30. juni 2020

Kampagnefilm skal få os til at tage stilling til digital arv

PRESSEMEDDELELSE: Mange mennesker forholder sig IKKE til deres egen og deres pårørendes digitale arv, og det kan få store konsekvenser, når der sker et dødsfald i familien. Landsforeningen Liv&Død lancerer nu tre kampagnefilm, der skal få flere til at forholde sig til den digitale arv.

Den digitale arv – som kan være alt fra fotos og filer på computeren eller cloud-tjenester, e-mail-konti og sociale profiler på fx Instagram eller Facebook – er oftest beskyttet af personlige koder og kan derfor være svær for de efterladte at få adgang til, når der sker et dødsfald. Vigtige dokumenter og fotos risikerer at gå tabt, og afdøde dukker måske op på Facebook, selvom familien ikke ønsker det.

Landsforeningen Liv&Død ønsker at hjælpe danskerne med bedst muligt at kunne tage stilling til digital arv. De tre kampagnefilm har hvert sit fokus på emnet og skal henholdsvis øge danskernes kendskab til digital arv, opfordre dem til at forholde sig til deres egen digitale liv og digitale arv – og give dem information om, hvad de kan gøre som efterladt i forhold til en afdød pårørendes digitale arv.

Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, siger:

”I dag har vi efterhånden alle et digitalt liv – og dermed også en digital arv, som vi efterlader os, den dag vi dør. Men rigtig mange forholder sig ikke til den digitale arv.

Vi ved, at det i forvejen er svært, når man har mistet en pårørende – og for dem, som står tilbage, kan det virke fuldstændig uoverkommeligt også at skulle forholde sig til afdødes digitale arv. Det er vigtigt, at vi alle får øjnene op for, at vi skal tage stilling til, hvad der skal ske med de digitale data, vi har liggende, både for vores egen og for familiens skyld. Jo før, vi forholder os til den digitale arv, jo bedre. Her håber vi, at de tre kampagnefilm kan gøre en forskel og få flere til at handle.”

Udover de tre kampagnefilm har Landsforeningen Liv&Død på deres hjemmeside www.livogdød.dk også samlet en lang række råd både til den, der vil tage stilling til sit digitale liv og sin digitale arv – og den som har mistet en pårørende og vil tage hånd om afdødes digitale arv. Her kan du også læse nærmere om, hvad digitalt liv og digital arv er.

De tre kampagnefilm kan alle ses på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside og YouTube-kanal samt sociale medier.

Om de tre kampagnefilm:

De tre film har hvert sit fokus på digital arv:

  • Den ene film sætter fokus på, hvad digital arv er.
  • Den anden film handler om at tage stilling til sin egen digitale arv.
  • Den tredje film handler om at være efterladt og tage hånd om en afdød pårørendes digitale arv.

Se de tre kampagnefilm

Film om hvad digital arv er:

Film om at tage stilling til digital arv:

Film om at være efterladt og tage hånd om en afdød pårørendes digitale arv:

 

Hvad er digital arv?

  • Digital arv er betegnelsen for personlige, digitale ejendele – som kan være alt fra fotos og filer på computeren eller cloud-tjenester, e-mail-konti og sociale profiler på fx Instagram eller Facebook m.m. – som vi efterlader os ved død på computere, mobilen og nettet.
  • Fælles for vores digitale ejendele er, at de som oftest er beskyttet af personlige koder og derfor svære for de efterladte at få adgang til efter vores død.

Om Landsforeningen Liv&Død:

Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

For yderligere information – kontakt:

Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, tlf.: 3336 4970 / 3052 3335