UGE 44 – Fokus på døden 2024

Her på siden kan du se, hvad der foregik landet rundt i uge 44 i 2024

Hvad skete der rundt omkring i landet i uge 44 i 2023?

Liv&Død udgav podcastserie i UGE 44

Podcasten “Når Døden os skiller” blev lanceret i efteråret for at lette samtaler om døden gennem ekspertinterviews og lytternes spørgsmål.

Døden er en uundgåelig del af livet, men mange undgår at tale om den, hvilket skaber usikkerhed. Serien ønsker at bryde tavsheden og give redskaber til at forstå og forberede sig på døden.

Podcasten udkom i fem episoder, tilgængelige på vores hjemmeside og podcastplatforme.

Første episode udkom den 28. oktober. 

Følg med her.

Jylland

Her kan I se de arrangementer, der foregik i Jylland.

  • Aalborg

    2/11: Biffen Nordkraft fejrede De Dødes Dag

    Hvor: Biffen Nordkraft, Teglgårds Plads 1, 9000 Aalborg
    Hvornår: 13.30

    Her kunne I tage familien med til fejring af De Dødes Dag og få en magisk oplevelse med filmen COCO i Biffen Nordkraft sammen med FILMKLUBBEN for alle.

    ×
  • Aarhus

    1/11: Uhyggetur til Allehelgens med Moesgaard Museum 

    Hvor: Moesgaard Museums hovedindgang, Moesgård Allé 15, 8270 Højbjerg
    Hvornår: 16.30-18.00

    Her kunne I tage familien med på en spændende Allehelgenstur! I kunne opleve en ca. 3 km lang skovvandring med flagermuslygter gennem Ellesumpen, hvor mystik og gamle sagn venter.

     

    2/11: De Dødes Dag på Vestre Kirkegård

    Hvor: Vestre Kirkegård, Viborgvej, 8210 Aarhus
    Hvornår: 13.00-17.00

    Folkekirken i Aarhus arrangerede traditionen tro De Dødes Dag på Vestre Kirkegård i november. Det er en årlig mindedag for alle, der har mistet, og ønsker at mindes deres kære i respektfulde omgivelser. Dagen bød på koncerter, oplæsning, kunst, fællessang, gudstjenester, kirkegårdsvandringer og aktiviteter for børn. Der varogså være kreative rum til at bearbejde sorgen.

     

    2/11: Gratis mindekoncert med musiker INDRA

    Hvor: Vestre Kirkegård, Viborgvej, 8210 Aarhus
    Hvornår: 13.15

    I anledningen af De Dødes Dag på Vestre Kirkegård i Aarhus, afholdt musikeren INDRA og hendes jazztrio et smukt gratis arrangement til minde om dem der gik bort i løbet året. 

     

    Bogudstilling på DOKK1: 

    Hvor: Hack Kampmanns Plads 2
    8000 Aarhus C

    DOKK1 havde en udstilling med relevante materialer, herunder de bøger om emnet, der er tilgængelige på biblioteket. Derudover var der en bogliste, som var udarbejdet af os for at give et overblik over de tilgængelige værker.

     

    ×
  • Ebeltoft

     

    30/10: Meningsfuld Middag: Det Døde Bord 

    Hvor: Støbesalen på Maltfabrikken, Maltvej 8, 8400 Ebeltoft
    Hvornår: 17.30

    Her kunne I deltage i et cyklisk iscenesat måltid om døden med oplæsninger, musik og talks. Man mødte op ved Det Døde Bord og nød et fælles måltid, mens inspirerende indslag gav indsigt i emnet.

    ×
  • Ringkøbing-Skjern

    05/11: ‘Hvad sker der, når du dør?’ med Ringkøbing Bibliotek

    Hvor: Ved Fjorden 6, 6950 Ringkøbing
    Hvornår: 19.00-21.00

    I efterårets tog Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne temaet livet og døden op med fokus på menneskelivets grundvilkår: livet, der skal leves, og døden, der følger.

    Et af deres arrangementer var oplæg og debat med en bedemand, en præst og en advokat, der besvarede nogle af de mange spørgsmål, der opstår ved et dødsfald.

    ×
  • Skive

    23/10 + 6/11: Livet hænger sammen med døden – vær forberedt i god tid

    Hvor: Boudigaard Begravelse, Vestergade 14, 7800 Skive
    Hvornår: 19.00-21.00

    Her kunne I få indsigt i vigtige overvejelser om, hvad der skal ske, når du ikke længere er her, herunder fordeling af midler, begravelse og mindesammenkomst. Arrangementerne foregik over to onsdage. Det første handlede om “Min sidste vilje”, og det andet om testamenter og fremtidsfuldmagter. Begge aftener bød på musik, fællessang samt kaffe og kage.

    29/10-17/11: Når livet ender

    Hvor: Skive hovedbibliotek, Østergade 25, 7800 Skive

    Her kunne I opleve bogudstillingen “Når livet ender” på Skive Bibliotek, der fokuserede på døden og svære emner. Udstillingen informerede om praktiske spørgsmål ved dødsfald, herunder forberedelse til død og begravelse. Den opfordrede til eftertanke og deling af erfaringer. 

     

    29/10: Fællessang – temaaften om begravelsessange

    Hvor: Skive hovedbibliotek, Østergade 25, 7800 Skive
    Hvornår: 19.30 – 21.00

    Skive Hovedbibliotek inviterede til en sangaften med populære begravelsessange og -salmer. Huspianisten Erland spillede, og der blev givet en kort introduktion til hver sang. Der var pause med boller og kaffe, samt mulighed for at dele sangoplevelser.

    ×
  • Vejle

    28/10-7/11: Dødens uge

    Her kunne I komme med, da Vejle Bibliotekerne holdt “Dødens Uge”, der skabte rum for refleksion og samtale om døden gennem en række kulturelle arrangementer. Alle aldersgrupper var inviteret til at deltage i aktiviteter, der udforskede døden på en åben og kreativ måde.

    ×

 

Fyn

Her kan I se de arrangementer, der foregik på Fyn.

  • Odense

    22/10-3/11: Sorgfestival 

    Her kunne I komme med til en festival, der udforskede sorgens mange udtryk, hvor kunst, musik og oplæg skabte forbindelse til vores følelser. Man kunne opleve kunstnere, der med respekt og indlevelse skabte rum for at mindes og bearbejde sorg.

     

    ×

Sjælland

Her kan I se de arrangementer, der foregik på Sjælland.

  • København

    28/10: Workshop: Hverdag med døden

    For social- og sundhedshjælpere kan døden blive en del af arbejdsdagen. Men hvad skal man sige? Og skal man gøre noget, når døden kommer tæt på i hverdagen? Workshoppens mål var at klæde deltagerne bedre på til omgås døden, både som fagperson og som menneske. Workshoppen blev afholdt af Uddannelse København, i samarbejde med forfatter til guidebogen ‘Begravelse for begyndere’, Sisse K. Ibsen, og Gitte Mathiasson, leder hos afdøde.dk

     

    29/10: Forpremiere på The Room Next Door

    Hvor: Park Bio, Østerbrogade 79, 2100 København Ø  
    Hvornår: 17.30

    Her kunne I deltage i forpremieren på Venedig Film Festivals hovedprisvinder Guldløven, ‘The Room Next Door’, i Park Bio, og opleve en film, der handler om at afslutte livet med værdighed.

     

    2/11: De Dødes Dag på Vestre Kirkegård

    Hvor: Vestre Kirkegårds Allé 15, 2450 København
    Hvornår: 13.00-16.00

    Vestre Kirkegård i København afholdt “De Dødes Dag”. Arrangementet gav københavnerne mulighed for at mindes deres afdøde gennem musik, digtoplæsning, lys-tænding, løgplantning og andre handlinger til ære for en afdød.

     

     

    27/10 + 3/11: Søndage med Døden

    Hvor: Unitarisk Kirkesamfund, Dag Hammerskjölds Allé 30, 2100 København Ø

    Her kunne I deltage i to søndage med fokus på døden og livet omkring den. Det kan være svært, når døden træder ind i vores liv, men ved at tale om emnet kan vi leve med mere nærvær og ro.

    Den første søndag var der en samtalecafé om “Sammen om de døde, sammen om de levende”. Den anden søndag var der en vinternatsandagt med fortællinger, stillestund, sang og mulighed for at tænde lys for de kære.

     

    2/9-4/11: FUNEBARIUM – En udstilling om døden

    Hvor: Urnehallen på Bispebjerg Kirkegård (Indgang ved Frederiksborgvej 125), 2400 København NV
    Hvornår: Efter aftale.

    I kunne opleve udstillingen FUNEBARIUM, der satte fokus på døden. Udstillingen inviterede til refleksion og samtale om døden som en naturlig del af livet og udforskede emnet gennem fem forskellige “rum”, der dækkede etik, værdighed, kulturhistorie og personlige minder. Besøgende kunne lære om dødens facetter, mindes de savnede og prøve at ligge i en kiste.

    ×
  • Hillerød

    31/10/24-09/03/25: Forglem mig ej

    Hvor: Det Nationalhistoriske Museum, Frederiksborg Slot 10, 3400 Hillerød
    Hvornår: Alle ugens dage kl. 10-17

    Særudstillingen præsenterede livs- og dødsmasker af kendte danske personligheder som Karen Blixen og Bertel Thorvaldsen. Maskerne var kombineret med portrætter og samtidskunst, der dykkede ned i vores forhold til liv, død, og hukommelse.

    ×
  • Holte

    28/10: Værdig ældreomsorg – men hvordan?

    Hvor: Kulturcenter Mariehøj, Øverødvej 246B, 2840 Holte
    Hvornår: 19.00-21.00

    Her kunne I komme med til et arrangement, der gennem oplæg og debat satte fokus på ældreomsorg. Vi lever længere, men oplever flere sygdomme i alderdommen, hvilket kræver bedre koordination mellem sundhedspersonale på tværs af sektorer. Erfaringer fra hospice kan forbedre livskvaliteten for ældre på plejehjem, men det kræver bedre opsporing, uddannelse og forskning.

    Ved ordstyrer Peter Qvortrup Geisling ville de til arrangementet drøfte, hvem der skal tage ansvar for at forbedre ældres omsorg, og hvordan vi kan finansiere det. 

    ×
  • Næstved

    2/11: Sange OMsorg

    Hvor: Rådmandshaven, 4700 Næstved
    Hvornår: 16.00-

    Her kunne I opleve en højtidelig musikalsk stund i Herlufsholmskoven. Koncerten tilbød et rum, hvor sorgen kunne være til stede uden forklaring eller skam, med fællessang, musik, oplæsning og lyd.

    ×