Tag stilling til din digitale arv: Kan familien få adgang til dine dokumenter i e-Boks?
Du vil gerne give din nærmeste adgang til din e-Boks og andre data fra det offentlige, den dag du dør. Find ud af mere omkring den del af dit digitale liv og din digital arv her.
Hvorfor er det vigtigt?
I din digitale postkasse e-Boks ligger fx kontoudskrifter, de seneste opgørelser over dit el-forbrug og forsikringspapirer. Du kan også have gemt private fotos og kontrakter.
På portaler som borger.dk og sundhed.dk ligger der personlige oplysninger fra fx SKAT og e-journaler fra sygehuset.
Mange af de oplysninger, der kommer fra det offentlige, banker, forsikringsselskaber o.l. kan være relevante for ikke kun dig, men også din familie – både mens du lever og efter din død.
-
E-Boks
Adgang til din e-Boks i dag
Dine pårørende kan allerede nu få adgang til dokumenter og mapper i din e-Boks, og du bestemmer selv, hvad du vil give adgang til, og om det skal være muligt at slette eller blot læse din post.
Du giver adgang ved bl.a. at indtaste oplysninger på den person, der skal have adgang til din e-Boks.
Adgang når du dør
Alle adgange til din postkasse bliver slettet, den dag du dør, og dine pårørende skal derfor bede om adgang via en formular på e-Boks’ hjemmeside. De skal indsende den nødvendige dokumentation, fx en kopi af skifteretsattesten.
Hvis din e-Boks skal afmeldes
Dine pårørende kan også ansøge om at få afmeldt digital post fra private virksomheder til din e-Boks, hvor de skal udfylde en formular og indsende den nødvendige dokumentation, fx en kopi af skifteretsattesten.
Om e-Boks
- e-Boks er en digital postkasse, der samler post og dokumenter fra det offentlige, forsikringsselskaber, banker o.l. ét sted. Det er også muligt at gemme alt fra skøder og fødselsattest til fotos i e-Boks.
- Når en person dør, slettes alle adgange til postkassen. Det gælder afdødes egen adgang og personer med læseadgang. Myndigheder kan heller ikke længere sende digital post til borgeren.
- Postkassen opbevares i 5 år efter vedkommendes død, hvorefter e-Boks forbeholder sig retten til at slette postkassen.
-
borger.dk
Ingen adgang til dine data på borger.dk
Selvom borger.dk er en genvej til de offentlige myndigheder, kan dine nærmeste desværre ikke få adgang til myndighedernes oplysninger om dig, og du kan ikke gøre noget for at hjælpe dem med komme ind på din side på borger.dk.
Dine pårørende bliver derfor nødt til at kontakte de enkelte myndigheder, fx lægen eller SKAT, hvis de skal have oplysninger, de efterspørger.
Du kan evt. løbende notere, hvilke myndigheder du mener har vigtige informationer liggende om dig, så din familie ved, hvor de skal henvende sig.
Om borger.dk
Portalen borger.dk er borgernes samlede digitale indgang til den offentlige sektor, som huser myndighedssider og deres selvbetjeningsløsninger.
× -
sundhed.dk
Du kan dele dine sundhedsdata med dine nærmeste
Er du over 15 år, kan du give dine venner, familie og andre voksne adgang til din sygehusjournal og laboratoriesvar mv.
For at andre kan se dine sundhedsdata, kræver det en elektronisk fuldmagt. Du skal udfylde en formular på sundhed.dk med cpr-nummeret på den person, du vil give adgang.
Du kan til enhver tid trække din fuldmagt tilbage.
Ingen adgang til en afdøds journaler
Det er normalt ikke muligt for pårørende at få adgang til en afdøds journaler via sundhed.dk. For at få oplysninger om fx et sygdomsforløb eller behandlingsforløb, skal de derfor kontakte det pågældende behandlingssted, fx et sygehus eller plejehjem, eller henvende sig til en patienvejleder i regionen.
Du kan evt. notere, hvilke behandlinger du har været igennem, som kunne være vigtige for din familie at kende til.
Om sundhed.dk
Sundhed.dk er det offentlige sundhedsvæsen på nettet, hvor det er muligt at få adgang til sundhedsdata som fx journaler fra sygehus.
×