9. januar 2020

Tre foredrag går tæt vores forhold til døden

PRESSEMEDDELELSE: Landsforeningen Liv&Død inviterer til tre foredrag med hver sin vinkel på menneskets forhold til døden. Det sker i forbindelse med den aktuelle særudstilling ’Menneske af jord og himmel’.

De tre foredrag knytter sig til særudstillingens temaer om det antikke og moderne menneskes forhold til døden.

Foredrag om den fysiske død – med fotograf Klaus Bo

Det første foredrag finder sted den 28. januar og handler om den fysiske død. Den prisbelønnede, danske fotograf Klaus Bo vil med udgangspunkt i sine billeder af døderitualer tage publikum med på en rejse rundt i forskellige kulturer og religioners forståelser og ritualer omkring døden. Foredraget vil belyse, hvordan menneskers forhold til døden afspejler sig i de fysiske rammer, fx den døde krop, kister og gravsteder.

Foredrag om døden og kunsten – med kunstkritiker og skribent Maria Kjær Themsen

Den 25. februar handler foredraget om døden og kunsten. Kunstkritiker og skribent Maria Kjær Themsen vil med udgangspunkt i Memento Mori-begrebet fortælle om, hvordan døden bruges i kunst. Foredraget vil både introducere til den historiske genre Memento Mori, men også fokusere på og vise eksempler fra den aktuelle kunst. For i et samfund, hvor vi både er distanceret fra døden, og samtidig bombarderes med den i medierne, er det måske igennem kunsten, at vi særligt kan forbinde os med døden?

Foredrag om den mytiske død – med arkæolog Jane Hjarl Petersen

Det sidste foredrag i rækken handler om det åndelige og mytiske omkring døden. Arkæolog og forsker Jane Hjarl Petersen vil den 24. marts fortælle om antikke, græske forestillinger om døden, med særlig fokus på Orfeus og de orfiske ritualer, som fx afspejles i gravmateriale. Foredraget vil tydeliggøre det antikke menneskes forhold til døden og de fortolkningsmuligheder, vi har i dag for at forstå, hvordan bekymringer omkring døden kunne håndteres i den græsk-romerske verden.

Om de tre foredrag siger Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død:

”Hvordan vi mennesker gennem tiden har forholdt os til døden fortæller os om, hvordan samfundet har været dengang og er nu. Vi kan gennem det historiske snit se, at døden ikke altid har været tabubelagt, men noget man har forholdt sig til på et konkret plan i det daglige liv.

I dag er døden i høj grad institutionaliseret og tabuiseret. Det kan derfor være svært at forholde sig til sin egen død. Foredragene kan også være en lejlighed til at tænke over, hvordan og hvorfor dette har ændret sig til den forståelse, vi har af døden i dag.”

Tid og sted for foredragene

Foredragene finder sted:

  • Den 28. januar kl. 19-21 – Foredrag om den fysiske død – med fotograf Klaus Bo
  • Den 25. februar kl. 19-21– Foredrag om døden og kunsten – med kunstkritiker og skribent Maria Kjær Themsen
  • Den 24. marts kl. 19-21 – Foredrag om den mytiske død – med arkæolog Jane Hjarl Petersen

Hvert foredrag varer ca. 2 timer inkl. kaffepause og besøg i Funebariets udstillinger og finder sted hos Landsforeningen Liv&Død, Nikolaj Plads 27.

Billetter kan købes på Landsforeningen Liv&Døds hjemmeside til en pris på 100 kr. pr. foredrag.

Om særudstillingen ’Menneske af jord og himmel’

I særudstillingen ‘Menneske af jord & himmel’ præsenteres en nyfortolkning af det antikke dødspas og en række forskellige elementer, der hver især skaber refleksion over, hvordan vi også i en moderne, sekulær tid kan møde døden med ro og mestre den kundskab hver dag at vandre mod døden.

Udstillingen er udviklet af designer Pia Bindra.

Udstillingen kan ses i Funebariet frem til den 31. marts 2020.

Om Landsforeningen Liv&Død

Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

Funebariet er Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse i Danmark.

For yderligere information – kontakt:

Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, telefon 3336 4973 / 3052 3335

Ovenstående billede er fra Yucatan-halvøen i Mexico og taget af fotograf Klaus Bo.