Adgang til dine online konti – hvad kan gøres?

Mange af dine konti og profiler på nettet vil leve videre efter din død. Men din familie har mulighed for at få adgang til dit online liv og kan også lukke det ned. Læs mere om, hvad du kan gøre med den del af dit digitiale liv og din digitale arv her.

Digital arv

Oversigt over et digitalt liv med fokus på online konti og profiler, der ses med en ramme omkring. (Klik på billedet for at se det i større udgave.)

Hvad skal der ske med dit liv på nettet?

Dine pårørende vil måske omdanne din Facebook-side til en mindeside efter din død. Eller de vil lukke din Instagram- og LinkedIn-konto. De kan også ønske at få adgang til dine cloud-tjenester, hvor du har gemt fx feriefotos og videoer fra familiesammenkomster.

Dine koder er guld værd

Inden du dør, kan du hjælpe dine nærmeste med at få adgang til dine data ved at gemme koderne blandt dine personlige papirer eller hos familien.

Du kan også gemme dine koder:

 • i e-Boks, som din familie kan få adgang til efter din død.
 • i et dokument som fx Min Sidste Vilje.
 • på digitale platforme til at gemme og dele dine livsfortællinger, men også dine koder – fx “Min Livshistorie”.
 • i en app. Så skal der kun være styr på én kode: Koden til appen. Der findes både apps, der er gratis og koster penge. Nogle apps giver mulighed for at dele koder med venner og familie eller udvælge en person, som kan varetage de gemte koder ved dødsfald. Du kan bl.a. bruge apps som TrueKey, Keeper, LastPass og Dashlane.

Vej ind til konti og profiler via computeren?

Mange er automatisk logget ind på konti og profiler på computer, tablet og smartphone. Hvis du også er det, kan dine pårørende få adgang fx til din Facebook og Dropbox, hvis de har koderne. 

Det kan være kompliceret og tage tid

Du kan ikke udrydde alle de problemer, som dine pårørende vil støde på, når de skal forsøge at få adgang til eller slette konti og profiler. For det er ofte kompliceret, og der kan gå lang tid, før der er en løsning. Det kan desværre også vise sig at være en umulig opgave, og det afhænger bl.a. af, hvor du har oprettet konti og profiler.

Klik dig ind på info om forskellige former for konti og profiler.

 • Facebook

  Sådan kan dine pårørende slette profilen og få adgang

  Hvis dine pårørende har fået brugernavn og adgangskode, kan de logge ind på profilen og derefter slette den.

  De kan også anmode Facebook om at slette profilen eller omdanne siden til en mindeside ved at udfylde en formular på Facebooks hjemmeside. 

  De pårørende har brug for dokumentation

  • Facebook efterspørger dokumentation for, at man er et nært familiemedlem eller bestyrer af dødsboet for kontoindehaveren.
  • Facebook ønsker også dokumentation for dødsfaldet, fx en kopi af dødsattesten.

  Fortæl Facebook om dine ønsker

  Vidste du, at du kan informere Facebook om, hvad du ønsker, der skal ske med din profil efter din død?

  Under Facebooks indstillinger kan du notere, om du ønsker profilen slettet eller omdannet til en mindeside.

  Du kan udpege en “eftermælekontakt”, der står for din konto, hvis den omdannes til en mindeside.

  Adgang via computeren?

  Mange er automatisk logget ind på Facebook på computer, tablet og smartphone, så måske kan dine pårørende efter din død komme ind på profilen via din computer, hvis de har koderne til computeren.

  ×
 • Google

  Sådan får dine pårørende adgang til og lukker kontoen hos Google

  Med brugernavn og adgangskode kan dine pårørende få adgang til en Google-konto og gemte e-mails, dokumenter og fotos eller videoer på YouTube (Google ejer YouTube). De kan også lukke kontoen.

  Google bruger det samme brugernavn og kodeord på tværs af deres platforme og services.

  Dine pårørende kan også få adgang til din konto på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har koderne til computerne.

  De pårørende kan kontakte Google om kontoen

  De kan derudover anmode Google om at lukke eller hente data eller midler fra kontoen ved at udfylde en formular vedrørende kontoen og indsende ID og dødsattest.

  Brug Googles funktioner

  Du kan selv bruge Googles funktion “Administration af inaktiv konto”. Her kan du tilføje venner eller familiemedlemmer, der skal underrettes, hvis din konto  har været inaktiv i en bestemt periode, og som du vil dele data med.

  Ved hjælp af Googles funktion “Administration af inaktiv konto” kan du også oplyse, at du ønsker din konto bliver slettet, hvis kontoen har været inaktiv i en bestemt periode.

  Del filer med venner og familie – begynd allerede i dag

  Du kan løbende dele vigtige fotos og dokumenter med relevante personer via Google drev. Dermed sikrer du, at dine nærmeste hurtigt og let får de filer, de er interesserede i at gemme.

  ×
 • LinkedIn

  Sådan kan din LinkedIn-konto blive slettet

  Hvis du videregiver dit brugernavn og adgangskode til dine pårørende, kan de få adgang til kontoen og derefter slette den.

  Men for at få slettet din konto kan dine nærmeste også udfylde en formular på LinkedIns hjemmeside.

  De kan også komme ind på din LinkedIn-konto på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har koderne til computerne.

  ×
 • Dropbox

  Sådan lukker dine pårørende kontoen og får adgang

  Ligegyldigt om dine pårørende vil lukke din Dropbox-konto eller ønsker adgang til kontoen for at hente filer, skal de bruge dit brugernavn og adgangskode.

  Dine pårørende kan også anmode Dropbox om at få adgang til og lukke kontoen ved at sende relevant information og dokumentation til virksomheden.

  Se mere her.

  En anden mulighed for dine pårørende er at skaffe sig adgang til Dropbox-kontoen på dine computere, hvis de kan komme ind på dem.

  Husk at dele dine Dropbox-filer

  Med en Dropbox-konto har du mulighed for løbende at dele filer med dine pårørende.

  ×
 • Instagram

  Sådan slettes en Instagram-profil

  Hvis du vil have din Instagram-profil slettet, når du dør,  kan du videregive dit brugernavn og adgangskode til dine pårørende, som kan få adgang til profilen og herefter slette den.

  Men dine pårørende kan også anmode om at få slettet profilen ved at udfylde en formular på Instagrams hjemmeside.

  De kan desuden få adgang til og herefter slette din Instagram-profil på din smartphone, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har koderne til smartphonen.

  Sådan oprettes et mindesmærke

  Dine pårørende kan anmode om at omdanne din profil til et mindesmærke ved at udfylde formularen på Instagrams hjemmeside.

  Hvis profilen omdannes til mindesmærke, kan den ikke ændres. Afdødes opslag forbliver på Instagram og er synlige for dem, de blev delt med. Mindesmærket vises ikke i søgninger.

  Instagram kræver dokumentation

  Hvis din profil skal slettes, skal Instagram have dokumentation for din død og den pårørendes relation – fx en dødsattest eller afdødes fødselsattest.

  Skal profilen omdannes til mindesmærke, skal de dokumentere dødsfaldet gennem fx en nekrolog eller nyhed om dødsfaldet og oplyse dødstidspunktet.

   

  ×
 • Twitter

  Skal Twitter-kontoen lukkes?

  Du kan videregive brugernavn og adgangskode til dine pårørende, så de kan få adgang til og lukke kontoen.

  De kan også komme ind på din Twitter-profil på dine computere og lukke den, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har koderne til computerne.

  Dine nærmeste kan derudover udfylde formularen om at lukke en profil på Twitters hjemmeside.
   

  ×
 • Snapchat

  Sådan får familien adgang til eller sletter din konto

  Hvis du videregiver brugernavn og adgangskode til din Snapchat-konto, får dine pårørende mulighed for at få adgang til og herefter slette kontoen.

  De kan også komme ind på din Snapchat-konto på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har koderne til computerne.

  Snapchat oplyser på deres hjemmeside ellers ikke umiddelbart noget om, hvordan du som bruger kan sikre din konto, inden du dør.
   

  ×
 • iCloud

  Sådan får familien adgang og lukker kontoen

  Ligegyldigt om din familie vil have adgang til din iCloud-konto eller vil lukke kontoen, skal de bruge dit brugernavn og adgangskode.

  Dine pårørende kan også ansøge om at få adgang til eller lukke kontoen ved at have en retskendelse og sende relevant information og dokumentation til it-virksomheden Apple, der står bag iCloud.

  Det er vigtigt, at de kender dit Apple id.

  Find mere information under Apple Support.

  Adgang via computeren?

  En anden mulighed for dine pårørende er at skaffe sig adgang til kontoen på dine computere, hvis de har koderne, og du automatisk er logget på iCloud herfra.

  Husk at dele dine fotos og filer

  Med iCloud kan du løbende dele forskellige former for indhold med din familie, mens du lever. Læs mere om mulighederne for at dele med iCloud.
   

  ×
 • TikTok

  Sådan får dine pårørende adgang til og lukker kontoen

  Hvis dine pårørende har brugernavn og adgangskode til TikTok-kontoen, kan de få adgang til kontoen for derefter at lukke den.

  Adgang via computeren?

  Mange er automatisk logget ind på forskellige konti på computer, tablet og smartphone, så måske kan dine pårørende komme ind på TikTok-kontoen fx via din mobil, hvis de har koderne til den.

  TikTok oplyser på deres hjemmeside ellers ikke umiddelbart noget om, hvordan de håndterer en brugers dødsfald og efterfølgende lukning af kontoen.

  ×

 

Hvad er digital arv

Digital arv er betegnelsen for personlige, digitale ejendele – som tæller alt fra digitale fotos, videoer, elektronisk lagrede dokumenter, sociale profiler, konti, hjemmesider m.m., som vi efterlader os ved død på computere eller nettet.

Fælles for vores digitale ejendele er, at de som oftest er beskyttet af personlige koder og derfor svære for de efterladte at få adgang til efter vores død.

Læs mere