Adgang til dine online konti – hvad kan gøres?

Mange af dine konti og profiler på nettet vil leve videre efter din død. Men din familie har mulighed for at få adgang til dit online liv og kan også lukke det ned. Læs mere om, hvad du kan gøre med den del af dit digitiale liv og din digitale arv her.

Udsnit af oversigten over dit digitale liv med fokus på online konti og profiler.

Hvad skal der ske med dit liv på nettet?

Din familie vil måske omdanne din Facebook-side til en mindeside efter din død. Eller de vil lukke din Instagram- og LinkedIn-konto. De kan også ønske at få adgang til de cloud-tjenester, hvor du har gemt feriefotos og videoer fra familiesammenkomster.

Dine koder er guld værd

Inden du går bort, kan du hjælpe dine nærmeste med at få adgang til dine data ved at gemme adgangskoderne blandt dine personlige papirer eller hos familien.

Du kan også gemme dine koder:

 • i e-Boks, som din familie kan få adgang til efter din død.
 • i et dokument som fx Min Sidste Vilje.
 • på digitale platforme til at gemme og dele dine livsfortællinger, men også dine brugernavne og adgangskoder – fx “Min Livshistorie”.

Derudover kan du gemme adgangskoderne til dine online konti i en app. Dermed bliver det kun relevant at have styr på én kode: Koden til appen. Der findes både apps, der er gratis og koster penge. Nogle apps giver mulighed for at dele logins med venner og familie eller udvælge en person, som kan varetage de gemte koder ved dødsfald. Du kan bl.a. bruge apps som TrueKey, Keeper, LastPass og Dashlane.

Vej ind til konti og profiler via computeren?

Mange er automatisk logget ind på forskellige konti og profiler på computer, tablet og smartphone. Hvis du også er det, er der mulighed for at dine pårørende kan få adgang til din Facebook, Instagram og Dropbox mv., hvis de har login-oplysninger til din computer.

Men du kan ikke udrydde alle de problemer, som din familie vil støde på, når de skal forsøge at få adgang til eller slette konti og profiler. For det er ofte kompliceret, og der kan gå lang tid, før der er en løsning. Det kan desværre også vise sig at være en umulig opgave, og det afhænger bl.a. af, hvor du har oprettet konti og profiler.

 • Facebook

  LILLE FACEBOOKSådan kan din familie slette profilen eller få adgang

  Hvis du videregiver brugernavn og adgangskode til din Facebook-profil, kan dine nærmeste både slette og få adgang til profilen.

  De kan også komme ind på din Facebook-profil på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har login-oplysninger til computerne.

  Dine pårørende kan desuden anmode Facebook om at få slettet din profil ved at udfylde en formular på deres hjemmeside.

  Hvordan bliver din Facebook-side omdannet til en mindeside?

  Dine pårørende kan anmode Facebook om at få din side omdannet til mindeside – det sker ved at udfylde formularen på deres hjemmeside. 

  Fortæl Facebook om dine ønsker

  Vidste du, at du kan informere Facebook om, hvad du ønsker, der skal ske med din profil efter din død?

  Under Facebooks indstillinger kan du notere, om du ønsker profilen slettet eller omdannet til en mindeside.

  Du skal udpege en “eftermælekontakt”, der står for din konto, hvis den omdannes til en mindeside.

   

  Om Facebook

  ×
 • Google

  LILLE GOOGLEHvordan får dine nærmeste adgang eller sletter kontoen?

  Hvis du videregiver dit brugernavn og adgangskode, kan din familie få adgang til kontoen og evt. også slette den.

  Dine pårørende kan også få adgang til din konto på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har login-oplysninger til computerne.

  De kan derudover anmode Google om at lukke eller hente data fra kontoen ved at udfylde en formular vedrørende kontoen.

  Du kan også bruge Googles funktion “Administration af inaktiv konto”. Her kan du tilføje op til 10 venner eller familiemedlemmer, der skal underrettes, hvis din konto er inaktiv i fx 3, 6 eller 18 måneder (det vælger du selv), og som du vil dele data med.

  Ved hjælp af Googles funktion “Administration af inaktiv konto” kan du også oplyse, at du ønsker din konto bliver slettet, hvis kontoen har været inaktiv i en bestemt periode.

  Del filer med venner og familie – begynd allerede i dag

  Du kan løbende dele vigtige fotos og dokumenter med relevante personer, hvis du bruger Google drev. Dermed sikrer du, at dine nærmeste hurtigt og let får de filer, de er interesserede i at gemme.

   

  Om Google

  • Med en Google-konto kan brugeren ikke blot få en e-mail-konto (Gmail), men bliver også tilbudt at lægge alle former for filer i Googles cloud-tjeneste Google Drev. Det er også muligt at oprette sig på det sociale netværk Google+.
  • Google ejer også YouTube, hvor der kan uploades personlige film.
  • Google benytter samme koder på tværs af platforme.
  ×
 • LinkedIn

  LILLE LINKEDINHvordan bliver din LinkedIn-profil slettet?

  Hvis du videregiver dit brugernavn og adgangskode til dine pårørende, kan de få adgang til profilen og derefter slette den.

  Men for at få slettet din profil kan dine nærmeste også udfylde en formular på LinkedIns hjemmeside.

  De kan også komme ind på din LinkedIn-profil på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har login-oplysninger til computerne.

   

  Om LinkedIn

  • LinkedIn er et erhvervsorienteret, socialt netværkssite, hvor brugerprofilerne er bygget op som et CV med oplysninger om uddannelse og erhvervserfaring.
  • Sitet bruges bl.a. til udveksling af faglig viden og til netværksgrupper, og flere virksomheder bruger LinkedIn fx til rekruttering af nye medarbejdere.
  • Ca. 2,2 millioner danskere er på LinkedIn.
  ×
 • Dropbox

  LILLE DROPBOXHvordan lukker familien kontoen eller får adgang?

  Ligegyldigt om din familie vil lukke din Dropbox-konto eller ønsker adgang til kontoen for at hente filer, skal de bruge dit brugernavn og adgangskode.

  Dine pårørende kan også anmode Dropbox om at få adgang til eller slette kontoen ved at sende relevant information og dokumentation til virksomheden.

  Se mere og find virksomhedens adresse.

  En anden mulighed for dine pårørende er at skaffe sig adgang til Dropbox-kontoen på dine computere, hvis de kan komme ind på dem.

  Husk at dele dine Dropbox-filer

  Med en Dropbox-konto har du mulighed for løbende at dele filer med dine pårørende.

   

  Om Dropbox

  • Dropbox er en lagertjeneste, der gemmer filer på tværs af platforme.
  • Dropbox giver mulighed for at gemme filer i en Dropbox-mappe på en computer, der efterfølgende synkroniserer til nettet, andre computere og mobile enheder.
  ×
 • Instagram

  LILLE INSTAGRAMHvordan slettes en Instagram-profil?

  Hvis du vil have din profil slettet, når du dør,  kan du videregive dit brugernavn og adgangskode til dine pårørende, som kan få adgang til og herefter sletter profilen.

  Men din familie kan også anmode om at få slettet profilen ved at udfylde en formular på Instagrams hjemmeside.

  De kan desuden få adgang til og herefter slette din Instagram-profil på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har login-oplysninger til computerne.

  Sådan oprettes et mindesmærke

  Din familie og dine venner kan anmode om at omdanne din profil til et mindesmærke ved at udfylde formularen på Instagrams hjemmeside.

  Hvis profilen omdannes til mindesmærke, kan den ikke på nogen måde ændres. Afdødes opslag forbliver på Instagram og er synlige for den målgruppe, de blev delt med. Andre kan sende billeder og videoer til afdødes profil med Instagram Direct. Mindesmærket vises ikke i søgninger.

  Dokumentation er vigtig

  Instagram kræver dokumentation for, at personen bag Instagram-profilen virkelig er død.

  Hvis profilen skal slettes, skal familien indsende dokumentation for deres relation til den afdøde – fx dødsattest, fødselsattest eller fuldmagt.

  Skal en Instagram-profil derimod omdannes til mindesmærke, vil Instagram gerne have fx en nekrolog eller nyhed om dødsfaldet – samt dødstidspunktet.

  Om Instagram

  Instagram er en fotodelingsapp, hvor brugeren kan dele billeder og videoer på sin profil med en kort tekst. På Instagram er der mulighed for at følge hinandens profiler.

  ×
 • Twitter

  LILLE TWITTERSkal Twitter-kontoen lukkes?

  Du kan videregive brugernavn og adgangskode til dine pårørende, så de kan få adgang til og lukke kontoen.

  De kan også komme ind på din Twitter-profil på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har login-oplysninger til computerne.

  Dine nærmeste kan derudover udfylde formularen om at lukke en profil på Twitters hjemmeside.

  Om Twitter

  Twitter er et socialt medie, der primært bruges til at dele tekst og links, men også billeder og videoer på mediet. Twitter bruges på nettet eller som app på smartphone og tablet.

  ×
 • Snapchat

  Sådan får familien adgang til eller sletter din konto

  Hvis du videregiver brugernavn og adgangskode til din Snapchat-konto, får dine pårørende mulighed for at få adgang til og herefter slette kontoen.

  De kan også komme ind på din Snapchat-konto på dine computere, hvis du automatisk er logget ind herfra, og de har login-oplysninger til computerne.

  Snapchat oplyser på deres hjemmeside ellers ikke umiddelbart noget om, hvordan du som bruger kan sikre din konto, inden du dør.

   

  Om Snapchat

  • Snapchat er en app, som du kan bruge til at sende billeder og videoer med. Beskederne kaldes snaps, og de kan sendes til en eller flere venner.
  • Der kan tages skærmbilleder af Snapchat-beskederne, ligesom apps kan bruges til at gemme beskederne med – og dermed forsvinder snapsene ikke nødvendigvis.
  • Som udgangspunkt forsvinder det indhold, som sendes via Snapchat, hurtigt, men kontoen vil fortsat eksistere.
  ×
 • iCloud

  icloudHvordan får familien adgang til eller lukker kontoen?

  Ligegyldigt om din familie vil have adgang til din iCloud-konto eller vil lukke kontoen, skal de bruge dit brugernavn og adgangskode.

  Dine pårørende kan også ansøge om at få adgang til eller lukke kontoen ved at sende relevant information og dokumentation til it-virksomheden Apple, der står bag iCloud.

  Det er vigtigt, at de kender dit Apple id. Derudover skal de oplyse bl.a. navn og telefonnummer.

  Find mere information under Apple Support.

  Adgang via computeren?

  En anden mulighed for dine pårørende er at skaffe sig adgang til kontoen på dine computere, hvis de kan komme ind på dem, og du automatisk er logget på iCloud herfra.

  Husk at dele dine fotos og filer

  Med iCloud kan du nemt løbende dele forskellige former for indhold med din familie, mens du lever. Det kan du gøre med Familiedeling.  

  Læs mere om mulighederne for at dele med iCloud.

  Om iCloud

  iCloud er en cloudtjeneste udviklet af it-virksomheden Apple. iCloud opbevarer billeder, videoer, dokumenter, musik, apps og andet – og opdaterer dem på tværs af alle enheder.

  ×

 

Hvad er digital arv

Digital arv er betegnelsen for personlige, digitale ejendele – som tæller alt fra digitale fotos, videoer, elektronisk lagrede dokumenter, sociale profiler, konti, hjemmesider m.m., som vi efterlader os ved død på computere eller nettet.

Fælles for vores digitale ejendele er, at de som oftest er beskyttet af personlige koder og derfor svære for de efterladte at få adgang til efter vores død.

Læs mere