17. februar 2014

Fisk fra festival nu i Funebariet

Landsforeningen har købt den usædvanlige kiste, og den vil fremover have fast plads i Liv&Døds videncenter om død og begravelse, Funebariet.

Fiskekisten er lavet af den 28-årige ghaneser Eric Adjetey, der bor i Ghana, hvor han leder Ghanas første og førende ligkisteværksted, Kane Kwei Carpentry Workshop. Det var Erics bedstefar, Kane Kwei, der grundlagde værkstedet i 1959, og Erics familie har nu igennem 40 år produceret kister til ghanesere, der ønsker at blive begravet i spektakulære kister, som afspejler deres erhverv eller livshistorie.

Kisten, som Landsforeningen Liv&Død har købt, er lavet på værkstedet i Ghana, men er sammen med 23 andre kister blevet fragtet med skib her til Danmark i forbindelse med sidste sommers Images Festival, der blev afholdt i henholdsvis Aarhus, Aalborg og København.

Kisterne blev udarbejdet på bestilling fra festivalarrangørerne. Foruden fisken kunne man på festivalen se andre typiske ghanesiske kistemotiver, blandt andet en båd, en ko og en ørn. Herudover var der kister formet som en Legoklods, en Hummel-sko, en bondegård, en vindmølle osv., da den bestilte opgave fra festivalarrangørerne til det ghanesiske ligkisteværksted lød ”Fortolk Danmark i form af ligkister”.

Nogle af kisterne fra sommerens udstilling på Images Festival

Nogle af kisterne fra sommerens udstilling på Images Festival

Funebariet og Landsforeningen Liv&Død har valgt at købe netop fisken ud fra et ønske om at kunne vise et af de kistemotiver, der løbende bliver brugt i Ghana. På den måde kan Funebariet samtidig formidle historien om ghanesernes anderledes festlige forhold til døden, hvor kisterne i høj grad bruges til at fejre den afdøde, idet der oftest vælges et kistemotiv, som afspejler den afdødes liv og levned.

Landsforeningens fiskekiste er allerede blevet godt modtaget. For eksempel fik Funebariet forleden besøg af 22 glade børn fra 4. b på Islev skole. Børnene syntes alle, at fiskekisten var ”rigtig sej”. En af drengene kunne endda fortælle, at han selv kom fra Ghana, og at hans bedstefar var blevet begravet i en chilikiste, fordi han elskede chili.

I forbindelse med Images Festivalen var der et indslag på TV2 Nord, der bl.a. viser og fortæller om de ghanesiske kister og deres besøg i Danmark. Se indslaget her

Du kan også se mere om kisterne via YouTube nedenfor: