Organdonation

Alle over 18 år kan selv bestemme, om de vil tillade transplantation af deres organer i tilfælde af hjernedød

Har man ikke selv taget stilling eller undladt at meddele sin beslutning skriftligt eller mundtligt, skal de pårørende i givet fald sige ja eller nej.

Tilladelse til donation

Man kan tilkendegive sin holdning på fire måder:

  • Give fuld tilladelse. Det betyder, at alle ens organer må bruges til transplantation. Fuld tilladelse betyder, at man tillader brug af ens hjerte, nyrer, lunger, hornhinder, lever, tyndtarm, bugspytkirtel og hud. Desuden er menisker, ledbånd, brusk og sener omfattet af en fuld tilladelse.
  • Give begrænset tilladelse. Det betyder, at man kun tillader brug af de organer, som man har krydset af på donorkortet.
  • Svare ”Ved ikke”. Det betyder, at man ikke har taget stilling til, om ens organer må bruges til transplantation, og at man ønsker, at ens pårørende tager stilling for en.
  • Nedlægge forbud. Herved tilkendegiver man, at ingen af ens organer må bruges til transplantation.

Herudover kan man afkrydse, om tilladelsen forudsætter ens pårørendes accept.

Tal på organdonation

  • Der var i alt 76 organdonorer (afdøde donorer) fra 1.januar til 1. oktober 2018.
  • I alt blev 188 patienter transplanteret med ét eller flere organer fra afdøde donorer fra 1. januar til 1. oktober 2018.
  • 1. oktober 2018 var der registreret 1.061.644 i donorregistret.

(Kilde: www.organdonation.dk)

Hvornår er man hjernedød?

I 150-200 tilfælde om året er det hjernen, der dør først. Og deraf er det kun omkring halvdelen, der egner sig til donation, eller som har givet tilladelse hertil. En person kan kun erklæres hjernedød, når to speciallæger har gennemført en særlig hjernedødsundersøgelse. Den består af flere omstændelige undersøgelser, der gentages efter mindst en time, og først derefter kan lægerne erklære en person hjernedød. En respirator holder organerne friske og sikrer, at organerne kan bruges. Ved et forbud mod organdonation vil respiratoren blive slukket, når vedkommende er blevet erklæret hjernedød.

Organer må ikke købes eller sælges i Danmark

Man må ifølge loven ikke købe eller sælge organer i Danmark. Det er også forbudt at bruge købte organer, så en patient med behov for transplantation kan derfor hverken købe eller få transplanteret et købt organ i Danmark. Af samme grund kommer alle organer, der bruges til transplantation i Danmark, fra mennesker, som personligt eller gennem pårørende har sagt ja til at være organdonorer.

Holdning til donation

Man kan tilkendegive sin holdning til organdonation i Donorregistret, ved at udfylde et donorkort, som man opbevarer på sig, eller ved at fortælle det til de nærmeste pårørende. Det anbefales under alle omstændigheder, at man fortæller sine nærmeste om sin holdning til organdonation. 

Gå til den digitale udgave af folderen om organdonation

Læs mere om organdonation på Dansk Center for Organdonations hjemmeside