Tag stilling til din digitale arv: Online konti – hvad kan gøres for at få adgang?

Mange af dine konti og profiler på nettet vil leve videre efter din død. Men din familie har mulighed for at få adgang til dit online liv og kan også lukke det ned. Læs mere om, hvad du kan gøre med den del af dit digitiale liv og din digitale arv her.

Hvad skal der ske med dit liv på nettet?

Dine pårørende vil måske omdanne din Facebook-side til en mindeside efter din død. Eller de vil lukke din Instagram- og LinkedIn-konto.

De kan også ønske at få adgang til dine cloud-tjenester, hvor du har gemt fx feriefotos og videoer fra familiesammenkomster. Det kan også være, du selv har ønsker til, hvad der skal ske?

Dine koder er guld værd

Inden du dør, kan du hjælpe dine nærmeste med at få adgang til dine data ved at gemme koderne blandt dine personlige papirer eller give dem til familien.

Du kan også gemme dine koder fx:

  • i e-Boks, som din familie kan få adgang til efter din død.
  • i en app. Så skal der kun være styr på én kode: Koden til appen. Der findes både apps, der er gratis og koster penge. Nogle apps giver mulighed for at dele koder med venner og familie.

Vej ind til konti og profiler via computeren?

Mange er automatisk logget ind på konti og profiler på computer, tablet og smartphone. Hvis du også er det, kan dine pårørende få adgang fx til din Facebook og Dropbox, hvis de har koderne. 

Hvilken slags profiler og konti – og hvilke retningslinjer?

Der findes mange forskellige former for online profiler og konti,  og alt afhængig af, hvem du er, er nogle mere oplagte at bruge end andre.

Bag hver profil står en virksomhed, som kan have forskellige retningslinjer for,  hvad der skal ske, hvis en person, som har anvendt deres online tjeneste, er død,

Det kan derfor være nødvendigt for dig at undersøge, hvad virksomhedernes politik er på området – og hvilket muligheder du har for at sikre dig, at dine data kan deles, konti lukkes osv. efter din død.

Det kan være kompliceret og tage tid

Du kan ikke udrydde alle de problemer, som dine pårørende vil støde på, når de skal forsøge at få adgang til eller slette konti og profiler. For det er ofte kompliceret, og der kan gå lang tid, før der er en løsning.

Det kan desværre også vise sig at være en umulig opgave, og det afhænger bl.a. af, hvor du har oprettet konti og profiler.

Tal med dine nærmeste om, hvilke profiler og konti, du har, og hvad du ønsker, der skal ske med det – så der er de bedste muligheder for at få håndteret den del af din digitale arv, når du ikke er her længere.