesker i krise mulighed for at dele ansvaret og sorgen med Gud, når livet gør ondt, og meningen hører op.

Informations Forlag, 2008

 

Det sidste farvel – uden præst

Bogen er en hjælp til dem, der ønsker at sige farvel til en afdød, der ikke var religiøs, og som med respekt for dennes livssyn vil arrangere en ceremoni uden præst.

Forlaget Camille, 2008

Sorgbogen

‘Sorgbogen’ af Rikke Høgsted er til personer i sorg, som har mistet en nærtstående ved dødsfald. Bogen fungerer som en slags dagbog, der via de mange spørgsmål, oplæg og øvelser giver den sørgende mulighed for på individuel vis at bearbejde sorgen og leve videre med den.

Dansk Psykologisk Forlag, 2008

Med kærlig hilsen

Det kan være svært at sætte ord på de ting, der kan være nødvendige at få sagt, når man på grund af alderdom eller alvorlig sygdom befinder sig sidst i livet. Bogen ‘Med kærlig hilsen’ af Rikke Høgsted hjælper én til at tage stilling til døden, forholde sig til den og det liv, der har været og bestemme de praktiske forhold omkring livets afslutning.

Dansk Psykologisk Forlag, 2008

Mindebogen

Bogen er til personer, som for nylig eller for flere år siden har mistet en nærtstående, og som ønsker at skabe et varigt og levende minde om afdøde. Bogen kan udfyldes af én person, men den lægger op til, at familie, venner, bekendte, kolleger og andre kan bidrage til det nuancerede minde om afdøde, som kan gives videre til andre generationer.

Dansk Psykologisk Forlag, 2008

Kirkegårdskultur 2000-2014

Et årsskrift der skal påpege og afdække nogle af de forandringer og den udvikling, som sker inden for kirkegårdsområdet.

Foreningen for Kirkegårdskultur

Som at se på solen – at leve med døden

Bogen ‘Som at se på solen – at leve med døden’ af Irvin D. Yalom beskæftiger sig med døden og dødsangstens betydning for vores liv. Gennem en række beskrivelser af terapeutiske møder viser forfatteren, hvordan dødsangst ofte er den grundlæggende årsag til fænomener som skuffelse, nedtrykthed og irritabel og aggressiv adfærd. Yalom argumenterer desuden for, at der ligger et potentiale i døden, fordi det at konfrontere døden kan være en anledning til at sætte mere pris på livet.

Hans Reitzels Forlag, 2008

Rasmus og himlen

Familieterapeut og speciallærer i folkeskolen Hanne Justesen har lavet denne oplæsningsbog for børn omkring døden og det at miste. Desuden indeholder bogen et forord og efterskrift til voksne om børns opfattelse af døden og deres typiske reaktion på den.

BogForm, 2007

Det dyrebare liv

Denne lille bog af Anna-Maria Sloth er til alle, der har oplevet at miste et barn, eller som er i berøring med nogen, der har. Bogen er baseret på forfatterens egne erfaringer.

Unitas Forlag, 2008

Fra to til en – livet efter den andens død

Seniorforskerne Eva Bonde Nielsen og Merete Platz fra Videncenter på Ældreområdet har lavet en undersøgelse af det at blive enke/enkemand i de ældre år, som er en naturlig del af livet, men også en stressfuld livsbegivenhed. Bogen ‘Fra to til en – livet efter den andens død’ giver blandt andet svar på, hvordan livet former sig efter ægtefællens død, hvordan tabet påvirker helbred og velbefindende, sociale netværk, bolig og fritidsaktiviteter, samt om vi i dag gør nok for at identificere og støtte dem, der har behov for det.

Videncenter på Ældreområdet, 2008

Eventuelle pårørende – fotografier juni 2002-juli 2003

En bog tilegnet alle de mennesker, der dør ensomme uden et sidste farvel fra pårørende. Fotografierne er taget i de afdødes lejligheder i Storkøbenhavn.

Tiderne Skifter, 2003

Til jord skal du blive…Dødens og begravelsens kulturhistorie i Danmark 1780-1990

Bogen rummer en fremstilling af dødens kulturhistorie i Danmark og er baseret på mere end 50 års forskning samt omfattende kildestudier. Den redegør for menigmands forhold til døden, begravelsens skikke og ritualer samt kirkegårdens kultur og symboler fra 1700-tallet til i dag.

Museumsrådet for Sønderjyllands Amt i samarbejde med Aabenraa Museum, 2003

Brødrene Løvehjerte

Brødrene Løvehjerte er en børnebog skrevet af den svenske forfatter Astrid Lindgren. Bogen udkom første gang i Sverige i 1973 og er siden blevet nyoversat i 2003.

Brødrene Løvehjerte er historien om brødrene Tvebak og Jonathan, som efter sygdom og død mødes i eventyrlandet Nangijala som brødrene Løvehjerte. Tvebaks storebror Jonathan fortæller for Tvebak om Nangijala, landet man kommer til, når man dør. For Tvebak er lille og bange, og han skal snart dø. »I Nangijala har man lov at være med i eventyr fra morgen til aften og natten med. For det er i Nangijala, at alle eventyr sker.”

Gyldendal, 2003