9. oktober 2018

Ny udstilling sætter fokus på de døde i vores liv

PRESSEMEDDELELSE: Ny udstilling om sorg og minder viser, hvor mangfoldig mindekultur i Danmark kan være, og hvor vigtig minderne er for de efterladte. Udstillingen kan ses hos Landsforeningen Liv&Død.

Udstillingen, der bærer titlen ”De døde i vores liv”, er skabt på baggrund af 45 danskeres personlige beretninger om sorg og minder.

Landsforeningen Liv&Død og Det Nationale Sorgcenter opfordrede i foråret 2018 efterladte til at dele deres måder at mindes en kær afdød på og modtog adskillige smukke og rørende mindefortællinger. Disse fortællinger, som består af både tekst og billeder, kan ses på udstillingen.

Landsforeningen Liv&Død håber, at udstillingen kan være med til at skabe plads til de døde i livet.

En persons død mindsker ikke betydningen af det forhold, vi har til dem. Gennem minderne er den døde fortsat en del af de levendes liv,” siger Kirsten Søndergaard, sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død.

Når man rammes af sorg, kan det være en hjælp at gribe fat i ritualer og traditioner. Mange efterladte skaber personlige minderitualer, der kan være en hjælpsom ramme omkring sorgen og de svære følelser.

Der er dog mange efterladte, der efterspørger nogle flere fælles rammer omkring deres sorg og minder. I Danmark har vi i dag ikke mange fælles traditioner og ritualer omkring sorg og minder – udover selve begravelsen. Med flere fælles rammer bliver sorg og minder ikke kun et privat, men et samfundsmæssigt anliggende med anerkendelse af sorgen og behovet for at mindes – hele livet,” siger Kirsten Søndergaard.

Blandt udstillingens bidragsydere er 23-årige Pernille. Hun mistede sin lillebror Jonas på 16 år for fire år siden i en ulykke.

En af Pernilles måder at udtrykke sin sorg og mindes sin bror på er gennem kreativt arbejde. Hun bl.a. tegner og har lavet en skulptur, der kan ses i udstillingen, og som illustrerer hendes sorg.

Jeg savner min lillebror lige så meget, som da han lige var død. Jeg mindes, fordi jeg ikke kan lade være. Når man mister dem, man elsker, ender man ud med en masse kærlighed, som ikke kan finde hjem. Denne kærlighed bliver til sorg indeni, og jeg har brug for at skabe noget med denne følelse. Skabe noget nyt med Jonas, som gør, at han aldrig bliver glemt,” siger Pernille.

Pernille Øster

Plakaten for udstillingen “De døde i vores liv” med illustration af Pernille Øster, som er blandt udstillingens bidragsydere.

Udstillingen ”De døde i vores liv – En udstilling om sorg og minder” åbner den 12. oktober kl. 18 i forbindelse med Kulturnatten i København. Alle er til Kulturnatten velkomne med Kulturpas.

Udstillingen kan ses frem til og med april 2019 hos Landsforeningen Liv&Død i Funebariet, som er Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse.

Læs mere om udstillingen

I forbindelse med åbningen af udstillingen afholdes en fernisering for inviterede den 12. oktober 2018 kl. 14-16 hos Landsforeningen Liv&Død.

Pressen er velkommen til at dække ferniseringen.

FAKTA

Om sorg:

Ca. 200.000 mennesker mister en nærtstående i Danmark hvert år.
Kilde: Mai-Britt Guldin, klinisk psykolog, ph.d. og forsker i sorg ved Aarhus Universitet

Om særudstillingen ”De døde i vores liv – en udstilling om sorg og minder”:

  • Udstillingen består af 45 danskeres mindefortællinger om en kær afdød. Hver mindefortælling rummer både tekst og billeder.
  • Udstillingen kan ses i perioden 12. oktober 2018 fra kl. 18 – til og med april 2019.
  • Udstillingen kan ses i Funebariet, Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse, på Nikolaj Plads 27, 1067 København K – normale åbningstider hverdage kl. 9-15.

Om Landsforeningen Liv&Død:

Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

Læs mere

Funebariet er Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse.

Læs mere

For yderligere information – kontakt:

Kirsten Søndergaard, sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død.