Efterladt: Facebook, LinkedIn, Gmail – hvad kan du gøre med afdødes konti på nettet?

Du har mistet en af dine nærmeste - men deres online konti og profiler lukker og slukker ikke bare af sig selv. Læs om, hvad du kan gøre med denne form for digitale arv.

Hvad sker der, når du tager hånd om konti og profiler?

Når du tager hånd om afdødes konti og profiler på nettet, sikrer du fx, at afdøde ikke fortsat er på LinkedIn og dermed er del af et erhversnetværk. Du kan også undgå, at Facebook foreslår andre Facebook-profiler at blive ven med afdøde og minder venner om afdødes fødselsdag.

Men det kan også være, fordi du ønsker at få adgang til cloud-tjenester med feriefotos og mindeværdige videoer fra familiesammenkomster.

Det kan være kompliceret og tage tid

Som efterladt kan det være svært at danne sig et overblik over, hvilke konti og profiler afdøde har efterladt sig, og det kan være kompliceret og tage tid at få gjort noget ved det. Det kan desværre også ende med, at du ikke får adgang til eller slettet alt det, du ønsker. Sørg derfor for at tage dine forholdsregler.

Har du koder?

Hvis du har fået oplyst brugernavn og adgangskode, har du i mange tilfælde mulighed for at logge ind på profilen og derefter slette den.

Kan du komme ind via afdødes computer?

Mange er automatisk logget ind på online profiler og konti fra computer, tablet og smartphone, så måske kan du komme ind via afdødes computer, hvis du har koderne til computeren.

Kontakt virksomheden bag

Nogle virksomheder bag de online profiler og konti giver også mulighed for, at efterladte kan kontakte dem online, hvor man med den rette dokumentation kan ansøge om at få lukket profilen/kontoen ned, oprettet en mindeside for afdøde eller hente data.

Fx er det muligt hos Facebook og Instagram at søge om, at kontoen lukkes ned eller omdannes til en mindeside. Se fx her.

Hvilken slags profiler og konti – og hvilke retningslinjer?

Der findes mange forskellige former for online profiler og konti,  og alt afhængig af, hvem afdøde var, er nogle mere oplagte at bruge end andre. Nogle giver mulighed for at oprette sociale profiler, andre er tiltænkt lagring af forskellige former for digitale data -g andre er til gaming mv.

Bag hver profil står en virksomhed, som kan have forskellige retningslinjer for,  hvad der skal ske, hvis en person, som har anvendt deres online tjeneste, er død,

Det er derfor nødvendigt at undersøge ikke kun, hvor afdøde kan have oprettet sig, men også hvad virksomhedernes politik er på området – og hvilket muligheder du har som efterladt for at hente data, lukke kontoen ned eller oprette en mindeside etc.

Eksempler på online profiler og konti:
  • Dropbox
  • Discord
  • Facebook
  • Gmail
  • iCloud
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Snapchat
  • YouTube