UGE44 – Fokus på døden

Verden over markeres de døde og døden i efteråret. Halloween, Allehelgens, Día de Muertos i Mexico og Famadihana på Madagaskar. Derfor vil vi også bringe døden på banen, og i uge 44 sætter vi gang i en række aktiviteter med omdrejningspunkt i kulturen, som skal gøre det lettere at tale om og reflektere over døden.

I vores del af verden – og i vores tid – bruger vi ikke meget tid på at forholde os til døden eller de døde. I nogle kirker er der en tradition for at læse navnene op på de døde ved allehelgensdag, men derudover er vi ikke tit fælles om at mindes de døde på særlige dage. Døden, sorgen og minderne bliver oftest til private sager, som man helst ikke taler meget om. 

Engang var døden i Danmark en integreret del af livet, som et billede på dets ophør og som en mulig indgang til noget andet og evigt. Livet blev ikke taget for givet, for døden var altid lige om hjørnet.
I dag kan vi være taknemmelige for, at døden ikke altid ligger på lur. Men de fleste af os kommer en dag til at skulle forholde sig til døden, om vi vil det eller ej. Derfor vil vi gerne slå et slag for, at vi oftere forholder os til døden i livet, så vi sammen kan få et sprog for det svære, det meningsfulde og det menneskelige.

Men vi ved, at det kan være svært. Især når vi ikke har mange fælles rammer at forholde os til døden indenfor.  

Hvad kan du se på denne side?

Som sagt er der i Danmark ikke mange traditioner for, at vi forholder os til døden. Heller ikke i uge 44. Men i løbet af de sidste år er der lige så stille landet rundt kommet flere og flere initiativer og tiltag, der vil bringe døden og de døde ind i vores liv på forskellige måder.

På denne side kan I derfor følge med, når vi i uge 44 og op til har fokus på døden. Når vi begynder at nærme os uge 44, kan I finde en oversigt over forskellige arrangementer, der finder sted rundt omkring i landet, og også se hvilke initiativer, vi selv har igangsat. 

 

Hvad er der sket tidligere år?

UGE 44 - Fokus på døden i 2023

I uge 44 i 2023 foregik der en masse forskellige ting landet rundt, der havde fokus på døden. 

Blandt andet afholdte Vestre Kirkegård i Aarhus De Dødes Dag.

Se et udpluk af billeder fra dagen her: 

Der blev også holdt brevskrivningseftermiddage i Søndre Kapel på Bispebjerg Kirkegård i København.

Se et udpluk af billeder fra dagen her: 

Valdemarskilde Skovbegravelsesplads i Slagelse afholdt også en rundvisning.

Se et udpluk af billeder fra dagen her: 

Læs mere om hvad der skete i 2023 her