Kister

Uanset om en afdød person skal jordbegraves eller kremeres, er det et lovkrav, at afdøde skal lægges i en kiste. Her kan du læse om kister, hvilke forskellige typer der findes, og hvilke muligheder man selv har i forhold til valget af dem.

I ‘Bekendtgørelse om folkekirkens kirkebygninger og kirke’ står der følgende:

Kister og urner § 23: Ved begravelse og ligbrænding skal liget være anbragt i kiste. Stk. 2. Kister skal kunne stå tørt i almindelig gravdybde. Over en kiste skal der være mindst 1 m jord. Stk. 3. Kister til begravelse må hverken helt eller delvis være fremstillet af plastic eller andet uforgængeligt materiale. Plasticindsatser og plasticposer må ikke anvendes. Stk. 4. Krematoriets bestyrelse afgør, om kister er egnede til brænding.Bekendtgørelse om folkekirkens kirkebygninger og kirke.

Valg af kiste

Der er ingen særlige krav til, hvordan en kiste skal se ud. Det er muligt at vælge kister i forskellige materialer, størrelser og farver. I dag er kisterne fabriksfabrikerede. Det er dog også lovligt at designe sin egen kiste, så længe de miljømæssige krav overholdes. Der kan herudover være nogle særlige bestemmelser omkring størrelser på de enkelte kirkegårde, hvor der oftest er nogle standardmål for de forskellige gravsteder, lige såvel som krematorieovnenes størrelser har sine begrænsninger. Kontakt derfor altid den pågældende kirkegård eller krematorium og hør nærmere.

Hvid kiste

Billede 1 af 4

Forskellige typer af kister

Hvid kiste

Det mest almindelige af valg af kiste, uanset om afdøde skal jordbegraves eller kremeres, er en hvid kiste.

Farvede kister

Kister kan bestilles i alle farver, og indenfor de sidste par år er der flere, der vælger en farvet kiste.

Kister i egetræ, bøg, ask m.v.

Kister fås også i mange forskellige træsorter.

Kister i flet

Man kan også få en mere bæredygtig kiste, der også er økologisk. Kurvekisten er håndflettet af enten pil eller sukkerrør. Den er produceret med brug af meget få maskiner, og den kan importeres fra England til Danmark. Du kan læse mere om kurvekisten her

Designede kister

Diamant-kisten, som du kan se billeder af herunder, blev til i et samarbejde mellem Tommerup Kister og det danske designfirma Jacob Jensen.

Jacob Jensen Design har ladet sig inspirere af diamantens form – symbolet på det uforgængelige, det rene, det ophøjede.

Kistens højeste punkt er placeret på linje med den afdødes hjerte, og diamantens traditionelle topflade giver mulighed for placering af en enkelt symbolsk blomst på netop dette sted.

Læs mere om kisterne her

Kister med personligt præg

Det mest brugte som kistepynt er blomster, men det er også muligt at gøre kister mere personlige ved at udsmykke dem med tegninger og malerier, som man enten lægger på kisten eller maler eller tegner direkte på kisten.

Især børn kan få meget ud af at lave tegninger på kisten, men også voksne udsmykker og gør kister personlige.

Speciel udsmykning skal altid aftales med den pågældende præst, hvis højtideligheden skal foregå i en kirke.

Billederne nedenfor viser to eksempler på kister, hvor pårørende selv har stået for udsmykningen af kisten. Billederne og de dertil hørende fortællinger vises efter tilladelse fra de to familier.

Martin fik tatovering som kistepynt

Den 8. maj 2011 døde Martin ved et trafikuheld. Martin blev kun 19 år og at skulle dø så ung er både uforståeligt, urimeligt og meningsløst.

Martins forældre og hans storesøster, hvis verden ændrede sig totalt den dag, stod nu over for de mange og svære spørgsmål, der opstår i forbindelse med en begravelse. De skulle beslutte, hvordan den sidste afsked med Martin skulle være.

At kisten er pyntet med en blomsterdekoration er stadig det mest almindelige ved begravelser. Martins forældre tænkte, at unge mænd og blomster ikke passer sammen, og de ville derfor gerne gøre noget andet. Martin havde i et par år talt om at skulle have en tatovering og havde også nået at udvælge den, det skulle være. Familien valgte ud fra dette at få lavet tatoveringen som kistepynt. De satte også selv tatoveringen på kisten. Martins mor fortæller:

Det var egentlig helt rart, da det var noget praktisk arbejde – og noget vi kunne gøre sammen.Martins mor

”Det er ikke, fordi vi ikke kan lide blomster”, fortsætter Martins mor. Kirken var derfor også pyntet med blomster, og valget var det samme, som Martin selv havde valgt som pynt ved sin konfirmation. På billedet nedenfor kan man også se, at kisten ud over tatoveringen og teksten var dekoreret med et fotografi af Martin. Herudover valgte Martins familie at skrive en sidste hilsen til Martin direkte på hans kiste.

Martins forældre og storesøster er glade for de personlige valg, som de tog i forbindelse med pyntningen af kisten og kirken og den opbakning og accept, der var i forbindelse med valget. De mange positive tilkendegivelser og henvendelser, som resten af familien og vennerne kom med efterfølgende, har også betydet rigtig meget og kun bekræftet dem i, at valget var det rigtige.

         Martins_kiste_1           

Leos far fik en fugl, som er ved at lette, som kistepynt

5. marts 2010 måtte kunstmaler Leo Mathiesen tage afsked med sin far, der i mange år havde været syg af Parkinson. Som en sidste gestus besluttede Leo (med samtykke fra resten af familien) at udsmykke faderens kiste med et kunstmaleri. Leo Mathiesen fortæller:

Ved at male på min fars kiste, ville jeg gerne sende ham en sidste meget personlig hilsen.Leo Mathiesen

Motivet på kisten forestiller en fugl, som er ved at lette. Fuglens hoved og næb er malet på kistens ene side, og den ene vinge strækker sig over kistelåget. Under vingen er der en sidste hilsen fra hele familien:

Kære far, farfar, svigerfar og oldefar. Vi elskede også dig – og vil savne dit humør og din humor. Hils farmor, når du møder hende – og giv hende et knus fra os alle.Leo Mathiesen

Med motivet har Leo Mathiesen forsøgt at udtrykke noget af det, han vil huske sin far for.

”I fuglens øje kan man se min fars betænksomhed. Min far spurgte ofte: ”Gør vi nu det rigtige”, fortæller Leo Mathiesen og fortsætter: ”Fuglemotivet er også med til at vise min fars savn af min mor, der døde for flere år siden. Det savn gav han ofte udtryk for ved at stille sig spørgende over for, hvorfor han egentlig skulle være her, når han gerne ville flyve op til “farmor””.

Til bisættelsen kiggede deltagerne en ekstra gang, da de så den malede kiste, men har efterfølgende kun givet Leo Mathiesen ros for det smukke maleri og den smukke tanke.

Leo Mathiesen har malet i over 30 år og har altid haft speciel fokus på fugle, blandt andet fordi han godt kan lide den lethed, fugle repræsenterer – de kan lette og flyve op i himlen. Leos far havde også et af sønnens malerier hængende på væggen på det plejehjem, hvor han boede de sidste år af sit liv.

Leo_Mathiesen_I         Leo_Mathiesen

Hvorfor har vi delt disse billeder og historier?

I Landsforeningen Liv&Død ønsker vi at dele disse billeder for at oplyse alle om, hvor anderledes men også hvor smukt og personligt man kan pynte en kiste. Vi ved, at den sidste afsked er vigtig og det sidste, man kan gøre for den, man har mistet. En personlig og smuk afsked kan derfor være starten på et godt minde.Kirsten Søndergaard, Sekretariatschef

Byg og design din egen kiste

Det er også muligt at designe sin helt egen kiste. Begravelsen af en personligt designet kiste eller urne kræver ikke nogen speciel godkendelse fra Kirkeministeriet, men der kan være særlige bestemmelser omkring størrelser og materialer (materialerne skal altid være nedbrydelige) på de enkelte kirkegårde, hvor der oftest er nogle standardmål for de forskellige gravsteder.

I forhold til at bygge en kiste, der skal brændes, er der krav der skal leve op til miljø- og lovmæssige forhold. Derudover må kisten max være 210 cm i længde, 80 cm i højde og 80 cm i bredde inkl. håndtag. Du kan læse om, hvilke materialer man må bruge, om kisten må udsmykkes og meget mere hos Danske Krematoriers Landsforening her. Samme regler kan bruges hvis man gerne vil lave en kiste, der ikke skal kremeres. Det er dog altid en god idé at kontakte den pågældende begravelsesmyndighed eller gravsted for at sikre sig, hvilke regler der gælder. 

Kistemål

De fleste kister laves i standardmål, men ved behov fås kisterne også i andre mål. Enkelte kister skal bestilles specielt. Kisten er normalt polstret og har en pude og dyne.

En kiste i standardmål har følgende mål:

Længde: ca. 203 cm

Højde: ca. 45 cm

Bredde: ca. 68 cm

Vægt: ca. 40 kg

(Målene og vægten afhænger naturligvis af det materiale, kisten er lavet af)

Opfinderen Robert Rasmussens Bugatti-kiste

På billedet ses opfinderen Robert Rasmussen med sin Bugatti-kiste på Danske Bedemænds messe i Odense. Kisten er udformet som en tro kopi af en Bugatti-racerbil, og Robert Rasmussen, der blev 97 år gammel, blev i 2017 begravet i den særlige kiste.

bugatti_kiste

Kunstneren Mads Henum har malet sin egen kiste

Kunsteren Mads Henum synes, det vil være for kedeligt at komme herfra i en ganske almindelig hvid kiste. Derfor har han selv bemalet den kiste, som han vil jordbegraves i, når han engang skal herfra. Mads Henum udsmykker også urner.