Du har mistet en pårørende – hvad gør du med den digitale arv?
Vil du gerne gemme din kones, brors eller forældres e-mails og fotos? Ønsker du at bevare dokumenter fra e-Boks og slette Facebook-profilen? Meget digital arv kan du gøre noget ved - læs mere om de forskellige former for digital arv her.
Den digitale arv, som afdøde har efterladt sig, kan have stor betydning for dig, som står tilbage. Det kan være, du vil have adgang til vigtige dokumenter og fotos og ønsker afdødes sociale profil på fx Facebook lukket ned.
Se film om digital arv
Her kan du se en film, som sætter fokus på digital arv, når du har mistet.
-
Hvad skal der ske med afdødes digitale arv? Det kan være vigtigt for dem, der står tilbage, at der tages hånd om afdødes digitale arv.
Hvad kan du gøre: Tre gode råd
- Forsøg at få et overblik over, hvor afdøde havde konti og deres computere eller mobil
- Har du fået koder til afdødes konti og computere eller mobil, kan du ofte få adgang
- Hav dokumentationen på plads omkring dødsfaldet og din relation til afdøde
Læs mere om, hvad du kan gøre i forhold til den digitale arv, din pårørende efterlader sig.
-
Hvis du har koder
Det kan være en stor hjælp for dig, hvis den, der er død, har givet dig brugernavne og adgangskoder til konti og profiler på nettet, computere, tablets og smartphones. Dermed kan du logge ind og få adgang fx til e-mails eller fotos på cloud-tjenester.
Men koderne er ikke altid nok. Du kan også blive nødt til at udfylde en formular, hvor du anmoder om adgang. Det kan fx være, hvis du skal have adgang til dokumenter i e-Boks, hvor du skal udfylde en formular på e-Boks’ hjemmeside.
× - Hvis du ikke har koder
-
Hav styr på din dokumentation
I forbindelse med, at du kontakter firmaerne bag afdødes profiler og konti for at få adgang til eller slette data, kan du blive bedt om dokumentation.
Det gør de for at sikre, at du har en relation til afdøde, og der er sket et dødsfald. Du skal ofte have dokumentation på:
- at du er i familie med afdøde eller er fuldmagtshaver.
- at pårørende er død – ofte skal du fremsende en kopi af dødsattesten, i andre tilfælde kan det være en nekrolog.
- Adgang fra computeren
-
Er digital arv nævnt i testamentet?
Nogle skriver generelle retningslinjer om, hvad der skal ske med deres digitale arv, når de dør, i deres testamente – fx om Facebook-siden skal laves om til mindeside eller e-mail-konto lukkes ned. Du kan undersøge, om der måske står nævnt noget om digital arv i et eventuelt testamente.
Har den digitale arv økonomisk værdi, vil man kunne tage hånd om det i testamentesituationen eller dødsboskiftesituationen.
× -
Det tager tid og er kompliceret
Som efterladt kan det være hårdt, at du oven i sorgen over at have mistet skal have styr på afdødes filer, konti og profiler på nettet. Det kan være svært at finde rundt i og skaffe sig adgang til eller slette disse data – og der kan også gå lang tid, før du finder frem til en løsning.
Det kan desværre også ende med, at du ikke kan få adgang til afdødes digitale arv og må acceptere, at data går tabt. Sørg derfor for at tage dine forholdsregler.
×
Klik dig ind på forskellige emner og finde mere relevant information i forhold til din situation.
Hvad gør du, hvis fotos og kontrakter er gemt på fx en computer.
Læs mere her Adgang til offentlige dokumenter?Hvordan får du adgang til dokumenter i fx e-Boks.
Læs mere her Adgang til online konti?Hvordan får du adgang til eller lukker konti hos fx Facebook, Dropbox og Google.
Læs mere herHvad er digital arv
Digital arv er betegnelsen for personlige, digitale ejendele – som tæller alt fra digitale fotos, videoer, elektronisk lagrede dokumenter, sociale profiler, konti, hjemmesider m.m., som man efterlader sig ved død på computere eller nettet.
Fælles for de digitale ejendele er, at de som oftest er beskyttet af personlige koder og derfor svære for de efterladte at få adgang til.