31. august 2021

Ole Hartling modtager Liv&Død Prisen for sin indsats for at formidle om sorg og død

PRESSEMEDDELELSE: For sin mangeårige indsats og enestående evne til at formidle om de svære emner sorg og død modtager Ole Hartling dette års Liv&Død Pris.

Med Liv&Død Prisen følger 10.000 kr.

Ole Hartling er uddannet læge og har blandt andet været overlæge på Vejle Sygehus samt formand for Etisk Råd. Ole Hartling står bag flere bøger med fokus på etiske dilemmaer inden for sundhedsområdet og har senest udgivet bogen ’Den 8. dødssynd’, ligesom han løbende har været klummeskribent for Kristeligt Dagblad.

Om hvorfor Liv&Død Prisen skal gå til Ole Hartling siger formand for Landsforeningen Liv&Død, Michael Hviid Jacobsen:

”Ole Hartling er en eminent formidler i skrift og tale af de svære emner død og sorg og har gennem artikler, bøger, foredrag og podcasts igennem en årrække gjort os klogere på livets store spørgsmål. I sit arbejde som forfatter og debattør har han ikke blot trukket på sine erfaringer som læge, men også som efterladt.

På en gribende og lettilgængelig måde har han beskrevet sin sorg og livssituation, da han mistede sine to hustruer. Hvad angår etiske dilemmaer inden for sundhedsområdet har han gang på gang formået at åbne vores øjne for kompleksiteten i emnet og tydeliggjort nuancerne i debatten. Dette gør sig gældende blandt andet inden for emnet aktiv dødshjælp, som han fx beskriver i sin bog ‘Aktiv dødshjælp – kan vi mere end vi kan magte?’. Ole Hartlings virke, der rækker langt ud over de sundhedsprofessionelles rækker, fortjener uden tvivl anerkendelse, og vi er stolte over at kunne tildele ham Liv&Død Prisen.”

Om at modtage prisen siger Ole Hartling:

Ole Hartling”Tak.
Det skal være det første og sidste ord. Døden hører med til livet, det erkender og ved vi med vor rationelle tænkning. Men irrationelt skyder vi det fra os; det er en ’suspenderet vished’, som Løgstrup udtrykte det. Landsforeningen Liv&Død arbejder for, ikke kun at erkende, men også at anerkende, at døden hører med, og at hele vor tilværelse er underlagt og sat i perspektiv af denne givethed.
Tak.”

Liv&Død Prisen 2021 overrækkes ved en reception fredag den 24. september kl. 16.00 – 17.30 i Landsforeningen Liv&Døds lokaler på Nikolaj Plads 27, København K. Receptionen er kun for inviterede.

Journalister er velkomne til at dække arrangementet.

FAKTA

Om Liv&Død Prisen:

  • Liv&Død Prisen blev stiftet i 2011.
  • Prisen hylder personer eller organisationer, der har gjort en særlig indsats for at nedbryde tabuet om døden ved at sætte fokus på den og skabe debat og eftertanke om emnet i det offentlige rum.
  • Med Liv&Død Prisen følger 10.000 kr.
  • Alle kan indstille en kandidat til prisen, som uddeles en gang om året. Bestyrelsen gennemgår alle indstillinger og beslutter, hvem der skal modtage prisen.

Læs mere om Liv&Død Prisen

Om Landsforeningen Liv&Død:

Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

Læs mere om Landsforeningen Liv&Død

For yderligere information – kontakt:

Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, på telefon 30 52 33 35.