Særudstilling: De døde i vores liv

Vores særudstilling om sorg og minder viser, hvor mangfoldig mindekultur i Danmark kan være, og hvor vigtig minderne er for de efterladte.

Særudstillingen kan ses 12.10. 2018 – 20.09.2019.

Danskeres mindefortællinger

Landsforeningen Liv&Død opfordrede i foråret 2018 efterladte til at dele deres måder at mindes en kær afdød på og modtog adskillige smukke og rørende mindefortællinger.

Disse fortællinger, som består af både tekst og billeder, kan ses i særudstillingen i Funebariet – vores udstillingssted om død og begravelse – på Nikolaj Plads 27 i København.

Udstillingen rummer 45 danskeres personlige beretninger om sorg og minder. 

Mindefortællingerne hænger sammen i én fælles installation, hvor man som beskuer kan gå på opdagelse i de 45 forskellige fortællinger.

Plads til de døde i livet

Landsforeningen Liv&Død håber, at udstillingen kan være med til at skabe plads til de døde i livet. Sekretariatschef Kirsten Søndergaard siger:

”En persons død mindsker ikke betydningen af det forhold, vi har til dem. Gennem minderne er den døde fortsat en del af de levendes liv.

Når man rammes af sorg, kan det være en hjælp at gribe fat i ritualer og traditioner. Mange efterladte skaber personlige minderitualer, der kan være en hjælpsom ramme omkring sorgen og de svære følelser.

Der er dog mange efterladte, der efterspørger nogle flere fælles rammer omkring deres sorg og minder. I Danmark har vi i dag ikke mange fælles traditioner og ritualer omkring sorg og minder – udover selve begravelsen. Med flere fælles rammer bliver sorg og minder ikke kun et privat, men et samfundsmæssigt anliggende med anerkendelse af sorgen og behovet for at mindes – hele livet.”

Sorgklumpen

Udstillingen indeholder også en installation bestående af en sorgklump, der er skabt af 23-årige Pernille Øster, der mistede sin lillebror Jonas på 16 år i en ulykke. Med sorgklumpen formår Pernille ikke blot at konkretisere sine egne følelser omkring sorg og minder, men også en mere universel sorgfølelse, som mange vil kunne genkende.

Sorg-lounge

I udstillingen finder du også en sorg-lounge om sorg og mindekultur. Her kan du gå på opdagelse i bøger om sorg og mindekultur. Bogudvalget består dels af bøger skrevet af nogle af dem, der har bidraget til udstillingen med deres mindefortællinger, dels af fag- og skønlitteratur inden for emnet sorg- og mindekultur.

DR-lounge

I forbindelse med DR’s kampagne ‘Sammen om sorgen’ i uge 44 blev udstillingen udvidet med en DR-lounge, der består af tv og radio med film- og lydklip fra DR’s mange udsendelser om sorg.
 
 

Se video med Pernille, der fortæller om sit tab og sit bidrag til udstillingen

 

 

Se video med Sara, der fortæller om sit tab og sin mindefortælling i udstillingen
 

 

Se billeder af udstillingen

Fotos af Klaus Bo


 
 Udstillingen er udviklet og udarbejdet i samarbejde med Kurtzveil

Fernisering

Fredag eftermiddag den 12. oktober 2018 blev der afholdt fernisering i forbindelse med Landsforeningen Liv&Døds nye særudstilling om sorg og minder.

Læs mere om ferniseringen og se billeder fra dagen

Interview med sorg-forsker Mai-Britt Guldin om minder og minderitualers betydning

Mai-Britt Guldin

Mai-Britt Guldin, sorgforsker ved Aarhus Universitetshospital, var forbi for at se udstillingen ”De døde i vores liv – en udstilling om sorg og minder”.

I den forbindelse interviewede vi hende om minder og minderitualer.

Læs interviewet her.

Åbningstider, entre og kontakt

Udstillingen kan ses i Funebariet, Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse på Nikolaj Plads 27, 1067 København K. Udstillingen kan ses frem til og med august 2019.

Funebariet har åbent alle hverdage kl. 9-15. 

Der er fri adgang for alle.

Grupper på mindst 10 personer skal bestille tid i forvejen.

Er der rundvisning, kan der været midlertidigt lukket i 1-2 timer.

  • En rundvisning koster 25 kr. pr. person. Ved rundvisninger skal der være mindst 10 personer og max 25 personer.
  • Uden for vores åbningstid koster det 50 kr. pr. person.
  • Bestil altid tid i forvejen til en rundvisning.

Vi tilbyder også at tilrettelægge rundvisningen og en eventuel efterfølgende diskussion målrettet målgruppens og arrangørens ønsker ud fra et bestemt emne eller tema, så vidt det er muligt for os.

Kontakt os:

Nikolaj Plads 27
1067 København K
Tlf. 33 36 49 70
E-mail: info@livogdoed.dk