Relikvie Mortum

Kister dekoreret med pigtråd, vilde pangfarver og militærfarvet camouflage. Det er det syn, der mødte en på Funebariets nye udstilling ”Relikvie mortum”, hvor fem kunstnere havde delt deres tanker om døden og forvandlet hvide kister til unikke kunstværker med hver sin fortælling.

Udstillingsperiode i Funebariet: August 2016 – 9. september 2016

Døden er hverken særlig nem eller særlig behagelig at forestille sig. Den er muligvis et af de sidste tabuer i vores moderne samfund. Derfor ønskede Landsforeningen Liv&Død med udstillingen at tage hul på dialogen om døden, begravelser og afskeden med livet. Det er de færreste, der ved, hvad der skal ske, når de dør. Skal de begraves, brændes, fejres eller begrædes? Og tør de tale om det?

En af kunstnerne, Mette Rishøj, fortæller om sit værk:

Min kiste er et kulturmøde mellem et stereotypt udtryk og dets diametrale modsætning. To modpoler kolliderer: den højtidelige, religiøse kiste og den eksplosive kreative samtidskunst.

Udstillingen var venligst udlånt at galleri NB, som havde opfordret kunstnerne til at bidrage med hvert sit bud på deres personlige tanker omkring døden og afskeden med livet.

Som øjenåbner fik hver af kunstnerne udleveret en hvid kiste. Fra at være en standard bedemandsvare uden synlige relationer til dens indhold undergik kisterne en forvandling og blev til kunstværker.

Kisteudstillingen var en del af en større udstilling, som i alt 11 kunstnere deltog i. Hele udstillingen har tidligere været vist på både galleri NB i Roskilde og galleri NB i Viborg samt Funebariet tilbage i 2011.

Læs artiklen om Funebariet og særudstillingen i CityAvisen (s. 6)