Bøger

I vores bogoversigt finder du en lang række bøger inden for emnerne tab og sorg, død og begravelse. Se oversigten og vælg dig ind på en bestemt kategori, hvis du er interesseret i en særlig type litteratur.

Filtrer:
Alle bøger
Alle bøger DigteSorgErindringer/BeretningerFagbøgerFoto- og kunstbøgerBørn og ungeHåndbøgerSkønlitteraturMindebøger
  • Til alle dem der vil forlade mig Gustav Valdemar Strange, 2024

    Bogen handler om savn og skjulte lyster. Hovedpersonen længes efter en dyb sorg, men da hans far dør, føler han kun tomhed. I stedet ser han sin mor træde frem som en selvstændig person. Bogen udforsker komplekse familiedynamikker og følelsen af at bære på en smerte, der ikke er ens egen.

    Mere information
  • Kirkegårdens arkitektur Mette Fauerskov og Elof Westergaard, 2024

    Bogen udforsker de danske kirkegårde som grønne åndehuller, der kombinerer historie, tro og tid. Gennem konkrete eksempler beskriver forfatterne forskellige typer kirkegårde, deres kulturelle, arkitektoniske og religiøse betydning samt deres rolle i samfundet.

    Mere information
  • Min datter er død – om at komme igennem år 0 Tina Kreutzer, 2024

    Tinas trygge hverdag blev på et splitsekund slået i stykker, da hendes 23-årige datter omkom i en tragisk ulykke. I bogen følger vi Tinas proces, fortalt i korte tekster, måned for måned, lige fra det skæbnesvangre opkald til etårsdagen for datterens død.

    Mere information
  • Katafalk Niklas Press, 2024

    Katafalk er en digtsamling med tilhørende illustrationer. Niklas Press og Miloš Zlotnik står for ord og illustrationer, og sammen beskriver de på fineste vis, hvordan det føles at leve videre uden dem, man elsker. Katafalk er noget så usædvanligt som en livsbekræftende bog om døden.

    Mere information
  • Bror Pernille Egetoft, 2024

    Pernille mistede for nogle år tilbage sin søn i graviditeten. Med sine værker, ønsker hun at inspirere og berøre. At give stof til eftertanke og at nedbryde tabuer. Hendes håb er, at hun, ved at vise sin egen sårbarhed, kan give modtageren et spejl. En følelse af ikke at være alene. 

    Mere information
  • Lad os tale om døden Jacob Birkler, 2024

    Bogen giver et grundlag for at kvalificere samtalen om døden ved at vise vej til et sprog, der kan gøre døden mere omgængelig. Døden er et livsvilkår, og samtaler om døden kan gøre den tid, hvor døden nærmer sig, bedre og mere afklaret. Måske kan samtalen ændre måden, vi lever på. 

    Mere information
  • I sorgens hus Louise Winther, 2024

    En samling ekspressive, letforståelige og hjerteskærende digte om at åbne skabe, så det vælter ud med blomstrede tallerkner med guldkanter og uløste konflikter.  Og der er digte om at blive klar til at give nøglerne til barndomshjemmet videre.

    Mere information
  • PER Zenia Johnsen og Signe Parkins, 2023

    En pige får et gammelt akvarium og 20 små sorte larver af sin far. Hun oplever hvordan larverne bliver til pupper og pupperne til sommerfugle. Mens vi følger hendes forundring over larvernes metamorfose, fortælles mellem linjerne en ganske anden sorgfuld historie om en fraværende far.

    Mere information
  • Genoplivet Charlotte Leise, 2023

    Bogen er en autofiktiv fortælling Vilfred, der kæmpede med at trække vejret, da han blev født. Han blev erklæret død, og var død i 18 minutter inden han blev genoplivet. Men i løbet af de 18 minutter fik Vilfred en hjerneskade, der både ændrede Vilfreds og hans forældres liv. 

    Mere information
  • Forberedelse til døden Jens-Erik Risom, 2023

    Kan man forberede sig på døden? Det mener man i mange forskellige spirituelle traditioner. Bogen belyser dødsprocessen fra fire forskellige vinkler: psykologisk, eksistentielt, energetisk og spirituelt. Centralt er øvelser og kontemplationer, som kan forberede sindet på livets store overgang.

    Mere information
  • Hvordan taler man om døden? Anna Fiske, 2023

    Hvad sker med kroppen, når vi dør? Hvad er en begravelse? Og hvorfor skal vi overhovedet dø? I bogen svarer Anna Fiske enkelt og inkluderende på små og store spørgsmål om døden – et tema, som de fleste børn på et tidspunkt bliver interesserede i, og som voksne måske synes, det er vanskeligt at tale om.

    Mere information
  • Tro for tvivlere Esben Kjær, 2023

    Mange kæmper med troen – enten fordi man ikke kan, eller fordi livet tager kontrollen og torpederer troen. Og hvad gør  man så? Da journalist og forfatter Esben Kjær mistede sin 7-årige søn, startede en lang og svær proces mod en stærkere tro. En trosrejse, som mange vil kunne spejle sig i. 

    Mere information
  • Vågenætter Kirstine Freja Olafsson, 2023

    ‘Vågenætter’ indeholder 22 korte prosadigte om forfatterens erfaringer, tanker og følelser i forbindelse med arbejdet som våger gennem 4 år. Og om de forhold der er for døende beboere på københavnske plejehjem.

    Mere information
  • Lev med det – Om at miste en forælder som ung Thor Soltauw Mommsen, 2023

    Da Thor er 20 år gammel, mister han sin mor til kræft. I denne bog beretter Thor om den livændrende begivenhed, der fremprovokerede en lang række følelser i ham. Sorg. Vrede. Benægtelse. Men ud af oplevelsen opdagede Thor også, at man godt kan lære at leve med tabet. 

    Mere information
  • En dag skal vi dø – Etik og jura ved livets afslutning Lilian Zøllner, 2023

    Denne bog behandler en lang række af de spørgsmål, både etiske og juridiske, der opstår før, under og efter et dødsfald. Den behandler spørgsmål såsom hvordan man får plads på hospice, hvor stor indflydelse man har på kirkelige begravelser og om man må overvære kremeringen af afdøde.

    Mere information
  • Lindrende ord – Lad os tale om døden Flere forfattere, 2023

    Noveller, digte og romanuddrag om temaet sorg. Forfattere der beskriver de følelser og oplevelser, som det at miste eller at skulle væk herfra, kan sætte gang i.

    Mere information
  • Dage med Job Chanett Dichmann Karlsen, 2022

    Bogens tekster er blevet til gennem næsten fem år, og tager afsæt i Chanetts egne tab. Hun mistede sin far, da hun var 4, sin mor, da hun var 17, og i 2018 begiv hendes lillebror selvmord. Hun håber, at bogen kan være med til at starte samtaler om død, selvmord, sygdom og sorg.

    Mere information
  • Kamille og morfar mister hinanden
    Kamille og morfar mister hinanden Pia Olsen, 2022

    Om at være 10 år og se sin morfar blive syg. Og hvad sygdommen gør ved ham og familien. Om døden og om at få sagt farvel. Om sorg og et nyt liv uden morfar. Bogen er til børn fra 8-12 år.

    Mere information
  • Bog Dødens dønninger
    Dødens dønninger Louise Winther , 2022

    ‘Dødens dønninger’ er lyriske betragtninger om livet og døden, om sorg og håb.

    Mere information
  • Håndbog i børns sorg Atle Dyregrov og Martin Lytje, 2022

    Når børn oplever livstruende sygdom eller dødsfald, ændrer deres verden sig for altid. I denne bog kan du finde støtte til denne proces igennem viden, råd og eksempler fra virkeligheden. 

    Mere information
  • Løgstrup og lægegerningen Lian Zøllner, 2022

     ”Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre uden at han holder noget af dets liv i sin hånd”. K.E. Løgstrup har bidraget meget til etisk tænkning. Denne bog skal være med til at præsentere hans tanker for læger og kommende læger i deres medicinske praksis.

    Mere information
  • Cancer – Tanker fra en pårørende Flemming Damskov, 2022

    I ‘Cancer’ har Flemming Damskov skrevet digte om sin elskede hustrus, der gennemlevede et kræftforløb. Flemming ønsker, at bogen måske kan hjælpe andre til at føle sig mindre alene. Derudover er den illustreret med hans egne akvareller. 

    Mere information
  • De pårørende er underrettet Hanne Brusgaard Petersen, 2022

    Hanne har mistet sin mand. Da han dør, kan Hanne mærke sig selv blive delt i to: Hanne 1, som er handlekraftig, beslutsom og indsigtsfuld, som hun altid har været, og Hanne 2 som er ukendt og tynget af en sorg, som er svær at erkende. En bog, der giver et indblik i, hvordan sorgen opleves, og hvordan den kan italesættes.

    Mere information
  • Min fars stemme
    Min fars stemme Rosalinde Mynster, 2022

    Rosalinde Mynster tegner et faderportræt set gennem både barnets øjne og fra en ung kvindes perspektiv. Mens hun forsøger at finde fodfæste i voksenlivet, bliver hun konstant suget ind i hospitalets verden og ind i sorgen over at miste en forælder for tidligt.

    Mere information
  • Man forsvinder ikke bare Anna Dyhr, 2022

    Hvilken ret har man til at sørge over sin døde forælder, når man har haft afbrudt kontakten med dem? Bogen beskriver en gennemvævning af komplekse følelser af sorg og kærlighed, hvor frygt for den sociale arv nager.

    Mere information
  • Hjernetumorfortællinger – når livet slår knuder Pia Overgaard, Julie Meldrum Kruse m.fl., 2022

    En samling af personlige fortællinger om at have livstruende sygdom tæt inde på livet. Både fortalt af hjernetumorramte og deres pårørende. Om hvordan det føles at miste en del af sig selv, og om at miste eller leve videre med ens nærmeste, der lever med en større eller mindre hjerneskade.

    Mere information
  • Da Sorg blev min ven Elizabeth Gray, 2022

    Alle bærer sorgen på sin egen måde, og alle skal finde deres egen måde at bære sorgen på. Dette er en fortælling om en lille dreng, som bliver venner med Sorg. Bogen kan læses af børn, forældre og fagfolk, og den er en god samtalebog om et svært emne.

    Mere information
  • Knirke Julie Døssing Frost, 2021

    Knirke og hendes venner finder sammen ud af, hvad der sker, når nogen dør, og hvordan det kan føles at miste nogen. Muldvarp har mistet sin ven, Grævling har mistet sin bror, Ræv har mistet sin mor, Hare har mistet sin tante, og Pindsvins far er syg.
    Bøgerne er målrettet børn i alderen 3-10 år, der har spørgsmål til døden. 

    Mere information
  • Mads Og Mikkel: En dag kommer Mads’ ven ikke, som han plejer Ulla Sønderup-Andersen, 2021

    Mads og Mikkel er bedste venner. En dag kommer Mikkel ikke som han plejer efter skole. Flaget er på halv ovre hos Mikkel. Mikkel har mistet sin far. Mads vil gerne hjælpe sin ven, men han ved ikke lige hvordan.

    Mere information
  • En fortælling om sorg Frida Sigurth, 2021

    Læs 56 digte om sorgen over en fars død, over forliste forhold, over at mangle nogen, der magter at lytte, når man fortæller og åbner op.

    Mere information
  • Barnets Bog – til forældre der mister under eller efter graviditeten Stine Rathcke Vestergård, 2021

    Udformet som en klassisk scrapbog giver bogen plads til alle de smukke minder, men også de svære og ubærlige tanker og følelser der følger med at miste sit spædbarn. Stine Rathcke har selv oplevet at miste sin søn og savnede et sted at gøre af minderne og tankerne.

    Mere information
  • Livets alfabet II Jacob Birkler, 2021

    Bogen er en poetisk udforskning af tilværelsen. Jacob Birkler gennemgår livets mange aspekter fra A til Å, og bogen er en form for mosaik over menneskets liv fra fødsel til død. Med et glimt i øjet kan Birkler både vække tanker og latter med sin samling af livets mange vinkler og facetter. 

    Mere information
  • Skriv mindet i live
    Skriv mindet i live Charlotte H. Haase, Mette Weber, Steffie Syrild, Marianne Christensen, Ea Eskildsen m.fl., 2021

    Skriv mindet i live er fortællinger om tab, kærlighed, vrede, tilgivelse og accept. 47 forfattere bidrager med deres minder om afdøde. Bogen opfordrer også dig til at skrive.

    Mere information
  • Ida savner mormor Cecilie Kondrup Michelsen, 2021

    Ida er ked af det. Det er hun, fordi mormor er død. Hun kan hverken lege eller spise og tænker på mormor hele tiden. En fortælling om sorg og om, hvordan man kan komme videre efter at have mistet en, man elsker.

    Mere information
  • Himmelanker Line-Maria Lång, 2021

    Himmelanker er forfatterens fortælling om sit venskab med den nu afdøde forfatter Jan Sonnergaard. Den handler om hans død og hendes savn til ham, og til andre hun har mistet, men også om deres lyse og sprudlende øjeblikke og hendes kærlighed til ham.

    Mere information
  • Bliv her og våg Cicely Saunders - Inspiration bag hospicefilosofien, 2021

    Bogen er primært for fagpersoner, der arbejder med palliation og hospicetanken, og den består af en række essays med filosofiske refleksioner, der tager udgangspunkt i forfatterens erfaringer, eksistentielle spørgsmål og etiske principper for omsorg. Hvert essay supplerer hinanden, men kan læses enkelt stående.

    Mere information
  • Livsmod – Find vej i din sorg Pia Jønsson, 2021

    Med afsæt i tabet af sin søn har Pia Jønsson skrevet en bog til den sørgende, der skal leve videre med en forandret tilværelse. Gennem en række korte kapitler, som læseren selv kan plukke ud af, kommer Jønsson med forslag til rammer og ritualer, der kan hjælpe med at leve videre med sorgen og savnet.

    Mere information
  • Næstehjælp – Når du møder en, der har mistet Ingeborg Kastberg og Lisbeth Bulig, 2021

    En bog der giver nogle bud til, hvordan man kan være der for en person i sorg. Alle mennesker vil komme i berøring med død og sorg, og bogen kan derfor være en hjælp til dem, der kommer til at stå ved siden af. 

    Mere information
  • Når far skal dø Kirsten Wallentin Damgaard, 2021

    Kirsten Wallentin Damgaard har to døtre og har mistet sin mand til sygdommen ALS. I denne bog beskriver hun hele forløbet og kommer med råd til, hvordan man kan håndtere børns sorg, både ifm. dødsfald og sygdom. 

    Mere information
  • Sæt ord på døden – En selvhjælpsbog for døende og deres pårørende Dorte Gudmand Pedersen, 2021

    En selvhjælpsbog til den døende, der gerne vil have planlagt den sidste tid og gerne vil have tænkt, nedskrevet og snakket om det, der fylder. Bogen kan også hjælpe de pårørende til at støtte den døende.

     

    Mere information
  • Tabet – Fortællinger om at miste sit ufødte barn Le Gammeltoft og Marie Nørgaard, 2021

    Hvert år mistes 20.000 ufødte børn ved tidligere, spontane aborter, hvilket svarer til ca. 25% af alle konstaterede graviditeter. I bogen fortæller 18 personer deres historier, og om oplevelsen og de forbundne følelser, der følger med at miste et ufødt barn. 

    Mere information
  • Hvorfor Er Vi Her? Marlene Torm Gertsen, 2020

    50 danskere giver på humoristisk og varm vis deres bud på, hvorfor vi eksisterer. En ateist, en imam, en præst, en teaterchef, en politiker og en forfatter er blandt dem, der udtaler sig.

    Mere information
  • Et billede af min mor Victoria Drejer Sørensen, 2020

    En pige har mistet sin mor. Imens hun op på loftet og blandt fotografier og moderens personlige ejendele, får hun et nyt syn på den afdøde mor. Bogen er vinderen Danmarks største skrivekonkurrence for børn og unge i 2020.

    Mere information
  • Da Laura blev en engel Lise Hillarius Rønsch, 2020

    En sød bog om pigen Luna, der mister veninden Anna, der dør i en ulykke i USA. Bogen foregår hen over en uge i Lunas liv, der bortset fra den tragiske nyhed om Annas død, indeholder opløftende begivenheder. Luna har flere nære og trygge omsorgspersoner, og sammen holder de fokus på livets lyse sider.

    Mere information
  • Tilfældighedernes sammenhæng Torben Juul Hansen, 2020

    I 2018 mistede Torben Juul Hansen sin søn. I denne digtsamling skildrer han på poetisk vis sine følelser, og han forsøger at løsne op den den lammende sorg han blev ramt af, da hans søn døde.

    Mere information
  • Om lidt er jeg væk Martin Høien og Ken Ricther, 2020

    Fotografen Martin Høien og journalisten Ken Richter har sammen med Hospice Sjælland i Roskilde lavet en fotobog om livet på hospice. Bogen følger en række patienter og pårørende under deres ophold på hospice. Ligesom den også skildrer en del af hverdagen som ansat på stedet.

    Mere information
  • Lysglimt – Om forældretab i barndommen Elisabeth Arendt, 2020

    En bog til alle, der har mistet et nært familiemedlem samt personer, der gerne vil have en forståelse for, hvordan børn oplever død og sorg og hvilken påvirkning det kan have resten af livet.

    Mere information
  • Du gik før mig Per Lykke Jacobsen , 2020

    En digtsamling der består af 75 digte af forskellig længde. Digtene bevæger sig hver for sig og samlet omkring det, man oplever, når man må tage afsked med en af sine nærmeste. 

    Mere information
  • Til livet os skiller Ea Hvarre, 2020

    En samling af små noveller og digte, med hvilke Ea Hvarre vil forsøge at bringe smilet frem i sorgen. Hun mener nemlig, at selvom man skal tage døden alvorligt, skal man ikke frygte den.

    Mere information
  • Dødens store billedbog Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen, 2020

    Historikerne Stefan Pajung og Søren Hein Rasmussen vil i denne bog vise noget af den rige billedverden, døden er en del af, fra den tidlige middelalders fineste håndsskriftsillustrationer til heavy metal-bandet Iron Maidens pladecovere.

    Mere information
  • Bagefter Silvia og David Fernández, 2020

    Dyrene i Cirkus Mortimus taler meget om døden – hvad sker der ”bagefter”? Måske fordi de dagligt sætter livet på spil ved at sluge sabler, blive skudt ud af kanoner og svinge sig i trapezer. Humoristisk og smukt illustreret bog, der kan give anledning til samtale om, hvad man forestiller sig, der sker efter døden.

    Mere information
  • Når diagnosen er alvorlig Komiteen for Sundhedsoplysning, 2020

    Bogen henvender sig til uhelbredeligt syge og deres pårørende. Den forbereder dem på de udfordringer som kommer i forbindelse med sygdommen. Målet med bogen er at bidrage til bedre livskvalitet i en ellers vanskelig periode.

    Mere information
  • Her gik Victoria Glenn Ringtved og Charlotte Pardi, 2020

    En pige mindes sin døde mor ved at fortælle om de spor, hun efterlod sig – året rundt. ‘Her gik Victoria’ er en stille, poetisk og smuk bog om at forholde sig til en, man har mistet.

    Mere information
  • Kasper, mit hjertebarn Gitte Guldberg, 2020

    Gitte Guldberg føder i 2003 sit første barn, Kasper, der får konstateret en alvorlig hjertefejl. Bogen er en ærlig og autentisk fortælling om det, at få en alvorligt hjertesyg søn, at gennemleve et hektisk sygdomsforløb, Kaspers død og tiden efter. 

     

    Mere information
  • I en tynd tråd – om at leve med en alvorlig sygdom Niels Frid-Nielsen, 2020

    I 2012 rammes Niels Frid-Nielsen af en alvorlig sygdom. Da han går til lægen, afslører skanningerne en stor, livsfarlig hjernetumor. I bogen fortæller han om sit livsændrende sygdomsforløb, sin operation og om arbejdet med at komme videre i sit liv, både psykisk og fysisk. 

     

    Mere information
  • Stjernernes rige
    Stjernernes Rige – En fortælling om håb Rikke Skov Jørgensen, 2020

    En fortælling om at miste, om sorg og savn – og håb. Bogen skal hjælpe børn og voksne med at forstå, at døden sommertider kan være det, der giver mening, når sygdom og smerte tager overhånd, og der ikke kan gives svar på spørgsmålet: ”Hvorfor?”

    Mere information
  • Nær død Siri Agnes Karlsen, 2020

    Bogen ‘Nær død – En opdagelsesrejse i videnskab og liv’ handler om nærdødsoplevelser. Forfatteren, Siri, har selv haft en nærdødsoplevelse, hvilken har sat sig i hende for altid. Bogen er en opdagelsesrejse i, hvad døden egentlig er, hvad nærdødsoplevelser er, og hvordan de kan forekomme.

    Mere information
  • Rejsefører til ensomheden Lene Bagger, 2020

    Rejsefører til ensomheden er en hybridroman, der blander fakta og fiktion. Stine lever lykkeligt på landet med sin mand, deres tre islandske heste og deres kat. Men da hun mister sin mand og sine forældre, må Stine til at gentænke hendes liv, kærligheden og meningsfuldheden.

    Mere information
  • Lev stærkt – dø smukt Mette Bording Nybo, 2020

    45-årige Thomas døde i 2019 af knoglemarvskræft, og i månederne op til og ugerne efter skrev hans hustru, Mette, denne bog. Thomas’ død gav Mette en hidtil ukendt grundstyrke, hvilken gav hende energien til at skrive en bog om Thomas, om sorgen, om livet og om troen på det gode og på kærligheden.

    Mere information
  • Kære Neya Pernille Dam Nielsen, 2020

    Kære Neya er Pernilla Dam Nielsens debut som forfatter, og skildrer hendes oplevelse med at miste sin datter, Neya, tre uger før hendes termin i 2016. Bogen dækker over et år, fra Neyas begravelse gennem ventetiden på at blive gravid igen og gennem en graviditet fyldt med angst for, at hun skulle miste endnu et barn. 

    Mere information
  • Hvad stiller man op med triste? Eva Eland, 2019

    Nogle gange kommer Triste på besøg, og det er ikke altid man ved hvorfor. Det hjælper ikke, at forsøge at gemme Triste væk – i stedet hjælper det, at lytte efter. En bog om at føle sig trist, og hvordan man kan blive bedre til at mærke efter. 

    Mere information
  • Gud, Thor og Oldemor – og de andre oppe i himlen Lotte Salling, 2019

    Oldemor er død, men hvor er hun taget hen? Hendes barnebarn forestiller sig, at hun er oppe i himlen, hvor hun rydder op, får nye venner og herser rundt med Gud, Thor og alle de andre, der også er i himlen. 

    Mere information
  • Baglænsk Anna Jacobina Jacobsen, 2019

    Den gamle mand Aage, hvis liv er på vej mod dets ende, spekulerer over sit barnebarn, hvis krop er livlig og ung, og på sin ungdomskæreste, der nu er gammel og dement. En smukt illustreret børnebog om alderdom, om at miste og om at dø. 

    Mere information
  • Tab og sorg – en grundbog for professionelle Mai-Britt Guldin, 2019

    Psykolog Mai-Britt Guldin giver via de seneste 20 års sorgforskning et bredt og nuanceret billede af sorgen, og fordyber sig i det grundlæggende spørgsmål: Hvilken intervention er relevant til det menneske i sorg, som har opsøgt hjælp?

    Mere information
  • Forsvindingsnumre Amalie Langballe, 2019

    En ung kvinder sørger over tabet af sin mor og tabet af sig selv, for efter at Agnes mister sin mor, mister hun nemlig også sin egen virkelighedfornemmelse. Amalie Langballe skildrer smukt og samtidigt uskønt sorg, og om at kunne finde sin virkelighed igen, selvom der er nogle ting, der altid vil forblive forsvundne. 

    Mere information
  • Kort og godt om sorg Mai-Britt Guldin, 2019

    Hvad er sorg? Hvordan viser sorg sig? Går sorg over – eller lever man med den? I bogen får du svar på disse og mange andre spørgsmål om sorg. Bogen henvender sig til mennesker i sorg – både i forhold til at have mistet en kær og i forhold til at være i en svær livssituation. Pårørende kan også bruge bogen.

    Mere information
  • Ind i en stjerne Puk Qvortrup, 2019

    En selvbiografisk roman om, hvordan det er at miste sin mand, der pludselig får hjertestop under et halvmaraton. Den skildrer livet med deres utrøstelige dreng og hvordan det er, at føde et barn alene, tre måneder efter sin mands død. Men bogen er også en fortælling om, hvordan livet langsomt melder sin genkomst.

    Mere information
  • Hvordan lever man, når man har mistet livet? Claus Grymer, 2019

    Claus Grymer fortæller, som efterladt ægtemand, om tiden under og efter sin hustrus sygdom og død. Han sætter ord på, hvordan tilværelsen pludselig kan ændre sig, hvordan man lever med en døende ægtefælle ved sin side – og hvordan man lever videre, når man er blevet alene.

     

     

    Mere information
  • Alt født må dø – måske også dig Bhiksuni Tenzin Drolkar, 2019

    Forfatteren Tenzin vil gerne bidrage til, at vi kan blive bedre til at forstå, tale om og forberede os på døden, så vi kan leve og dø på den bedste og mest meningsfulde måde. Tenzin har praktiseret tibetansk buddhisme siden 1993, og har taget initiativ til et 1.5 årigt træningsforløb i Sjælesorg på Buddhistisk Grundlag. 

    Mere information
  • I selvmordets kølvand Elene Fleischner og Liselotte Horneman Kragh, 2019

    Tab gennem selvmord er i en kategori for sig i forhold til at miste. Efterlevende efter selvmord og selvmordsforsøg er både en udsat og usynlig gruppe, og bogen forsøger at bryde isolationen. Den fungerer som en håndbog i at håndtere, søge hjælp og at samtale med dem, der har mistet til selvmord.

    Mere information
  • Identitet og opgave Kerstin Dillmar og Lars Björklund, 2019

    Bogen henvender sig til mennesker, der arbejder med sjælesorg i institutioner og menigheder. De to forfattere har samlet en gruppe medarbejdere ved sygehuskirker, og skildrer deres tanker om identitet som sjælesørger, og hvordan man kan møde et menneske i sorg.

     

    Mere information
  • Uden mor Salma Ahmad, 2019

    Den dansk-pakistanske Meena er 7 år gammel, og hendes mor er død. Bogen handler om hvordan hun og far forsøger at leve videre uden mor. Børnebogen er gennemillustreret af Runa Steppinge, og skildrer savnet, sorgen og kærligheden på meget nærværende, ærligt og rørende vis.

    Mere information
  • Helikopter Morten Walther Rasmussen, 2019

    Bogen, der kan læses af børn, unge og voksne, er en fortælling om Kasper, hvis far, der lider af depression, springer ud foran et tog. Kasper bearbejder sin sorg ved at tage på en fantasirejse ned i et gammelt træ, og med hjælp fra venner og familie genfinder han glæden ved livet, selvom sorgen er blevet en del af det.

    Mere information
  • Håndtrykket Lisbeth Rex, 2019

    Bogen er Lisbeths personlige fortælling om, hvordan livet blev vendt op og ned, da hendes mand døde. I ord og digte beretter hun om træthed, uro og sorg, men også om at genfinde glæden ved livet.

    Mere information
  • Hvad døden har lært mig om livet Diverse, 2019

    Bogen samler 21 danskeres fortællinger om, hvordan døden har præget deres liv. Selvom fortællingerne er skrevet ud fra forskellige udgangspunkter, er det fælles omdrejningspunkt, at mødet med døden på den ene eller den anden måde har gjort dem klogere på dem selv og på andre, men også på livet. 

    Mere information
  • Sorg, mit barn Lisa Meisner Kofoed, 2019

    Bogen sætter ord på, når glæden ved en graviditet afløses af sorg, når det ikke går som forventet. Lisa Meisner Kofoed fortæller sin egen historie om at miste et ufødt barn, men igennem samtalen med 8 fagpersoner får hun sat ord på flere aspekter af de tanker og følelser, der opstår, når mennesker skal træffe et valg om liv eller død.

    Mere information
  • Livet kom – i morgen Peter Dahlgaard, 2019

    Peter Dahlgaard ønsker med sin bog at kaste lys på de gode ting ved livet, der til tider synes at bliver overskygget af de dårlige. Efter et langt liv med både gode og dårlige vilkår i bagagen, konstaterer han, at man ikke skal give op på livet, også selvom det viser sig fra sin dårlige side.

    Mere information
  • Lystid i mørket Jørn Henrik Olsen, 2019

    Fagbogen er inddelt i 20 essays, der for mange vil kunne bruges som fordybelsesrum både ift. den personlige sorg og samtalen med andre om tab og sorg. Bogen har også fokus på livsmodet – på det lille lys, der kan hjælpe, når det eksistentielle mørke har bredt sig pga. sorg, ensomhed eller andre smertelige følelser.

    Mere information
  • Tænker du stadig meget på dét Cecilie Fabricius, 2019

    Igennem en række korte, poetiske fortællinger beretter Cecilie om tiden før, under og efter sin fars død. Fortællingerne bevæger sig inden for forskellige stemningslejer, men de rummer allesammen følelsen af sorg, og hvordan man gennem tabet af en familiefigur også kan tabe identitet og historie.

    Mere information
  • Sørgekåben Mikkel Frey Damgaard, 2019

    Efter Mikkel far begår selvmord, da Mikkel er 8 år, begynder han igennem sin opvækst at få angst omkring, hvorvidt selvmord er arveligt. Ud fra denne angst begynder han at undersøge omstændighederne omkring sin fars selvmord, og han opdager, at historien er større, end han førhen havde tænkt.

    Mere information
  • Kåre Bluitgen
    Så dø dog morfar! Kåre Bluitgen, 2019

    Børnebog om William, der forsøger at acceptere, at morfar er alvorligt syg. Han kan ikke lide at morfar er på hospitalet, og at han skal med. ”Hvorfor dør han ikke!” råber han. Da morfar dør, føler William skyld og skam. Men da mor finder kassen med hans hackysack og billeder af morfar, mindes han den rigtige morfar.

    Mere information
  • Døden- En overlevelsesguide Esben Kjær, 2019

    Bogen er skrevet som en eksistentiel håndbog til den, der har mistet eller skal miste. Bogen guider den pårørende til at navigere i de psykologiske og eksistentielle kriser, der følger med, når ens nærmeste erklæres terminale, dør og skal begraves – og man herefter selv skal leve videre med sine døde.

    Mere information
  • Giv sorgen ord M. H. Jacobsen, M. Guldin, C. J. Busch, 2019

    Bogen kaster med et tværfagligt perspektiv lys på nogle af de forandringer, der er sket med sorgkulturen i Danmark i de senere år – både i forhold til professionel praksis, videnskabelige tilgange og den måde, som mennesker opfatter, oplever og praktiserer sorgen på i deres hverdagsliv.

    Mere information
  • Kigger ned, falder op Liv Ea, 2018

    En bog om at leve udspændt mellem håbet og frygten i tiden inden, man måske/måske ikke mister. Idas mor er syg, og tiden går i stå. I korte tekststykker beskriver Ida øjeblikke og stemninger, mens virkelighed, familie og venner føles fjernt fra hende.

    Mere information
  • Vis mig dine tårer Ditte Clemen, 2018

    Ditte Clemen mistede sin far som 9-årig. I bogen beretter hun om sit tab, og om hvor livsomvæltende det kan være at miste en forælder som barn. Hun fortæller også om, hvordan man kan leve et fuldt liv på trods af store tab. 

    Mere information
  • Tryllehatten Hans-Eric Hellberg, 2018

    Da en lille dreng mister sin bedste ven i et trafikuheld, bliver han meget ked af det. Han savner sin ven og har ikke nogen at dele alle sine hemmeligheder med. Historien handler om en dreng, der gennemgår sin sorg, men også får nye venner – blandt andet ved hjælp af en tryllehat. 

    Mere information
  • En vase i brystet Daniel Boysen, 2018

    Daniel Boysens digte kan vise veje for den, der er i sorg over at et menneske er død. Digtene er lavmælte og omkredser døden og sorg som den del af livet, der fortsat skaber lys og naturindtryk, selvom et menneske ikke længere er blandt os. 

    Mere information
  • Mestring af sorg Kari Dyregrov og Atle Dyregrov, 2018

    Mestring af sorg er en håndbog for alle, der har mistet. Gennem beretninger fra mennesker, der selv har mistet, brugervenlige beskrivelser og konkrete råd vejleder bogen i, hvordan man bedre kan håndtere sin sorg.

    Mere information
  • Om svampe og sorg Long Litt Woon, 2018

    Long Litt Woons mand dør pludseligt af et hjertestop. Efter et år i lammene sorg, kommer hun i tanke om, at de sammen havde tilmeldt sig et aftenskolekursus om svampe, og hun tilmelder sig selv igen. Herfra åbner der sig en ny og fascinerende verden omkring hende, der bliver en sti tilbage til livet. 

    Mere information
  • Det som giver håbet liv – fem forudsætninger Lars Björklund, 2018

    Igennem fortællinger, digte og eksempler fra sine år som sjælesørger beskriver Lars Björklund, hvad der får os til at håbe, når livet er vanskeligt. Heriblandt er det, at føle omsorg en af de vigtigste forudsætninger, men også om at turde se virkeligheden, som den er.

    Mere information
  • Mod – til livsglæde efter sorgen Karin Feit Almberg, 2018

    I 2016 udgav Karin Feit Almberg bogen ‘TOMRUM’ som omhandler til efter tabet af hendes ægtefælle. I denne bog beskriver hun, ud fra sit eget liv og fra ligesindede og fagfolks betragtninger, hvor og hvordan man finder mod til at kaste sig ud i livet og kærligheden igen, efter at have mistet. 

    Mere information
  • Omvendt Sne Ane Bjørn, 2018

    Da Sne mister sin bror, Lue, drager hun til underverdenen for at hente ham. Men det, som døden har taget, kan man ikke bare få tilbage igen, og Sne må blive i underverdenen i stedet for Lue. Men da Lue vender hjem, er han omvendt. Han sidder under bordet, og sover under sengen. Alt er forkert.

    Mere information
  • Nina Harboe
    Kan jeg sygemelde hos Gud Nina Harboe, 2018

    Nina Habroe skriver om forandringer, fortvivlelse, vrede, ensomhed og afmagt, efterhånden som demens ændrede hendes og ægtefællen Steens liv. Hun skriver om det udfordrende, men nødvendige og omsorgsfulde samarbejde med fagpersoner, og at have mod på livet før, under og efter forløbet.

    Mere information
  • Sidstehjælp G. Bollig, K. H Bachmann m.fl. , 2018

    Sidstehjælp er aktiv livshjælp i den sidste levetid. Meningen med sidstehjælp er at leve livet helt, til det slutter, med så god livskvalitet som muligt og så længe, det varer.

    Bogen formidler basiskundskab om omsorg ved livets afslutning og sigter på at få alle i tale om deres ønsker for livet og dets afslutning.

    Mere information
  • Svend Brinkmann
    Det sørgende dyr Svend Brinkmann, 2018

    I denne bog udfolder Svend Brinkmann – blandt andet gennem eksempler fra litteraturen, kunsten og teatret – sorgens væsen og det vilkår, det er at leve med sorgen. Og han diskuterer, hvad sorgen fortæller om os som mennesker, der formår at elske trods dødens uomgængelighed.

    Mere information
  • Stine Buje
    Bogen om livet Stine Buje, 2018

    Femten danskere fortæller, hvad de har lært om livet, efter at de er blevet ramt af uhelbredelig sygdom.

    Bogen skal inspirere os til selv at mærke efter, hvad der giver mening for os, så vi ikke først ved livets afslutning indser, at vi kunne have brugt vores tid bedre.

    Mere information
  • Sorgterapi – Evidens og metoder i praksis Mai-Britt Guldin, 2018

    Bogen rammesætter en moderne sorgterapi og gennemgår hvad sorg og sorgterapi er, samt konkrete, evidensbaserede metoder til arbejdet med sorg. Bogen giver en overordnet struktur for terapeutiske forløb, men med mulighed for tilpasning og inspiration til læserens egne metoder og erfaringer.

    Mere information
  • At gå døden i møde. Livsfortællinger Kathryn Mannix, 2018

    Gennem en række patientfortællinger besvarer læge Kathryn Mannix de mest intime og følsomme spørgsmål om døden og den døende. Med eksempler og professionel erfaring lærer hun os om dødens forløb og faser, så vi kan være til stede og gå døden i møde med dem, vi elsker og holder af.

    Mere information
  • Jeg lever med en udløbsdato Charlotte Bøving, 2018

    Charlotte Bøving har uhelbredelig kræft – en sygdom der sætter tingene i perspektiv og gør det vigtigt at få sagt, hvad der skal siges, mens tid er.

    I bogen beretter Charlotte Bøving om op- og nedture i sit liv. Samtidig vil hun med bogen inspirere sine læsere til at leve stærkt og godt, mens vi kan.

    Mere information
  • Snefnug i mørket Heidi B. Olsen og Sara B. Sørensen, 2018

    Heidi og Saras verdener forandrer sig pludselig, da deres elskede mor og mormor bliver alvorligt syg. I bogen fortæller de på skift om deres oplevelser, følelser og tanker igennem sygdomsforløbet og giver indblik i, hvordan den samme hændelse kan opleves forskelligt af to generationer.

    Mere information
  • Den spanske syge Tommy Heisz , 2018

    I 1918 kom den spanske syge til Danmark. Omkring 15.000 danskere døde af epidemien. Bogen giver en stemme til de danskere, som var øjenvidner til katastrofen: Sygeplejersker, patienter, frivillige, præster og pårørende. Det er historien om en sygdom, men også fortællingen om dem, der blev ramt af den.

    Mere information
  • Anjee Gitte Nielsen
    At leve og at dø Anjee Gitte Nielsen, 2018

    Anjee Gitte Nielsens mand får konstateret en hjernesvulst. Fra den ene dag til den anden forandrer parrets liv sig fuldstændigt, og de kastes ud på en lang og ufrivillig rejse med op- og nedture. En rejse hvor de ved, at den ene skal dø, og den anden skal leve videre uden ægtefællen.

    Mere information
  • Sorg Mai-Britt Guldin
    Sorg Mai-Britt Guldin, 2018

    Sorg er et grundvilkår for os alle. Ifølge Mai-Britt Guldin, sorgforsker ved Aarhus Universitet, skal vi ikke tage sorgerne på forskud. Hvis vi til gengæld tør give sorgen en plads i livet, når den dukker op, kan dens smerte ikke bare forvandle sig til erindringens glæde, men også lære os at leve.

    Mere information
  • Jeg løber
    Jeg løber Anders Legarth Schmidt , 2018

    Anders Legarth Schmidt snørede løbeskoene blot ti timer efter, at hans seksårige datter Ellen døde af kræft. I en serie dybt personlige og meget rørende tekster i krydsfeltet mellem liv, død, løb, sorg og savn deler forfatteren sine følelser, tanker og refleksioner over, hvad løb handler om for ham.

    Mere information
  • På Bornholm må man græde overalt Martha Flyvholm Tode, 2017

    En ungdomsbog om Maria, der holder sabbatår efter gymnasiet og har mistet sin stedfar, Tore. Hun har svært ved at sætte ord på sorgen, og også svært ved at mærke sig selv. Hendes evner til at tale om sine følelser er forsvundet sammen med Tore, og selvom folk rækker ud efter hende, kan hun ikke åbne sig op.

    Mere information
  • Tæl til ti Stine Haynes, 2017

    Trishas storesøster dør i en trafikulykke, hvilket får Trishas verden til at gå i stå. På søsterens værelse finder hun en liste over ting, som søsteren hadede, og Trisha beslutter sig for at undersøge listen punkt for punkt, for at lære hende bedre at kende. 

    Mere information
  • Hils Far Hanne Dagmar Raaberg, 2017

    Mor og Anna skal i tivoli uden far, da han er død. Men de glæder sig alligevel, og Anna finder sin egen måde at være sammen med far på, selvom han ikke er der længere. En hjertevarm bog om savn og ånd i børnehøjde.

     

     

    Mere information
  • Pigen på tårehavet Pernille Brun Andersen, 2017

    Et illustreret eventyr for mindre børn om en lille pige, der har mistet sin far. Hun synes, at hendes mor snakker og snakker og spørger om mange ting: Vil du med til stranden? Vil du have flere ærter? Er du ok? Men pigen vil ikke til stranden, hun vil ikke have flere ærter, og hun er ikke ok. Hun vil bare have sin far tilbage.

    Mere information
  • Tankestrøm og -streger. Om min sorg Pernille Strøm Øster, 2017

    Pernille mistede som 19-årig sin lillebror i en ulykke. Bogen består af hendes tanker og følelser i form af digte, illustrationer, kollager, fabler, anekdoter, tankespind og meget mere. Bogen beskriver et ungt menneskes sorgforløb, og er et opråb til, at vi forsøger at bryde de mange tabuer og tør tale om døden og sorgen uanset alder.

    Mere information
  • Dus med døden Marie-Louise Vianello og Mette Bendixen, 2017

    “Dus Med Døden” er en bog om at stå ved siden af en, der har mistet. Det kan være svært, men det kan heldigvis også blive nemmere.

    Bogen ruster dig til at føle dig bedre tilpas, når du møder en, der er i sorg – og at gøre dem bedre tilpas i dit selskab.

    Mere information
  • Her bor de levende
    Her bor de levende Charlotte Bork Høvsgaard, 2017

    Da Thomas dør som 42-årig, bliver 39-årige Charlotte enke. Hvordan kommer man videre efter at have mistet sin mand? Charlotte prøver at forstå sorgen, som den var lige efter dødsfaldet, og hvordan den har udviklet sig til noget, man også kan leve med. Charlotte fremskriver et nyt liv med plads til både de levende og de døde.

     

    Mere information
  • Jeg vil gerne tale om min sorg
    Jeg vil gerne tale om min sorg Atle Dyregrov og Mai-Britt Guldin, 2017

    Bogen er til professionelle, der er i kontakt med sørgende børn og unge, men kan læses af alle voksne. Den beskriver, hvad sorg er, og hvilke udtryk den ofte får. Den giver viden om, hvordan fx skoler og hospitaler forberede sig på hvordan de kan tale med børn og unge i forbindelse med sygdom, ulykke og dødsfald.

     

    Mere information
  • Altid allerede elsket
    Altid allerede elsket Peter Bastian, 2017

    Bogen samler Peter Bastians sidste tanker, inden han døde. Den blev til ved en samtale på Arresødal Hospice, hvor forfatteren Tor Nørretranders var på besøg 11 dage før Peter Bastians død. De to venner talte sig gennem alt det, Peter Bastian havde på hjerte. En let redigeret båndudskrift blev til bogens tekst.

    Mere information
  • Til døden os skiller
    Til døden OS skiller Poul Erik Bermann, 2017

    En informativ bog, der kan danne grobund for samtaler i familien inden et dødsfald.

    Baggrunden for bogen er Poul Erik Bermanns tab af sine forældre. I forordet siger han bl.a.: “Jeg har i mange år haft et håb om, at døden er noget, vi alle skal kunne snakke, debattere og ikke mindst være afklarede om.”

    Mere information
  • Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage
    Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog Naja Marie Aidt, 2017

    I 2015 døde Naja Marie Aidts søn Carl i en ulykke, 25 år gammel. I bogen “Har døden taget noget fra dig så giv det tilbage. Carls bog” beretter Naja Marie Aidt om, hvordan tabet af sønnen Carl ændrede alt.

    Mere information
  • Transfervindue
    Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl Maria Gerhardt, 2017

    ”Transfervindue – fortællinger om de raskes fejl” er en utopisk fremstilling af Nordsjælland som et stort luksuriøst hospice. Alle går i hvidt. New age-nonner dyrker medicinsk cannabis på stranden. Internet og musik er forbudt, til gengæld kan man vinterbade med overlægen.

    Mere information
  • De 5 ting døende fortryder mest
    De 5 ting døende fortryder mest Bronnie Ware, 2017

    Bronnie Ware arbejdede i en årrække med at pleje døende. Med baggrund i samværet med døende har hun skrevet bogen ”De fem ting døende fortryder mest”, der sætter fokus på døendes største fortrydelser.

    Mere information
  • Om mørke og om lys
    Om mørke og om lys Hanne Frøyer, 2017

    Hanne Frøyr oplevede sit livs største mareridt, da hendes voksne datter begik selvmord, men det viste sig, at den tragiske begivenhed også kom til at åbne op for en ny forståelse af den menneskelige tilværelse, af livet og af døden.

    Mere information
  • Dødesange Anders Westenholz, 2016

    Igennem sine digte maler Anders Westenholz et billede af de følelser og erkendelser der følger med at miste et barn – kærligheden, sorgen, magtesløsheden og den endelige erkendelse. 

    Mere information
  • Mænd der mister Mads Christoffersen, 2016

    En bog, der rummer otte mænds beretninger om at miste deres kone eller kæreste til kræft. Hver især fortæller de om, hvordan man som mand kan håndtere de svære følelser og tackle en helt ny måde at leve på.

    Mere information
  • Græd blot hjerte Glenn Ringtved og Charlotte Pardi, 2016

    Fire børn sidder ved køkkenbordet og sørger over deres syge farmor, som Døden er kommet for at hente. Børnene forsøger at trække tiden ud, men Døden fortæller dem en historie, der får dem til at forstå, at selvom døden er sørgelig, er den nødvendig. 

    Mere information
  • Når livet går i sort
    Når livet går i sort Lone Vesterdal og Sophie Nordentoft, 2016

    Bogen rummer 52 forskellige tekster, som alle er om sorg – en tekst til hver uge i det første år efter tabet. Bag teksterne står bl.a. præster, forfattere og billedkunstnere.

    Mere information
  • I hvert øjeblik er vi stadig i live Tom Malmquist, 2016

    Tom Malmquist fortæller sin historie, om at miste sin gravide kæreste, efter hun akut bliver indlagt. Tom bliver far, men han mister samtidigt sit livs kærlighed. Bogen er en livsbekræftende fortælling om, når livet pludselig tager en uventet drejning, og man skal tilpasse sig en hel ny tilværelse.

    Mere information
  • Før jeg forsvinder
    Før jeg forsvinder Paul Kalanithis, 2016

    Paul er 36 år gammel og ved at færdiggøre sin ti år lange uddannelse som neurokirurg, da han får konstateret lungecancer i stadie 4. Bogen er hans utrolige fortælling om livet før og efter diagnosen, skrevet under hans drænende sygdomsforløb og færdiggjort af hans kone efter Pauls død.

    Mere information
  • I får ikke mit had
    I får ikke mit had Antoine Leiris, 2016

    Antoine Leiris mistede sin kone og moren til deres søn under terrorattentatet på spillestedet Bataclan i Paris i 2015 – og fortæller i bogen hjertegribende, stærkt og usentimentalt om ugerne efter den forfærdelige begivenhed og om kampen for at skabe en ny hverdag for sig selv og sit barn.

    Mere information
  • V af Cecilie Eken
    V Cecilie Eken, 2016

    ”V” af Cecilie Eken er en historie for børn fra 10 år fortalt på rimede vers om sorg, savn, smerte og håb.

    Mere information
  • Tomrum
    Tomrum – I chok – og tiden efter et dødsfald Karin Feit Almberg , 2016

    I bogen fortæller Karin Feit Almberg om det chok, der indtraf, da hun mistede sin mand, Jørgen, og om livet det første år efter.

    Mere information
  • Hvor flyver sjælen hen
    hvor flyver sjælen hen? Birthe Lauritsen, 2016

    Døden rammer alle – på tværs af religion og kultur. Men hvordan siger man det sidste farvel? Og er der et evigt liv?

    I bogen ”hvor flyver sjælen hen?” går journalist og forfatter Birthe Lauritsen bag om begravelseskulturen i Danmark, der i disse år er i stærk forandring.

    Mere information
  • Begravelse for begyndere
    Begravelse for begyndere – en jordnær guide Sisse K. Ibsen, 2016

    En guidebog med basal viden og konkret inspiration til dem, som en dag – eller i dag – står over for at skulle planlægge en begravelse.

    Bogen henvender sig både til medlemmer af folkekirken og til ikke-medlemmer, som uden præst og kirke skal arrangere en afskedsceremoni.

    Mere information
  • Når jeg savner min far
    Når jeg savner min far Alberte Winding, 2016

    “Når jeg savner min far” er en ungdomsbog af Alberte Winding, der handler om at miste, om sorg og om at forelske sig for første gang.

    Mere information
  • Sagt om sorg 2
    Sagt om sorg II Louise Winther, 2016

    ”Sagt om sorg II” er en bog med udtalelser fra mennesker i sorg, der fortæller om tabet af en kær – et barn, en forælder, en livsledsager – og om, hvordan de oplever omgivelsernes reaktioner.

    Bogen er et selvstændigt andet bind til ”Sagt om sorg” fra 2014.

    Mere information
  • Tit er jeg glad
    Tit er jeg glad Jens Christian Grøndahl, 2016

    Bogen handler om kærlighed, familie, sorg og at få livet til at gå videre, selvom alting føles forkert. Efter Georgs død står Ellinor helt alene. Hun bor sammen med hans to tvillingesønner fra et andet ægteskab og skal få livet til at fungere. Men hvordan gør man det? Historien er henvendt til sønnernes døde mor.

    Mere information
  • Sorg er et væsen med fjer
    Sorg er et væsen med fjer Max Porter, 2016

    En far og ægtemand har mistet sin hustru. De to drenge kæmper med en ubærlig sorg. Så banker det på døren hos familien. En krage står i døråbningen og erklærer, at den flytter ind. Krage bliver babysitter, psykoterapeut, historiefortæller, stridsfugl og bodyguard. Og den truer med at blive, til de ikke længere har brug for ham.

    Mere information
  • På en måde skal vi dø
    På en måde skal vi dø – Fortællinger om livet Lotte Blicher Mørk, 2016

    Hospitalspræst Lotte Blicher Mørk skriver i sin bog om mødet med livets paradoksale vilkår og magtesløsheden.

    Både når livet er sat på spidsen, og når vi “bare” er midt i livet med alt, hvad det byder.

    Mere information
  • Nede i jorden oppe i himlen
    Nede i jorden, oppe i himlen Stine M. Lassen og Tea Melgaard, 2016

    Bogen handler om sorg i børnehøjde. Det er en højtlæsningsbog, som kan inspirere voksne til at snakke med børn om det at miste og være ked af det.

    Bogen er illustreret af Karina Bækkelund.

    Mere information
  • Størst af alt. En bog om sorg M. Grymer og M. Christensen , 2016

    “Størst af alt” er en brugsbog for sørgende.

    Bogen fortæller om bearbejdningen af sorg og indeholder afsnit, hvor den sørgende kan nedfælde sine svar og mindes afdøde ud fra en række spørgsmål.

    Mere information
  • Det nødvendige nærvær - en bog om sjælesorg
    Det nødvendige nærvær Rita Nielsen, 2016

    Bogen er til præster, sundhedspersonale, frivillige i besøgstjenesten, ledere af sorggrupper, kirkeligt ansatte mfl. Indføring i sjælesorg og bud på, hvordan man støtter og hjælper, når livet bliver svært. Der præsenteres konkrete hjælpemidler til brug i sjælesorg, fx livshistorie, bøn og salmer.

    Mere information
  • At undres ved livets afslutning Finn Thorbjørn Hansen, 2016

    Bogen er til professionelle inden for palliativ omsorg, Kræftens Bekæmpelse m.fl. og studerende i sygepleje, psykologi, teologi, filosofi. Der kan gennem filosofiske undringssamtaler udvikles et fagsprog, der rummer oplevelser og længsel efter nærvær og mening, som findes på hospice, palliative afdelinger, plejehjem. 

    Mere information
  • Min usynlige søn. Kunsten at leve med sine døde resten af livet
    Min usynlige søn Esben Kjær, 2016

    I bogen fortæller Esben Kjær om sin erkendelsesrejse gennem sorgen efter tabet af sin syv-årige søn Sebastian, der døde af kræft.

    Samtidig rummer bogen interviews med sorgforskere, præster, antropologer og mange andre, der breder perspektivet ud.

    Mere information
  • At være dødelig. Om livsforlængelse og livskvalitet.
    At være dødelig – om livsforlængelse og livskvalitet Atul Gawande, 2016

    Bogen handler om oplevelsen af dødelighed i dag. Om at blive gammel og dø.

    Forfatteren til bogen, Atul Gawande, fortæller om sine erfaringer som kirurg, om sine patienter og om sin egen families oplevelser.

     

    Mere information
  • Vejen op, vejen ned Julian Barnes, 2015

    En meget rørende og dybt personlig historie om kærlighed og tab. Julian Barnes var sammen med sin hustru i tredive år indtil hendes død. Med historiske begivenheder får han skabt en fortælling om sorg og kærlighed, og med symbolik omkring opture og nedture, får han sagt de ting, som ord sjældent kan formulere. 

    Mere information
  • Over Revet Langt Ude Kirsten Troldborg og Karen Troldborg, 2015

    Karen Troldborg mistede i 2000 sin mor, Kirsten. Kirsten skrev under sit sygdomsforløb en række digte. Efter hendes død begyndte Karen at ‘besvare’ morens tekster. Digtsamlingen er en samtale mellem en mor og en datter, mellem fortiden og fremtiden og mellem livet og døden.

    Mere information
  • Jacob Birkler
    Døden i et professionelt perspektiv – de svære valg Jacob Birkler, 2015

    Bogen er primært til sundhedsprofessionelle, som arbejder med døden blandt døende og pårørende. Den omhandler etiske overvejelser, dilemmaer og handlinger, som sundhedsprofessionelle møder i deres arbejde med døende, samt de problemstillinger, der rejser sig efter døden, fx organdonation.

    Mere information
  • Lille guds barn
    Lille Guds barn Birte Overlade, 2015

    “Lille Guds barn” giver et indblik i døden set med et barns øjne.

    Har man mistet eller står man i en situation med risiko for at miste, kan bogen være en trøst til den, der ønsker ærlige svar på vanskelige spørgsmål. Den viser, hvordan man kan komme lettere gennem en svær tid.

     

    Mere information
  • Så er Thomas væk
    Så er Thomas væk Charlotte Bork Høvsgaard, 2015

    Charlotte Bork Høvsgaard skildrer sin mands korte sygdomsforløb og pludselige død.

    Bogen handler om, hvordan det er at miste et familiemedlem, når man står midt i det, om tiden efter døden, minderne og det videre liv for Charlotte og sønnen Halfdan.

    Mere information
  • Kræften og kraften
    Kræften og kraften Christine T. Johannessen-Henry, 2015

    “Kræften og kraften. Hverdagskristendom i et netværksteologisk perspektiv” handler om de måder, tro viser sig på, når vi er blevet ramt af begivenheder som alvorlig sygdom, og om troens intensitet, når vi er truet på vores eksistens.

    Mere information
  • Als. Sygdommen uden håb
    ALS – sygdommen uden håb Ketty Hjøllund, 2015

    En beretning om en uhelbredelig sygdom i alle dens faser, fra de første symptomer til den sidste nat.

    Bogen er skrevet af Ketty Hjøllund, hvis mand, Thorkild, fik ALS og døde efter tre år.

    Mere information
  • Drømmehulen
    Drømmehulen Jacob Riewe, 2015

    Hvad gør en lille dreng, når han står ved sin døende storebrors hospitalsseng og skal sige farvel? Han finder det rum, der går på tværs af tid og evighed. Det sted, hvor levende og døde kan være sammen. Han går ind i Drømmehulen. Otto Dickmeiss’ fine og udtryksfulde streg ledsager Jacob Riewes fortælling.

    Mere information
  • Aktiv dødshjælp. Kan vi mere end vi kan magte?
    Aktiv dødshjælp – Kan vi mere end vi kan magte? Ole Hartling, 2015

    Bogen “Aktiv dødshjælp. Kan vi mere end vi kan magte” indeholder både argumenter og refleksioner samt personlige fortællinger fra dødens grænseland. Formålet er at brede det, der kan synes enkelt, ud og rokke ved det moderne menneskes opfattelse af aktiv dødshjælp som en farbar løsning.

     

    Mere information
  • Døden
    Døden Christian Hall, 2015

    Fagbogen giver svar på mange spørgsmål om døden. Bogen fortæller også om, hvordan mennesker har forholdt sig til døden op gennem historien, både i religionerne og kunsten. Den henvender sig til børn fra ca. 11 år og kan benyttes til såvel selvstændig læsning som klasseundervisning.

    Mere information
  • Snak på livet løs
    Snak på livet løs Stine Buje, 2015

    Bogen er en hjælp til dig, som skal miste et familiemedlem eller en anden, som står dig nær.

    I bogen får du konkrete idéer og inspiration til at tage hul på de svære samtaler før døden. Og du møder andre pårørende, som deler ud af deres erfaringer med at miste og giver deres bedste råd videre.

     

    Mere information
  • Sorg - når ægtefæller dør
    Sorg – når ægtefællen dør Jorit Tellervo, 2015

    Bogen “Sorg – når ægtefællen dør” henvender sig til alle i befolkningen, der har lyst til eller brug for at få viden om sorg og sorgstøtte, når ægtefællen dør – også før man konkret får brug for indsatsen. Bogen første del handler om sorg, hvor den anden handler om sorgstøtte.

    Mere information
  • At falde ud af tiden David Grossmann, 2014

    En far begiver sig ud på en rejse for at søge efter sin døde søn. Gennem møder med halvt mytologiske personer, der har kendt hans søn, forsøger han at skabe kontakt til den afdøde. Han forsøger at finde ud af, om døden kan overvindes gennem erindring. Bogen er et moderne sørgespil om at miste en elsket og at sørge.

     

    Mere information
  • Gennem Sorgen Birgitte Bæk, 2014

    Bogen beskriver forløbet før, under og efter Birgitte Bæk mister sin eksmand til kræft. Hun beretter om det daglige liv med dårlig søvn og træthed, og om at komme igennem årene med sorg.

    Mere information
  • David Cozmo
    Hvordan man har en usynlig bror David Cozmo, 2014

    David Cozmo var 10 år, da han mistede sin lillebror til kræft. Hans lillebror, Sebastian, blev kun syv år gammel.

    Kort tid efter tabet tegnede og skrev David Cozmo bogen ”Hvordan man har en usynelig bror” til sin anden lillebror om, hvordan man lever videre med dem, som man har mistet.

    Mere information
  • Sagt om sorg
    Sagt om sorg Louise Winther, 2014

    Bogen sætter fokus på det, at miste. En række mennesker i sorg fortæller om tabet af en elsket – et barn, en forælder, en livsledsager – og omgivelsernes reaktioner. En hyppig erfaring er, at omgivelserne hurtigt forventer, at sorgen ’går over’. Men ofte er sorg ikke noget, der går over, men noget, man må lære at leve med.

    Mere information
  • Bristepunkter
    Bristepunkter Susanne Holte, 2014

    Digte der kredser om tab og sorg.

    Digtene er blevet til på baggrund af forfatterens personlige erfaring med tab og er en række nedslag og stemninger i det sind, der nu skal finde en ny vej.

    Mere information
  • Sorggrupper i kirken
    Sorggrupper i kirken C.J. Busch, L.B. Hansen, T.B. Hansen, 2014

    En brugsbog for alle, som ønsker at give efterladte mulighed for i grupper at sætte ord på deres tab og håb. Bogen indeholder praktiske erfaringer, udtalelser fra deltagere i sorggruppe og generelle metodiske overvejelser som baggrund for konkrete bud på, hvordan sorggrupper kan etableres og ledes.

    Mere information
  • Hjælp mig. Aktiv dødshjælp
    Hjælp mig – aktiv dødshjælp Svend Lings, 2014

    I Danmark er det forbudt at yde aktiv dødshjælp, mens det i enkelte andre lande er lovligt.

    I bogen præsenteres en række af argumenterne for og imod at lovliggøre aktiv dødshjælp, ligesom der stilles konkrete forslag til lovgivning på området.

    Mere information
  • At sprede skyer
    At sprede skyer Marian C. Prestage, 2014

    Marian C. Prestage fortæller om sin elskede mands sygdom og død og den svære tid efter, hvor hun forsøger at få styr på sit liv igen.

    Bogen er især rettet mod fagpersonale, der arbejder med døende og deres pårørende, til psykologer samt til de mennesker, der har mistet en nærtstående.

    Mere information
  • Stille død - om at passe en døende i eget hjem
    Stille død – om at passe en døende i eget hjem Mette Ziemendorf Ringsted, 2014

    Mette Ziemendorf Ringsted beretter om de tanker, samtaler og tilfældigheder, der førte til, at hun og hendes mand endte med at følge svigerfaren Jens’ ønske om at dø i eget hjem, selvom de havde forestillet sig, at han skulle tilbringe sine sidste dage på hospice.

    Mere information
  • Til minde om. En mindebog til børn og unge, der har mistet
    Til minde om Rikke Høgsted, 2013

    En udfyldningsbog hvor barnet selv som medforfatter kan mindes den afdøde gennem gode ting og sjove minder. Det er også en scrapbog til fotografier og tegninger.

    Selvom udgangspunktet er sørgeligt, gør den lyse tone i bogen det nemmere at tale med familie og venner om tabet.

    Mere information
  • Annas himmel
    Annas Himmel Stian Hole, 2013

    Om Annas rejse til himlen, hvor hendes afdøde mor har nedsat sig som gartner. På den tungeste dag, hvor kirkeklokkerne kalder, og det regner søm fra himmelen, vender Anna verden på hovedet og tager sin far med på en rejse, hvor man kan svømme med fuglene og flyve med fiskene.

    Billedbog fra cirka 5 år.

    Mere information
  • Billeder i boksen
    Billeder i Boksen Maria B. Jørgensen og Therese Baastrup, 2013

    En elevbog til kristendomskundskab i folkeskolens yngste klasser.

    Bogen indeholder et kapitel om livets forskellige ritualer, herunder begravelse og bisættelse.

    Mere information
  • Ske din vilje
    Ske din vilje – livet, døden og vingerne Tove Nielsen, 2013

    Tove Nielsen har valgt at berette om sit liv, efter hun først mistede sin mand og senere sin ældste søn, for at fortælle, at det er muligt at få et godt liv på trods af, at man mister det allerkæreste i ens liv.

    Den livsfilosofi hun gerne vil give videre til andre.

    Mere information
  • En flænge i himlen John Greene, 2012

    Hazel er 17 år gammel, og har været kræftsyg i 4 år. Hun er træt af livet, og mod sin vilje begynder hun i en støttegruppe for kræftramte unge. Her møder hun Augustus der har haft knoglekræft, men nu er kræftfri. De to udvikler hurtigt et forhold, men det er ikke nemt, når kræften er en del af ens liv. 

    Mere information
  • Ordskælv Hyggefactory
    Det ser sort ud – men det er det ikke Ordskælv/Hyggefactory red. Karen Siercke, 2012

    Essaysamling skrevet af 20 unge, der fortæller om, hvordan det er at miste en forælder. Professionelle kunstnere har sat billeder til følelserne.

    Mere information
  • Når vi bliver født, er vi gamle nok til at dø Else Madsen og David B. R. Camacho, 2012

    Bogen giver forskellige vinkler og tanker på døden, og læseren møder forskellige mennesker, der har været i berøring med døden.

    Med bogen får læseren indblik i, hvordan døden har betydning for, hvor vigtigt livet er – og hvordan døden og sorgen kan give livet mening, selvom det virker meningsløst.

    Mere information
  • Joan Didion
    Blå timer Joan Didion, 2012

    En fritstående fortsættelse af forfatterens bog ”Et år med magisk tænkning”.

    ”Blå timer” handler især om datterens død. Om det frygteligt forkerte i at begrave sin voksne datter kort tid efter hendes bryllup. Om at stå magtesløs tilbage. Og mærke alderdommen snige sig ind på en.

     

     

    Mere information
  • And, døden og tulipanen
    And, Døden og tulipanen Wolf Erlbruch, 2012

    En and har på fornemmelsen, at én følger efter hende. Det viser sig at være selveste Døden. Døden fortæller, at den ligeså godt kan holde sig i nærheden, hvis nu der skulle ske ‘det’, som livet udsætter alle levende ting for. Døden viser sig at være ret charmerende, og de to udvikler et særligt, men dog meget kortvarigt venskab.

    Mere information
  • Den fortrolige død
    Den fortrolige død Liselotte Horneman Kragh, 2012

    En bog til alle, der ved, at livet afsluttes med døden. En bog til enhver, der på et eller andet tidspunkt i sin tilværelse i bare fem minutter har grundet over, at døden er et livsvilkår for os alle.

    Mere information
  • Kærligst. Den gode begravelse
    Kærligst – den gode begravelse Marianne Schjøtt Rohweder, 2012

    En brugsbog til dig, der skal planlægge en kirkelig eller borgerlig begravelse.

    Du kan også bruge bogen til at reflektere over og formulere dine personlige ønsker til din egen begravelse.

    Mere information
  • Tæt på døden. tæt på livet
    Tæt på døden – Tæt på livet Hospicefrivillige, 2012

    Bogen “Tæt på livet – Tæt på døden” indeholder en række beretninger fra frivillige ved danske hospicer.

    Her kommer de frivillige selv til orde, og bogen er et fint indblik i, hvordan det er at være frivillig på et hospice.

    Mere information
  • Lys bag døden
    Lys bag døden Kirsten Mørch Nielsen, 2011

    Forfatteren fik under en operation hjertestop, som førte til en svær hjerneskade.

    Under hjertestoppet havde hun en nær-død oplevelse, som har fået afgørende betydning for hendes indstilling til livet.

    Mere information
  • Der var engang en begravelse
    Der var engang en begravelse Jens Jødal, 2011

    Sara og Simons oldemor er død, og deres far vil fortælle dem om begravelsen. De to børn har mange spørgsmål – fx hvad der sker, når man dør? Og hvad er en begravelse egentlig for noget? Med tekst og tegninger er bogen en god hjælp, når der skal sættes ord og billeder på begravelsen for små og lidt større børn.

    Mere information
  • Døden nær
    Døden nær Liselotte Horneman Kragh, 2011

    En praktisk og eftertænksom vejledning for alle, der frivilligt eller ufrivilligt vil sætte sig nærmere ind i dødens virkelighed og til de, der vil være bedst muligt til stede ved et andet menneskes dødsleje.

    Mere information
  • Om døden
    Om døden Jørgen Lange Thomsen, 2011

    20 forskellige forfattere skildrer hver deres aspekt af døden i 30 varierede kapitler.

    Mere information
  • Humanistisk palliation
    Humanistisk Palliation Karen Marie Dalgaard og Michael H. Jacobsen (red.), 2011

    Bogen er til professionelle og studerende inden for det sociale- og sundhedsfaglige område. En antologi og introduktion til den del af det palliative felt, der handler om at forstå sociale, kulturelle, socialpsykologiske, psykologiske og mere åndelige aspekter af omsorg og pleje af syge og døende. 

    Mere information
  • Livets afslutning - behandling, pleje og omsorg
    Livets afslutning – behandling, pleje og omsorg Rita Nielsen, 2011

    Bogen giver bud på, hvordan det konkret kan udmøntes i pleje, behandling og omsorg for alvorligt syge og døende mennesker.

    At arbejde med alvorligt syge og døende mennesker kan være meget givende og meningsfuldt, men det er tillige udfordrende og kræver høj grad af faglighed og medmenneskelighed.

    Mere information
  • Ord til livet
    Ord til livet Marianne Bønlykke, 2011

    ‘Ord til livet’ er en bog med få udvalgte ord, der kan lindre, når man skal tage afsked med livet. Det er stille og enkle ord fra Bibelen og Salmebogen, der handler om det at være et menneske. Tidløse ord om livet, som det kommer til os. Ord, som udtrykker menneskers erfaringer med livet sammen med Gud.

    Mere information
  • Venteværelset - en døendes fortællinger om livet
    Venteværelset – en døendes fortællinger om livet Rita Nielsen og Jacob Harder, 2011

    En skildring af en ung kræftramt mand, der efter udsigtsløs behandling på hospitalet ender sit liv på hospice. I den sidste tid fører han en række samtaler med Rita Nielsen – om rollen som døende i sundhedssystemet, og om de tanker man har, når man som ungt menneske skal tage afsked med livet og med sin kone og lille søn.

    Mere information
  • Ved livets afslutning
    Ved livets afslutning Regner Birkelund (red.), 2011

    Bogen “Ved livets afslutning – om palliativ omsorg, pleje og behandling” henvender sig til sygeplejersker, læger, præster, psykologer og andre faggrupper, der har med palliativ pleje at gøre.

     

    Mere information
  • det sidste kapitel
    Det sidste kapitel – en bog om begravelser Karin Bonnesen, 2011

    Bogen berører både de praktiske og følelsesmæssige aspekter ved det at miste en, man har kær. Om afskeden, døden og bearbejdelsen af sorg. Om de praktiske ting, man skal huske, når nogen dør. Konkret og god hjælp til en af livets sværeste stunder. Eller en hjælp til at planlægge sin egen begravelse i tide.

    Mere information
  • Dør Gunnar Wille, 2010

    En bog om, hvad der sker, når et menneske dør. Bogen indeholder fakta om forløbet ved et dødsfald – bedemand, begravelse og bisættelse, gravsted m.m. – og åbner også for en samtale om, hvad der finder sted imellem kistelåget og Mælkevejen.

     

    Mere information
  • Super Olga Kirsten Gjerding og Anna-Marie Helfer, 2010

    Olga er 4 år og har mistet sin mor. Hun skal klare meget selv, da far skal finde ud af meget nyt. Når Olga kan selv, siger far: Du er super, Olga! Olga savner sin mor og tænker over, hvor hun er nu. Hun får flere svar fra folk, men hun har sin egen ide om, hvor mor er. Til børn mellem 4-7 år ifm. snakken om at miste en forælder.

    Mere information
  • når mor dør
    Når mor dør Lene Skriver Bak, 2010

    En beretning om 8 kvinders tab af deres mor. Den yngste er 15, den ældste er 74. Historierne er individuelle men også fælles, for mor vil altid mangle. De fortæller om angst, sorg, smerte og afmagt. Om at få sagt og ikke at få sagt de rigtige ting. Om at planlægge den bedste begravelse i verden for den kvinde, der betyder allermest.

    Mere information
  • min mor er død
    Min mor er død! Lene Johansen, 2010

    Christine Antorini, Ritt Bjerregaard, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet har alle mistet deres mødre inden for kort tid. De fortæller i bogen Lene Johansen om deres oplevelser og erfaringer – om forløbet op til dødsfaldet og om sorgen og savnet. Og de ser tilbage på mødrenes liv og tid og deres forhold til dem.

    Mere information
  • når vi skal dø
    Når vi skal dø Mikaela Lindner Gudkov, 2010

    Hvad er det for tanker og bekymringer, man gør sig, når man pludselig har fået en dødelig diagnose? Bogen indeholder 8 historier om livets afslutning fortalt af mennesker med uhelbredelig kræft i alderen mellem 36 til 87 år.

    Mere information
  • sorg den dybeste ære glæden kan få
    Sorg. Den dybeste ære glæden kan få Lise Trap, 2010

    Som præst har Lise Trap mødt mennesker, der stod i dyb sorg efter et dødsfald. Selv mistede hun for to år siden en voksen søn.

    Disse faglige og personlige erfaringer har Lise Trap sat ord på. Lise Trap fortæller, hvordan et menneske i sorg bedst mødes og rummes af sine omgivelser.

    Mere information
  • Hvad tænker du om livet
    Hvad tænker du om livet? Oscar Brenifier, 2010

    Børnebog af Oscar Brenifier med tegninger af Jéróme Ruillier.

    Der præsenteres filosofiske spørgsmål, og der gives efterfølgende bud på mulige svar – efterfulgt af nye spørgsmål til disse svar, blandt andet “Hvorfor skal vi dø?”.

    Mere information
  • Himmelby
    Himmelby Lene Østergaard og Lea Letén, 2010

    “Himmelby” er en mindebog for børn, hvor barnet med hjælp fra en voksen kan nedskrive de tanker og minder man får, når man er ramt af sorg. I arbejdet med bogen kan man opnå dialog med barnet, og der kan skabes rum for sorgen. Barnet får herigennem mulighed for at bevare den afdøde som en del af sin egen historie.

    Mere information
  • Sorrig og glæde
    Sorrig og glæde. Fra en enkes dagbog Eva Jørgensen, 2010

    Om de følelser Eva gennemlever i månederne efter sin mands død. Hvordan hun begraver sig i arbejde for ikke at mærke smerten. Hvordan hun føler sig alene, fordi ingen forstår, hvad hun gennemlever. Og hvordan hun til sidst begynder at mærke livet igen og genvinder troen på, at der stadig er en masse godt i vente.

    Mere information
  • Når diagnosen er alvorlig
    Når diagnosen er alvorlig – værktøjer til en krævende tid Komiteen for Sundhedsoplysning, 2010

    Livets sidste del skal helst være lige så meningsfuld, kærlig og skånsom som den første. Det skal være en periode, hvor vi genkalder, gør vores livsregnskab op og forbereder os til det, der skal komme. Til den syge og de pårørende, men også til sundhedsfaglige som værktøj i samtalen med uhelbredeligt syge.

    Mere information
  • En døende er også et menneske
    En døende er også et menneske Frantz Schrum, 2009

    En beretning om Franz Schrums hustru Lones kræftbehandling. Om chokket når man får at vide, at man skal dø af sin sygdom, og om den måde, det bliver fortalt på. Bogen er en dagbogsoptegnelse over Lones sidste tid og behandling, erindringer fra familie og venner om Lone – og Frank Schrums afsked.

    Mere information
  • Mit liv med døden
    Mit liv med døden Heidi von Bülow, 2009

    Bogen “Mit liv med døden – ti kendte danskere fortæller om svigt, savn, sorg og vrede” indeholder ti personlige fortællinger om at miste en forælder. Om fortiden, dødsfaldet og tiden efter – og om de tabuer, som døden bringer ind i vores liv.

    Mere information
  • Det sidste
    Det sidste…Om livet før – og når det slutter Nils-Peter Holm m.fl., 2009

    Bedemand Nils-Peter Holm giver sammen med filosof John Engelbrecht, sygehuspræst Preben Kok og sognepræst Kirsten Jørgensen bidrag til, at livets svære stunder bliver håndteret åbent og nærværende.

    Bogen rummer bidrag fra pårørende, der har mistet.

     

    Mere information
  • Da Martins bedstefar døde
    Da Martins bedstefar døde Anna Rosenbeck og Inger Thormann, 2009

    En bog for børn om døden og det at miste. Forfatterrne, som begge er psykologer, gør sorgen konkret og til at forholde sig til gennem en beskrivelse af forholdet mellem Martin og hans bedstefar, sorgen ved at miste bedstefaren og en beskrivelse af det, der skal ske i forbindelse med bedstefarens begravelse.

    Mere information
  • En værdig afsked bogen om døden
    En værdig afsked – bogen om døden Klara Balling, 2009

    En samling af menneskelige og praktiske indfaldsvinkler, der er vigtige at kende ifm. sygdom og eventuelt forestående død hos en selv eller ens pårørende. Fra det lavpraktiske, økonomiske, følelsesmæssige og åndelige til det medicinske. Alle aspekter ved døden gennemgås på en overskuelig måde.

    Mere information
  • Den hvide engel
    Den hvide engel Kirsten Ahlburg, 2009

    Billedbog. Nina har mistet sin mor. Hendes 6-års fødselsdag er den første, der skal fejres uden mor.

    Hendes drøm dulmer hendes savn, da hendes skytsengel kommer, og hun møder sin mor som engel.

    Mere information
  • Nærvær - når døden banker på
    Nærvær – når døden banker på Josef Kristensen, 2009

    Hvordan forholder man sig, når man selv eller ens familie eller venner rammes af en livstruende sygdom?

    Bogen giver nogle praktiske, sociale og åndelige råd samt beskriver forskellige scenarier – for eksempel mennesker som har kæmpet mod sygdom og fået ekstra år lagt til livsforløbet.

    Mere information
  • Sig farvel af Julia Lahme
    Sig farvel – Hvad præster ved om sorg Julia Lahme, 2009

    Interviews med en række præster om sorg og død. En bog, der sætter tanker i gang, både til den, der lige har mistet, og den, der tænker over livets store spørgsmål. Bogen kan hjælpe læseren i sin egen sorg – og vise, at der er lys og håb forude, selv om tabet måske virker altoverskyggende lige nu.

    Mere information
  • Det ender godt
    Det ender godt – Johannes Møllehave om døden Erik Bjerager, 2009

    Johannes Møllehave fortæller om tabet af forældrene og Herdis, om kristendommens trøst og om forventninger til evigheden – tanker om tab og sorg, liv og død, tid og evighed.

    Det er præstens trøst til den efterladte, den syge, den døende.

    Mere information
  • Mellem døden og livet
    Mellem døden og livet – rejser i den åndelige verden Steen Kofoed og Tove Kofoed, 2009

    Bogens omdrejningspunkt er reinkarnation og skildrer den rejse, vi mennesker gennemfører fra vi dør, indtil vi atter inkarnerer i en fysisk krop.

    I bogen præsenteres åndsvidenskabelige teorier bag reinkarnation som blandt andet karma og affinitet.

    Mere information
  • Sorgsprog
    Sorgsprog Grethe Andersen, 2009

    Bogen tager fat på den sørgendes møde med omgivelserne og omgivelsernes møde med sørgende og giver eksempler på den lindrende og åbne kommunikation, som er nødvendig.

    Mere information
  • Memento mori - døden i et tværfagligt lys
    Memento Mori – døden i Danmark i tværfagligt lys Michael H. Jacobsen og Mette Haakonsen (red.), 2008

    Til alle samfundsinteresserede læsere og til alle, der ønsker at forstå, hvordan vores forhold til døden er en afspejling af vores forhold til livet.

    I bogen bidrager en lang række forskere, forfattere og praktikere og giver deres syn på døden i en brydningstid.

    Mere information
  • Liv og død i menneskets hænder
    Liv og død i menneskets hænder Ole J. Hartling, 2008

    I vores moderne, teknologiske og regulerede samfund kan vi tro, at alt i tilværelsen kan kontrolleres – også liv og død. Men jo mere vi arbejder på at blive trygge, des mere vokser utrygheden måske? Vi føres gennem emner som aktiv hjælp hos døende, aktiv dødshjælp, lægens magt og magtesløshed, tro og videnskab.

    Mere information
  • Børnenes bedemand
    Børnenes bedemand Oscar K., 2008

    Børnenes bedemand hedder Jørgensen, og han tager sig rigtig godt af børn, der dør. Han laver fine kister til dem, gør dem i stand og kører dem til begravelsen. Imens synger han for dem og gør deres sidste timer lidt lysere. Bogen er god til højtlæsning og til snakken om død og begravelse. Illustrationer af Dorte Karrebæk.

    Mere information
  • Eventyret om en blomst
    Eventyret om en blomst Jesper Boas Smith, 2008

    En sand og sørgmodig fortælling om at miste en, man har meget nær, men også en fortælling om at livet er smukt og fortsætter.

    Bogen er anvendelig som indgangsvinkel til at tale om det at miste en forælder eller en anden, der står et barn meget nær.

    Mere information
  • Preben Kok
    Skæld ud på Gud Preben Kok, 2008

    Preben Kok, der er sygehuspræst, fortæller om sit arbejde og sin tro. Med troen som udgangspunkt går han i clinch med parforhold, skyld, magtesløshed, stress og illusionen om det perfekte menneske.

    Han giver mennesker i krise mulighed for at dele ansvaret og sorgen med Gud, når livet gør ondt, og meningen hører op.

    Mere information
  • Det sidste farvel uden præst
    Det sidste farvel – uden præst Erik Bartram Jensen (red.), 2008

    Bogen er en hjælp til dem, der ønsker at sige farvel til en afdød, der ikke var religiøs, og som med respekt for dennes livssyn vil arrangere en ceremoni uden præst.

    Mere information
  • Sorgbogen
    Sorgbogen Rikke Høgsted, 2008

    Til personer i sorg, som har mistet en nærtstående ved dødsfald.

    Bogen fungerer som en slags dagbog, der via de mange spørgsmål, oplæg og øvelser giver den sørgende mulighed for på individuel vis at bearbejde sorgen og leve videre med den.

    Mere information
  • Med kærlig hilsen Rikke Høgsted, 2008

    Det kan være svært at sætte ord på de ting, der kan være nødvendige at få sagt, når man på grund af alderdom eller alvorlig sygdom befinder sig sidst i livet.

    Bogen hjælper én til at tage stilling til døden, forholde sig til den og det liv, der har været, og bestemme de praktiske forhold omkring livets afslutning.

    Mere information
  • Mindebogen
    Mindebogen Rikke Høgsted, 2008

    Til personer, som mistet en nærtstående, og som ønsker at skabe et varigt og levende minde om afdøde. Bogen kan udfyldes af én person, men den lægger op til, at familie, venner, bekendte, kolleger og andre kan bidrage til det nuancerede minde om afdøde, som kan gives videre til andre generationer.

    Mere information
  • Som at se på solen - at leve med døden
    Som at se på solen – at leve med døden Irvin D. Yalom, 2008

    Gennem beskrivelser af terapeutiske møder viser forfatteren, hvordan dødsangst ofte er den grundlæggende årsag til fx skuffelse, nedtrykthed og irritabel og aggressiv adfærd. Yalom mener, at der ligger et potentiale i døden, fordi det, at konfrontere døden, kan være anledning til at sætte pris på livet.

    Mere information
  • Det dyrebare liv
    Det dyrebare liv Anna-Maria Sloth , 2008

    Denne lille bog henvender sig til alle, der har oplevet at miste et barn, eller som er i berøring med nogen, der har.

    Bogen er baseret på forfatterens egne erfaringer.

    Mere information
  • Fra to til en
    Fra to til en – livet efter den andens død Eva B. Nielsen og Merete Platz, 2008

    En undersøgelse af det at blive enke/enkemand i de ældre år, som er en naturlig del af livet, men også en stressfuld livsbegivenhed.

    Bogen giver bl.a. svar på, hvordan livet former sig efter ægtefællens død, hvordan tabet påvirker helbred og velbefindende, sociale netværk, bolig og fritidsaktiviteter.

    Mere information
  • Rasmus og himlen Hanne Justesen, 2007

    Familieterapeut og speciallærer i folkeskolen, Hanne Justesen, har lavet denne oplæsningsbog for børn omkring døden og det at miste.

    Bogen indeholder også forord og efterskrift til voksne om børns opfattelse af døden og deres typiske reaktion på den.

    Mere information
  • Joan Didion
    Et år med magisk tænkning Joan Didion, 2006

    Joans mand John bliver ramt af et hjerteslag og falder død om. I bogen forsøger Joan at finde mening i året, som følger Johns død. Hvor irrationel tænkning besætter Joan, da hun håber at hendes mand vil vende tilbage. Hvor sorg og prøvelser ændrer Joans syn på og holdning til livet.

    Mere information
  • Larver og guldsmede Doris Stickney, 2005

    En smuk og enkel historie om larver og guldsmede kan give børn og voksne et godt udgangspunkt til at få snakket sammen om hvad døden er, og hvorfor den døde ikke vender tilbage.

    Mere information
  • Dreng Juliane Preisler, 2003

    En skildring af en kvindes tanker i hendes sorgproces over at have mistet sin mand. Vi møder kvinden, lige efter hendes mand er død, og forlader hende et år efter, hvor hun har bevæget sig fra bunden af livet op til overfladen igen. 

    Mere information
  • Eventuelle pårørende
    Eventuelle pårørende Tina Enghof, 2003

    I mere end et år har Tina Enghoff fotograferet københavnske dødsboer i et forsøg på at indkredse alderdommen og den fortærende ensomhed, der i tiltagende grad synes at være et normalvilkår i danske storbyer.

    Tekst af psykiater Preben Brandt.

    Mere information
  • Til jord skal du blive
    Til jord skal du blive… Birgitte Kragh, 2003

    “Til jord skal du blive…Dødens og begravelsens kulturhistorie i Danmark 1780-1990” fremstiller dødens kulturhistorie, baseret på mere end 50 års forskning samt omfattende kildestudier.

    Der redegøres for forholdet til døden, begravelsesskikke, ritualer og kirkegårdens kultur og symboler fra 1700-tallet til i dag.

    Mere information
  • Brødrene Løvehjerte
    Brødrene Løvehjerte Astrid Lindgren, 2003

    Brødrene Tvebak og Jonathan mødes efter sygdom og død  i Nangijala som brødrene Løvehjerte. Tvebaks storebror Jonathan fortæller for Tvebak om Nangijala, landet man kommer til, når man dør. For Tvebak er lille og bange og skal snart dø.

    Børnebogen udkom i 1973 og siden er blevet nyoversat i 2003.

    Mere information
  • Farvel, hr. Muffin Ulf Nilsson, 2002

    Marsvinet hr. Muffin er blevet gammel, og han sidder alene i sit lille hus og filosoferer over livet. Hr. Muffin har haft et rigtig godt liv, men en onsdag kan han ikke rigtigt klare den mere, og han dør. En smuk og filosofisk billedbog om hr. Muffin, der efter et langt og godt liv forlader denne verden.

    Mere information
  • Liv og død Max Velthuijs, 1997

    Frø finder en solsort, men der er noget galt med den. Den bevæger sig slet ikke, og den ser forkert ud. Hare må fortælle vennerne, at solsorten er død, ligesom alt andet på et tidspunkt gør. Men det behøver ikke at gøre glæden over livet mindre.

    Mere information