Ny dokumentarfilm og undervisningsmateriale har fokus på børn i sorg
Den 26. januar er der premiere på den prisvindende dokumentarfilm 'Bag Skyerne', der giver et vigtigt indblik i børns sorg. I forbindelse med filmen lanceres også undervisningsmateriale.
Dokumentarfilmen ‘Bag skyerne’ følger en gruppe børn, der alle har mistet en eller begge forælder.
Hos organisationen Good Grief i New Jersey mødes børn, der har mistet en tæt relation. Her kan de tale og lege med andre børn, der kender smerten, give efter for raseri i ’vulkanrummet’ og sige farvel til en døende bamse-patient i ’hospitalsstuen’. I løbet af et år kommer vi gennem dokumentarfilmen tæt på Kimmy, Nicky, Peter, Nora, Nolan og Mikayla og deres konstante ledsager: Sorgen.
Filmen viser, hvor vigtigt det er, at børn får lov til at sørge, at der er plads til deres sorg, og at fællesskab kan gøre sorgen nemmere at håndtere.
Den prisvindende film er instrueret af Katrine Philp og produceret af Katrine A. Sahlstrøm for Good Company Pictures.
Billeder fra filmen
Instruktøren om filmen
Om dokumentarfilmen forklarer Katrine Philp:
Mit ønske var, at 'Bag Skyerne' skulle se på sorg fra børns perspektiv. Jeg har ikke været interesseret i at have eksperter til at fortælle om de forskellige faser, der ofte ses i et sorgforløb eller fortælle hvilke følelser, børnene var i gang med at gennemleve. Jeg ønskede at opleve sorg igennem børnene, på deres præmisser.
Hun fortsætter:
Meget hurtigt fandt jeg ud af, at filmen faktisk handlede mere om livet end om døden og at filmen også blev en fejring af barndommen. Jeg oplevede, hvordan børnene vi filmede kunne gå fra dybe stærke følelser, til øjeblikket efter at lege ukompliceret videre med deres kammerater. De levede i nuet, i deres følelser og det var dybt inspirerende at være en del af.
Hvorfor støtter Liv&Død op om filmen?
Rigtig mange forskellige kræfter har bakket op om dokumentarfilmen, heriblandt Landsforeningen Liv&Død.
Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, siger:
Det er vigtigt, at børn i sorg bliver anerkendt og taget alvorligt. Dokumentarfilmen giver et indblik i, hvordan man sagtens kan tale med børn om død og sorg, og hvordan man kan hjælpe børn, der mister. Dokumentaren kan på den måde være med til at skabe øget oplysning omkring børns sorg, så voksne kan blive bedre klædt på til at håndtere og forstå det enkelte barn.
I det hele taget skal vi turde tale om død og sorg med børn og unge for derved at gøre det mere naturligt at tale om disse for mange svære emner, når vi selv eller andre mister. Det gør man også i Landsforeningen Liv&Død i udstillingsstedet Funebariet. Kirsten Søndergaard fortæller:
I vores udstillingssted Funebariet sætter vi fokus på emnerne død, begravelse, tab og sorg – emner som ofte er tabubelagte og svære at tale om. Vi oplever en stor interesse for at besøge Funebariet med både små som store skoleelever og konfirmandhold. Børnene har en naturlig nysgerrighed og åbenhed i forhold til døden, og vi får ved deres besøg vendt mange spørgsmål og tanker. Det er vores klare indtryk, at børnene ved at tage hul på disse emner hjælpes til at få et mere naturligt og mindre tabubelagt forhold til døden, som kan komme dem til gavn fremadrettet i livet.
Eva mistede som barn: En vigtig film
En af de personer, der er glad for, at der med dokumentarfilmen bliver sat fokus på børns sorg, er Eva. Hun mistede i 2004 sin storesøster, da hun var 7 år gammel, og hun oplevede, at mange voksne såvel som børn ofte ikke vidste, hvordan de skulle reagere. Filmen er ifølge Eva vigtig, for den viser, hvor stor en betydning omgivelsernes håndtering af børn i sorg kan have for dem, som mister. Om filmen siger hun:
Jeg synes, det er dybt rørende at se, at børnene får adgang til et sted, hvor de bliver anerkendt i deres individuelle sorg, men også bliver anerkendt som børn. Både for de pårørende og især for børnene synes jeg, at det arbejde, Good Grief gør, er fantastisk. Jeg tror, at mange børn, der mister, vil have godt af, at blive en del af sådan et fællesskab.
Undervisningsmateriale om børn i sorg
Der er desuden i samarbejde med Røde Kors, Det Nationale Sorgcenter – Børn, Unge & Sorg, DFI samt Landsforeningen Liv&Død blevet udarbejdet et undervisningsmateriale målrettet folkeskolens indskoling og mellemtrin. Materialet skal klæde skolelærerne på til at tale om sorg i landets klasseværelser.
Undervisningsmaterialet består bl.a. af en række klip fra dokumentarfilmen, der er blevet dubbet til dansk.
Undervisningsmaterialet kan findes her.
Trailer til filmen
Se filmen
Filmen kan ses på DR2 den 26. januar kl. 21:00, ligesom den vil ligge på dr.dk til streaming.
Good Grief er et program, der underviser og faciliterer sund og omsorgsfuld håndtering af sorg og tab for over 900 børn hver måned. Læs mere om Good Grief her.