27. februar 2023

Foredragsrække: Rundt om ritualer

Kom til foredrag og gå på opdagelse i ritualer omkring døden.

Måske så du vores udstilling om ritualer ”Far vel” i efteråret 2022, der satte fokus på vores fælles og individuelle ritualer i forbindelse med døden?

Nu følger vi op med en stribe foredrag her i foråret 2023, der alle skal gøre os klogere på ritualer og gå i dybden med temaer som ritualer i andre kulturer, brug af ritualer i sundhedssektoren, og hvilke nye ritualer, der vinder frem.

Vi håber, at du vil lægge vejen forbi, og – vanen tro – deltage i samtalen. Hvad er det ritualer kan, når vores nærmeste dør? Hvilke nye og gamle ritualer betyder noget for os? Og hvordan passer ritualer ind i vores moderne liv?

Foredragene finder sted i Funebariet, vores udstillingssted om døden. Inden foredraget har du mulighed for at se vores udstilling.

Det vil være muligt at købe te og kaffe til foredragene.

Hvert foredrag koster 100 kr. pr. person

Du kan opleve disse foredrag:

30/3 kl. 17-19: Klaus Bo: Dead and Alive – på rejse med døden
Har du nogensinde spekuleret over, hvordan man forholder til døden i andre kulturer?

Det har du nu chancen for at blive klogere på, når dokumentarfotograf Klaus Bo holder foredrag. Klaus Bo har i over 10 år rejst verden rundt og dokumenteret alverdens dødsritualer. Fra Madagaskar til Haiti over Grønland til Nepal. I foredraget udfolder Klaus Bo sin indsamlede viden og fortæller vilde anekdoter fra sine rejser med døden som rejsekammerat. Alt sammen underbygget af hans nærværende og respektfulde billeder.

Læs mere og tilmeld dig.

19/4 kl. 17-19: Dødens ritualer i sundhedssektoren
Hverdagen i sundhedssektoren beskrives ofte som hektisk og præget af krav om effektivitet.
Men hvordan foregår arbejdet med døende patienter i praksis? Og hvordan indgår ritualer i den sidste tid og i tiden lige efter et dødsfald?

Mød udviklingssygeplejerske ved Sankt Lukas Hospice, Lisbeth Malene Nielsen, tidligere hospitalspræst ved Rigshospitalet, Christian Juul Busch, og jordemoder og ambassadør for Englesprutterne, Julie Haas, til en samtale om, hvordan sundhedssektoren møder den døende patient og om ritualers betydning for både den døende selv og de pårørende.

Læs mere og tilmeld dig.

11/5 kl. 17-19: Den personlige afsked og nutidens tendenser
Vil du begraves i skoven? Eller måske i havet eller i urnehal? Er det vigtigt, at din begravelse er miljøvenlig? Og skal den være med eller uden Gud?
Vi har mange muligheder, når det kommer til den sidste afsked, og begravelsen skal gerne passe til den person, vi har mistet. Det betyder, at vi ikke længere kun vælger, at kisten skal være hvid, og at ceremonien skal foregå i kirken. Vi ønsker en unik afsked, der afspejler den afdøde.

Bliv klogere på, hvilke muligheder du har, når Humanistisk Samfund, Unikke Begravelser og Begravelse Danmark sætter fokus på deres forskellige praksisser og giver et indblik i nutidens begravelsesritualer- og kultur.

Læs mere og tilmeld dig.