12. august 2024

FUNEBARIUM: En midlertidig udstilling om døden

Pressemeddelelse: Landsforeningen Liv&Død inviterer til en tankevækkende oplevelse med den midlertidige udstilling, FUNEBARIUM. Udstillingen vil finde sted i urnehallen på Bispebjerg Kirkegård fra den 2. september til den 4. november 2024.

Døden er en uundgåelig del af livet, men det er ofte et emne, vi undgår at forholde os til i det daglige. Men et dødsfald sætter gang i en lang række overvejelser, fra det lavpraktiske til det etiske og eksistentielle. Med den midlertidige udstilling FUNEBARIUM, ønsker Landsforeningen Liv&Død at vise, hvordan man kan skabe et rum for refleksion og samtale om døden og dens mange facetter. Udstillingen tager på en ligefrem og poetisk måde fat i både de store og små spørgsmål, der rejser sig når vi mister eller selv skal herfra. 

Her kan man høre om alt fra etik og værdighed til dødens kulturhistorie, man kan mindes, dem, man selv har mistet og man kan (hvis man har mod på det) selv prøve at ligge i en kiste.  

Centralt for udstillingen står samtalen og det, at kunne tale om døden, som et redskab til bedre at kunne leve med den. 

FUNEBARIUM vil tage de besøgende med gennem fem rum, hver med fokus på forskellige aspekter af døden – før, under og efter. Med en kombination af genstande, praktisk information og kunstneriske gengivelser tilbyder udstillingen flere perspektiver på døden, som forhåbentlig gør samtalen om den lettere. 

Udstillingens højere mål er at give døden en naturlig plads i livet og udbrede viden om forholdene for døende og pårørende samt fremme en bredere samfundsmæssig forståelse af døden. 

 

LIV OG DØD PÅ BISPEBJERG – En historie om Dansk Ligbrændingsforening 

Landsforeningen Liv&Død er udsprunget af den tidligere Dansk Ligbrændingsforening, som i over 100 år holdt til på Nikolaj Plads i indre by i København. En forening som oprindeligt var sat i verden for at arbejde med lovliggørelse af kremering. Det lykkedes den overordentlig godt med. Så godt, at kremering i dag er langt mere udbredt, end den traditionelle jordbegravelse. Foreningen stod desuden bag opførelsen af krematoriet – det nuværende Dansekapel – på netop Bispebjerg Kirkegård. 

Sidenhen har foreningen virket som almennyttig forening og drevet en lang række kulturbårne formidlingsindsatser, fra udstillingsvirksomhed til podcasts og læringstilbud. 

Bispebjerg Kirkegårds urnehal – kaldet kolumbarium – trækker også tråde til ligbrændingens historie, hvor man tidligere ofte opbevarede urnen med afdødes aske i denne type hal. 

I dag er det fåtal der benytter sig af kolumbariet som sidste hvilested. Med kolumbariet som baggrund bidrager udstillingens ramme således aktivt til fortællingen om vores fælles, foranderlige kultur på området. De lokaler, Liv&Død udstiller i, har ikke været i funktion som urnehal siden 1990’erne.

Landsforeningen Liv&Døds Sekretariatschef Vibeke Sonntag Larsen fortæller om udstillingen:

Med vores udstilling FUNEBARIUM ønsker vi som forening at understrege vigtigheden af at tale om døden. Vi har skabt udstillingen ud fra vores erfaring om, hvordan man med hjælp af kreative virkemidler og dialog kan være med til at bryde tabuet og fremme åbenhed omkring døden. Døden er en naturlig del af livet, og ved at skabe et rum for refleksion og samtale, håber vi at gøre det lettere for folk at forholde sig til og forstå døden. Vi tror på, at jo bedre vi bliver til at tale om døden, desto bedre medmennesker bliver vi, og desto mere rustede bliver vi til at håndtere den og træffe de nødvendige og gode beslutninger, når tiden kommer – både for os selv og for andre.Vibeke Sonntag Larsen, Sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død

 

I forbindelse med åbningen af udstillingen afholdes en fernisering torsdag d. 5. september fra kl. 15.00-17.00 for inviterede på adressen.

Pressen er velkommen til at dække ferniseringen.

 

PRAKTISK  

HVOR: Bispebjerg Kirkegårds Urnehal (venstre fløj), Frederiksborgvej 125, 2400 København; via indgangen ved Bispebjerg Torv

HVORNÅR: 2. september – 4. november 2024  

HVORDAN: Åbent i dagtimerne (9-15) for alle de første to uger. Herefter efter aftale og i forbindelse med Kulturnat samt kampagneugen “UGE 44 – fokus på døden”. 

Udstillingen vil være åben for offentligheden i dagtimerne (9-15) i de første to uger efter åbning. Herefter vil den være tilgængelig efter aftale, primært for grupper i forbindelse med rundvisninger. 

For yderligere information og aftale om rundvisninger, kontakt: 

Landsforeningen Liv&Død  

Email: info@livogdød.dk 

Telefon: 33 12 16 17