Du har mistet en pårørende – hvad gør du?

Du har mistet en pårørende - hvad gør du

Vil du gerne gemme din kones, brors eller forældres e-mails og fotos? Ønsker du at bevare dokumenter fra e-Boks og slette Facebook-profilen? Meget kan gøres - læs mere her.

Har du login-oplysninger?

Det kan være en stor hjælp for dig, hvis den, der er død, har givet dig brugernavne og adgangskoder til konti og profiler på nettet, computere, tablets og smartphones. Dermed kan du logge ind og få adgang fx til e-mails eller fotos på cloud-tjenester eller en computer.

Men login-oplysninger er ikke altid nok. Du kan også blive nødt til at udfylde en formular, hvor du anmoder om adgang. Det kan fx være, hvis du skal have adgang til dokumenter i e-Boks, hvor du skal udfylde en formular på e-Boks’ hjemmeside.

Hvad hvis du ikke har login-oplysninger?

Hvis du ikke har login-oplysningerne, kan du forsøge at kontakte firmaerne bag afdødes profiler og konti på nettet. Flere firmaer, fx Facebook, har en særlig formular på deres hjemmeside, som du skal udfylde for at få adgang til eller slette en profil eller konto.

Har du dokumentationen på plads?

For at være sikker på, du har en relation til afdøde, og der er sket et dødsfald, skal du ofte have dokumentation på:

  • at du er i familie med afdøde eller er fuldmagtshaver
  • at pårørende er død – ofte skal du fremsende en kopi af dødsattesten, i andre tilfælde kan det være en nekrolog.

Adgang fra computeren

Mange er automatisk logget ind på forskellige konti og profiler via computer, tablet og smartphone, så måske kan du få direkte adgang til Facebook, Instagram og Dropbox mv. herfra, hvis du har login-oplysninger til computeren.

Det tager tid og er kompliceret

Du har mistet en pårørende og står allerede i en svær situation. Derfor kan det også være hårdt, at du oveni sorgen over at have mistet skal have styr på filer, konti og profiler på nettet.

Det er lidt af en jungle at forsøge at skaffe sig adgang til eller slette en afdøds data, og der kan gå lang tid, før du finder frem til en løsning. Det kan desværre også ende med, at du ikke kan få adgang til afdødes digitale arv og derfor må acceptere, at nogle data går tabt. Sørg derfor for at tage dine forholdsregler.