Kister

Uanset om det er en begravelse eller bisættelse, skal den døde lægges i en kiste. Her kan du læse om forskellige typer af kister.

Valg af kiste

Der er ingen særlige krav til, hvordan en kiste skal se ud. Det er muligt at vælge kister i forskellige materialer, størrelser og farver.

I dag er kisterne fabriksfabrikerede. Det er dog også lovligt at designe sin egen kiste, så længe de miljømæssige krav overholdes.

Der kan herudover være nogle særlige bestemmelser omkring størrelser på de enkelte kirkegårde, hvor der oftest er nogle standardmål for de forskellige gravsteder, lige såvel som krematorieovnenes størrelser har sine begrænsninger. Kontakt derfor altid den pågældende kirkegård eller krematorium og hør nærmere.

Hvid kiste

Billede 1 af 4

Forskellige typer af kister

Hvid kiste

Det mest almindelige af valg af kiste, uanset om afdøde skal jordbegraves eller kremeres, er en hvid kiste.

Farvede kister

Kister kan bestilles i alle farver, og indenfor de sidste par år er der flere, der vælger en farvet kiste.

Kister i egetræ, bøg, ask m.v.

Kister fås også i mange forskellige træsorter.

Kister i flet

Man kan også få en mere bæredygtig kiste, der også er økologisk. Kurvekisten er håndflettet af enten pil eller sukkerrør. Den er produceret med brug af meget få maskiner, og den kan importeres fra England til Danmark. Du kan læse mere om kurvekisten her

Bæredygtig kiste

Green Goodbye gør den sidste rejse miljømæssigt bæredygtig.

Green Goodbye’s miljømæssigt bæredygtige koncept går ud på, at afdøde lægges i en inderkiste fremstillet af genbrugspap. Inderkisten er placeret i en yderkiste fremstillet af træ, hvori den forbliver under en eventuel handling i kirke eller kapel – og under transporten til krematoriet.

På krematoriet trækkes inderkisten med den afdøde ud af yderkisten (yderkistens ene gavl kan tages af), og det er således kun inderkisten, der bliver kremeret. Yderkisten kan bruges igen og igen, så forbruget af træ er langt mindre end på den traditionelle måde, hvor trækisten kremeres.

Designede kister

Diamant-kisten, som du kan se billeder af herunder, blev til i et samarbejde mellem Tommerup Kister og det danske designfirma Jacob Jensen.

Jacob Jensen Design har ladet sig inspirere af diamantens form – symbolet på det uforgængelige, det rene, det ophøjede.

Kistens højeste punkt er placeret på linje med den afdødes hjerte, og diamantens traditionelle topflade giver mulighed for placering af en enkelt symbolsk blomst på netop dette sted.

Læs mere om kisterne her

Kister med personligt præg

Det mest brugte som kistepynt er blomster, men det er også muligt at gøre kister mere personlige ved at udsmykke dem med tegninger og malerier, som man enten lægger på kisten eller maler eller tegner direkte på kisten.

Især børn kan få meget ud af at lave tegninger på kisten, men også voksne udsmykker og gør kister personlige.

Speciel udsmykning skal altid aftales med den pågældende præst, hvis højtideligheden skal foregå i en kirke.

Byg og design din egen kiste

Det er også muligt at designe sin helt egen kiste. Begravelsen af en personligt designet kiste eller urne kræver ikke nogen speciel godkendelse fra Kirkeministeriet, men der kan være særlige bestemmelser omkring størrelser og materialer (materialerne skal altid være nedbrydelige) på de enkelte kirkegårde, hvor der oftest er nogle standardmål for de forskellige gravsteder.

I forhold til at bygge en kiste, der skal brændes, er der krav der skal leve op til miljø- og lovmæssige forhold. Derudover må kisten max være 210 cm i længde, 80 cm i højde og 80 cm i bredde inkl. håndtag. Du kan læse om, hvilke materialer man må bruge, om kisten må udsmykkes og meget mere hos Danske Krematoriers Landsforening her. Samme regler kan bruges hvis man gerne vil lave en kiste, der ikke skal kremeres. Det er dog altid en god idé at kontakte den pågældende begravelsesmyndighed eller gravsted for at sikre sig, hvilke regler der gælder. 

Her kan du se eksempler på personlige eller særligt fremstillede kister.

  • Martin fik tatovering som kistepynt

    Den 8. maj 2011 døde Martin ved et trafikuheld. Martin blev kun 19 år og at skulle dø så ung er både uforståeligt, urimeligt og meningsløst.

    Martins forældre og hans storesøster, hvis verden ændrede sig totalt den dag, stod nu over for de mange og svære spørgsmål, der opstår i forbindelse med en begravelse. De skulle beslutte, hvordan den sidste afsked med Martin skulle være.

    At kisten er pyntet med en blomsterdekoration er stadig det mest almindelige ved begravelser. Martins forældre tænkte, at unge mænd og blomster ikke passer sammen, og de ville derfor gerne gøre noget andet. Martin havde i et par år talt om at skulle have en tatovering og havde også nået at udvælge den, det skulle være. Familien valgte ud fra dette at få lavet tatoveringen som kistepynt. De satte også selv tatoveringen på kisten. Martins mor fortæller:

    Det var egentlig helt rart, da det var noget praktisk arbejde – og noget vi kunne gøre sammen.Martins mor

    ”Det er ikke, fordi vi ikke kan lide blomster”, fortsætter Martins mor. Kirken var derfor også pyntet med blomster, og valget var det samme, som Martin selv havde valgt som pynt ved sin konfirmation. På billedet nedenfor kan man også se, at kisten ud over tatoveringen og teksten var dekoreret med et fotografi af Martin. Herudover valgte Martins familie at skrive en sidste hilsen til Martin direkte på hans kiste.

    Martins forældre og storesøster er glade for de personlige valg, som de tog i forbindelse med pyntningen af kisten og kirken og den opbakning og accept, der var i forbindelse med valget. De mange positive tilkendegivelser og henvendelser, som resten af familien og vennerne kom med efterfølgende, har også betydet rigtig meget og kun bekræftet dem i, at valget var det rigtige.

                        

    ×
  • Leos far fik en fugl, som er ved at lette, som kistepynt

    5. marts 2010 måtte kunstmaler Leo Mathiesen tage afsked med sin far, der i mange år havde været syg af Parkinson. Som en sidste gestus besluttede Leo (med samtykke fra resten af familien) at udsmykke faderens kiste med et kunstmaleri. Leo Mathiesen fortæller:

    Ved at male på min fars kiste, ville jeg gerne sende ham en sidste meget personlig hilsen.Leo Mathiesen

    Motivet på kisten forestiller en fugl, som er ved at lette. Fuglens hoved og næb er malet på kistens ene side, og den ene vinge strækker sig over kistelåget. Under vingen er der en sidste hilsen fra hele familien:

    Kære far, farfar, svigerfar og oldefar. Vi elskede også dig – og vil savne dit humør og din humor. Hils farmor, når du møder hende – og giv hende et knus fra os alle.Leo Mathiesen

    Med motivet har Leo Mathiesen forsøgt at udtrykke noget af det, han vil huske sin far for.

    ”I fuglens øje kan man se min fars betænksomhed. Min far spurgte ofte: ”Gør vi nu det rigtige”, fortæller Leo Mathiesen og fortsætter: ”Fuglemotivet er også med til at vise min fars savn af min mor, der døde for flere år siden. Det savn gav han ofte udtryk for ved at stille sig spørgende over for, hvorfor han egentlig skulle være her, når han gerne ville flyve op til “farmor””.

    Til bisættelsen kiggede deltagerne en ekstra gang, da de så den malede kiste, men har efterfølgende kun givet Leo Mathiesen ros for det smukke maleri og den smukke tanke.

    Leo Mathiesen har malet i over 30 år og har altid haft speciel fokus på fugle, blandt andet fordi han godt kan lide den lethed, fugle repræsenterer – de kan lette og flyve op i himlen. Leos far havde også et af sønnens malerier hængende på væggen på det plejehjem, hvor han boede de sidste år af sit liv.

    Leo_Mathiesen_I         Leo_Mathiesen

    ×
  • Opfinderen Robert Rasmussens Bugatti-kiste

    På billedet ses opfinderen Robert Rasmussen med sin Bugatti-kiste på Danske Bedemænds messe i Odense. Kisten er udformet som en tro kopi af en Bugatti-racerbil, og Robert Rasmussen, der blev 97 år gammel, blev i 2017 begravet i den særlige kiste.

    bugatti_kiste

    ×
  • Kunstneren Mads Henum har malet sin egen kiste

    Kunsteren Mads Henum synes, det vil være for kedeligt at komme herfra i en ganske almindelig hvid kiste. Derfor har han selv bemalet den kiste, som han vil jordbegraves i, når han engang skal herfra. Mads Henum udsmykker også urner.

    ×
Kistemål

De fleste kister laves i standardmål, men ved behov fås kisterne også i andre mål. Enkelte kister skal bestilles specielt. Kisten er normalt polstret.

En kiste i standardmål har følgende mål:

Længde: ca. 210 cm

Bredde: 80 cm

Højde: 80 cm