19. september 2016

Pressemeddelelse: Liv&Død Prisen 2016 overrakt til Esben Kjær

PRESSEMEDDELELSE: Esben Kjær modtog i dag dette års Liv&Død Pris ved en festlig reception.

Ladt i stikken af omverden

Ensomme efterladte, som omverden ignorerer, er en national epidemi. Folkekirken bør sætte sig i spidsen for en målrettet kampagne for at ændre den pilrådne danske sorgkultur.

Denne markante udtalelse kom Esben Kjær med, da han modtog Liv & Død Prisen for sin bestseller “Min usynlige søn – kunsten at leve med sine døde resten af livet”.

Jeg har modtaget hundredvis af mails fra efterladte, der har læst min bog. Og jeg har talt med endnu flere i forbindelse med mine foredrag. Og der er stort set ikke én, der ikke klager over, at de føler sig ladt i stikken af omverden,“ sagde Esben Kjær og fortsatte:

Ingen taler om de efterladtes tab, ingen taler om deres døde, og i mange tilfælde gælder det også deres nærmeste familie. Og netop fordi støtte fra omverden er så afgørende i sorgen, udgør omverdens fravær for de fleste efterladte et åbent sår, som forfølger dem mange år senere”.

Problemet er enormt – det har et omfang, hvor der må sættes ind med en egentlig national kampagne for at ændre omverdens opførsel overfor de efterladte. Alle andre kulturer kan finde ud af det her, men ikke i Vesten og slet ikke i Danmark. Der er brug for en systematisk genopbygning af den sorgkultur og de sociale og rituelle konventioner omkring døden, som vi havde engang, men som vi i løbet af det sidste århundrede har aflært. Det er oplagt, at folkekirken sætter sig i spidsen for sådan en indsats – det er kirkens domæne, og den har musklerne. Spørgsmålet er, om den har viljen, for hvad den har gjort indtil nu, er ikke imponerende,” sluttede Esben Kjær.

Bogen en gave for os alle

Til receptionen bød formand Inge Nesgård velkommen og holdt en tale til Esben Kjær om, hvorfor netop han tildeles prisen i år. Hun sagde bl.a.:

At miste en kær sætter sig dybe spor resten af livet. På trods af det sidder mange efterladte tilbage med en oplevelse af ikke at blive mødt med den nødvendige forståelse og omsorg fra omverdenen, når de mister en nærtstående. Med din bog formår du fra første til sidste side – med empati og gennemslagskraft – at sætte ord på det forhold, at når en elsket dør, skal vi finde en ny måde at være på i verden. Du kaster lys på, hvor stort et problem det er at være sørgende i vores kultur og kommer med forslag til, hvordan vi skal håndtere – og omfavne – vores sorg. Med din stærke, personlige fortælling, din solide research og berigende interviews er bogen en gave både for dem, der har mistet, og dem, der kommer til det – altså os alle.”

Efter prisoverrækkelsen blev gæsterne budt på et lettere traktement og et musikalsk indslag ved sangerinde Linda Andrews.

Linda Andrews har udgivet fem albums, solgt dobbeltplatin og optrådt på diverse scener igennem årene, men er måske mest kendt som vinderen af DR1’s X Factor i 2009. Linda Andrews er også korleder i Absolute Gospel Singers.

 

Se fotos fra dagen

 

Receptionen fandt sted i Liv&Døds lokaler på Nikolaj Plads i København.

For mere information: Kontakt sekretariatschef i Liv&Død, Kirsten Søndergaard, på mail kso@livogdoed.dk  eller telefon 3336 4973 / 3052 3335.

 

Læs mere om Liv&Død Prisen og hvordan kommende kandidater indstilles til næste års pris.