27. august 2019

Podcastværterne Pernille og Julie modtager Liv&Død Prisen for deres samtaler om at miste

PRESSEMEDDELELSE: Pernille Strøm Øster og Julie Schelhart sidder bag mikrofonen på podcastserien ’Jeg plejede at tro på for evigt’ og taler i hvert afsnit med en gæst, som har mistet en af sine nærmeste. For deres idé til podcasten og deres unikke evne til at skabe nærværende samtaler om død og sorg modtager de nu Liv&Død Prisen 2019.

Pernille Strøm Øster og Julie Schelhart, begge 24 år, har selv mistet et menneske helt tæt på. Pernilles lillebror, Jonas, døde i en ulykke i 2014, mens Julies mor, Mette, døde pludseligt af en hjerneblødning i 2016. På baggrund af deres egne tragiske tab fik de ideen til en podcastserie med fortællinger om det at miste og savne, om sorg og minderitualer.

Podcastens formål har været at skabe et rum og et sprog til at tale om døden og livet for de efterladte efter deres tab.

I de indstillinger, som Landsforeningen Liv&Død har fået, har begrundelserne for, hvorfor de to podcastværter skulle modtage Liv&Død Prisen blandt andet været:

”Podcastene har været noget af det mest nærværende, jeg har set/hørt/læst om et så følsomt emne som død og det at miste.”

”De vover at tale om døden og sorgen med en rummelighed og åbenhed, som er med til at skabe retning og nedbryde tabuet omkring døden for alle os, som lytter med. De er piger, som den unge generation kan spejle sig i, og dermed finde håb og lys i livet, i mødet med døden.”

”Det er så givende og oplysende at høre så mange forskellige måder at håndtere sorgen på – og så fantastisk, at podcasten har gjort det muligt og offentligt.”

”De spørger ind til gæstens oplevelser på godt og ondt, og det gør de på en så fin og følsom måde, at man kan mærke kærligheden og forståelsen helt ind i hjertet. 130.000 downloads vidner om, hvor vigtigt budskabet er.”

Formand i Landsforeningen Liv&Død Michael Hviid Jacobsen siger om prismodtagerne:

”Det glæder os, at podcasten er blevet så stor en succes, og at de to værter får så meget anerkendelse for deres arbejde. Vi ser frem til at fejre prismodtagerne.”

Om at modtage prisen siger Pernille Strøm Øster og Julie Schelhart:

”Vi er enormt glade og beærede over at modtage Liv&Død Prisen. Da vi holdt vores første lille møde på tomandshånd i oktober 2018, blev vi enige om, at hvis podcasten kunne give mening for bare en lille håndfuld derude, så var vi glade.

Derfor har lyttertallene overgået vores vildeste fantasi og bekræftet os i, at der er brug for en podcast som ‘Jeg plejede at tro på for evigt’.

På samme måde er det at modtage Liv&Død Prisen en enorm bekræftelse, og vi bliver ikke mindre stolte, når vi ser, hvem der tidligere har modtaget prisen.

Sidst, men bestemt ikke mindst, et stort tak til de, der er involverede i at løfte podcasten til et så professionelt og gedigent niveau.”

Liv&Død Prisen 2019 overrækkes ved en reception den 16. september kl. 14.00-16.00 i Landsforeningen Liv&Døds lokaler på Nikolaj Plads 27, København K. Receptionen er kun for inviterede.

Journalister er velkomne til at dække arrangementet.

FAKTA

Om podcastserien ’Jeg plejede at tro på for evigt’:

Podcastserien baserer sig på fortællinger om det at miste og savne, om sorg og minderitualer. Det er en række af rørende, svære men også smukke historier fortalt af mennesker, der har mistet en tæt på.

Gennem en uformel samtale mellem podcastens to værter, Pernille Strøm Øster og Julie Schelhart, og en gæst, som har mistet en af sine nærmeste, er målet, at hvert afsnit skaber refleksion og bidrager til at udvikle et sprog til at tale om det allersværeste i livet.

Podcastserien blev første gang udgivet i marts 2019, og der er i første sæson blevet sendt i alt 14 afsnit. Sidste afsnit i første sæson blev sendt den 13. juni 2019.

En ny sæson af podcastserien kommer sandsynligvis i slutningen af 2019.

Podcastværterne er Pernille Strøm Øster og Julie Schelhart.

Podcast-serien er udarbejdet i samarbejde med Landsforeningen Liv&Død.

Hør podcastserien

Om Liv&Død Prisen:

Liv&Død Prisen blev stiftet i 2011 i forbindelse med Landsforeningen Liv&Døds 130 års jubilæum. Prisen hylder personer eller organisationer, der har gjort en særlig indsats for at nedbryde tabuet om døden ved at sætte fokus på den og skabe debat og eftertanke om emnet i det offentlige rum.

Alle kan indstille en kandidat til prisen, som uddeles en gang om året. Bestyrelsen gennemgår alle indstillinger og beslutter, hvem der skal modtage prisen.

Læs mere om Liv&Død Prisen

Om Landsforeningen Liv&Død:

Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

Læs mere om Landsforeningen Liv&Død

For yderligere information – kontakt:

Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, telefon 33 36 49 73 eller 30 52 33 35

Billedet ovenfor af Julie Schelhart (til venstre) og Pernille Strøm Øster (til højre) er taget af fotograf Daniel Buchwald.