31. oktober 2024

Skuespiller Esben Dalgaard modtog Liv&Død Prisen 2024

Ved en reception hos Cafe Bjerget blev dette års Liv&Død Pris overrakt til skuespiller Esben Dalgaard

Esben Dalgaard fik prisen for at bruge sin offentlige stemme til at gøre os alle bedre til at tale om døden.

Eftermiddagen bød på tale fra formand for Landsforeningen Liv&Død Michael Hviid Jacobsen, og nogle takkende ord fra Esben Dalgaard. 

Taler ved Liv&Død Pris overrækkelsen

Formand for Landsforeningen Liv&Død, Michael Hviid Jacobsen, bød gæsterne velkommen og sagde i talen om dette års prismodtagere bl.a.:

Hver tredje dansker rammes af kræft, inden de fylder 75, og over 380.000 danskere lever med eller efter en kræftsygdom i dag. Når et menneske rammes af kræft eller alvorlig sygdom, så rammes hele familien og de resterende pårørende. Men selvom kræft er en sygdom, som de fleste vil komme i berøring med i løbet af deres liv, er den stadig ofte omgivet af tavshed og berøringsangst. Det er ikke noget, vi har lyst til at tale om, måske mest af alt, fordi vi er så bange for, at den ikke bare rammer ’naboen’, men på et tidspunkt også os selv og vores kære.

Ved at dele din personlige rejse med uhelbredelig kræft har du, Esben, bidraget til at nedbryde nogle af de barrierer og noget af den tavshed, som mange oplever, når de konfronteres med deres egen eller en elskets dødelighed. Din åbenhed har været med til at skabe en større forståelse for, hvordan det er at leve med bevidstheden om, at man kun har begrænset tid her på jorden. Din historie har været et spejl for mange af de danskere, hvis liv er præget af alvorlig sygdom og det virvar af tanker og følelser, som aktualiseres heraf. Og for nogle af dem, som ikke er i berøring med sygdom, har din historie været et vindue ind til en verden, som de ikke har været oplyst om før.


Læs hele formandens tale her (pdf).

Efter Michaels tale fik Esben ordet, og indledte med at sige: 

Jeg er enormt glad for prisen, og er enormt beæret, og også rørt. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi gjort mig forestillinger om, at jeg skulle modtage sådan en pris. Og omvendt vil jeg sige, at det, at blive anerkendt for noget – det betyder jo faktisk noget os alle sammen. Og det skal vi generelt set huske være gode til. Ikke bare, når man får så fornem en pris, som denne her. Men i det hele taget, at huske, helt ned i de små ting, at anerkende hinanden for de gode gerninger, man gør i hverdagen.

Han fortsatte med at beskrive, hvor vigtigt det har været, at han har fået givet et talerør ud til den danske befolkning. Han takkede i den forbindelse DR og BEAM Audio for at have produceret podcastserien “Inden vi dør”, hvori han samtaler med 15 andre uhelbredeligt syge. Og så takkede han Mofibo, Forlaget Frydenlund, sin hustru Charlotte Dalgaard og forfatter og oplægsholder Stine Buje for samarbejdet om bogen “Mærket”, der er Charlotte og Esbens fælles fortælling. 

Han sluttede af med at sige: 

Døden kan jo komme når som helst. Desværre ved vi jo alle sammen, at vi jo kan gå ud på gaden og blive ramt af denne her knallert, eller en sten oppe fra taget. Så der er jo ikke nogen af os, der –  måske heldigvis – ved, hvem af os, der skal afsted herfra først. Så derfor synes jeg jo ikke, at man skal vente til krisen kradser. Jeg synes jo, at man skal få taget hul på det her tabuiserede emne hurtigst muligt. Og jeg synes næsten ikke, at der er en alder, der er for lav. Jeg tænker selvfølgelig, at det handler om, hvordan man kommunikerer og hvordan man snakker. Men lad os aftabuisere så meget som muligt. Og så vil jeg egentlig bare igen sige tusind tak for prisen, og så huske på, at alle samtaler om døden jo faktisk er samtaler om livet.

Efter overrækkelsen gik gæsterne i samlet flok hen i urnehallen på Bispebjerg Kirkegård for at se vores udstilling FUNEBARIUM

Se billeder fra dagen

Gæsterne får talt sammen inden overrækkelsen

Image 2 of 9

Se Esben fortælle om, hvilken betydning det har at modtage Liv&Død Prisen

Om Liv&Død Prisen

Læs mere om Liv&Død Prisen og se, hvem der også har modtaget prisen gennem tiden, her.