Særudstilling: De døde i vores liv

Vores særudstilling om sorg og minder viste, hvor mangfoldig mindekultur i Danmark kan være, og hvor vigtig minderne er for de efterladte.

Udstillingsperiode i Funebariet: 12.10.2018 – 20.9.2019

Danskeres mindefortællinger

Landsforeningen Liv&Død opfordrede i foråret 2018 efterladte til at dele deres måder at mindes en kær afdød på og modtog adskillige smukke og rørende mindefortællinger.

Disse fortællinger, som består af både tekst og billeder, kunne ses i særudstillingen i Funebariet – vores udstillingssted om død og begravelse – på Nikolaj Plads 27 i København.

Udstillingen rummede 45 danskeres personlige beretninger om sorg og minder. 

Mindefortællingerne hang sammen i én fælles installation, hvor man som beskuer kunne gå på opdagelse i de 45 forskellige fortællinger.

Plads til de døde i livet

Landsforeningen Liv&Død håb med udstillingen var at skabe plads til de døde i livet. Sekretariatschef Kirsten Søndergaard sagde:

“En persons død mindsker ikke betydningen af det forhold, vi har til dem. Gennem minderne er den døde fortsat en del af de levendes liv.

Når man rammes af sorg, kan det være en hjælp at gribe fat i ritualer og traditioner. Mange efterladte skaber personlige minderitualer, der kan være en hjælpsom ramme omkring sorgen og de svære følelser.

Der er dog mange efterladte, der efterspørger nogle flere fælles rammer omkring deres sorg og minder. I Danmark har vi i dag ikke mange fælles traditioner og ritualer omkring sorg og minder – udover selve begravelsen. Med flere fælles rammer bliver sorg og minder ikke kun et privat, men et samfundsmæssigt anliggende med anerkendelse af sorgen og behovet for at mindes – hele livet.”

Sorgklumpen

Udstillingen indeholdt også en installation bestående af en sorgklump, der er skabt af 24-årige Pernille Øster, der mistede sin lillebror Jonas på 16 år i en ulykke for fem år siden. Med sorgklumpen formår Pernille ikke blot at konkretisere sine egne følelser omkring sorg og minder, men også en mere universel sorgfølelse, som mange vil kunne genkende.

 

Sorg-lounge

I udstillingen var der også en sorg-lounge om sorg og mindekultur. Her kunne den besøgende gå på opdagelse i bøger om sorg og mindekultur. Bogudvalget bestod dels af bøger skrevet af nogle af dem, der havde bidraget til udstillingen med deres mindefortællinger, dels af fag- og skønlitteratur inden for emnet sorg- og mindekultur.

 

DR-lounge

I forbindelse med DR’s kampagne ‘Sammen om sorgen’ i uge 44 blev udstillingen udvidet med en DR-lounge, der bestod af tv og radio med film- og lydklip fra DR’s mange udsendelser om sorg.
 
 

Se video med Pernille og Sara, der fortæller om deres tab og bidrag til udstillingen

  • Pernille om sit tab og bidrag til udstillingen De Døde i Vores Liv

  • Sara om sit tab og sin mindefortælling til udstillingen De Døde i Vores Liv

Se billeder af udstillingen


 

Fotos af Klaus Bo

Udstillingen er udviklet og udarbejdet i samarbejde med Kurtzveil

Illustration øverst på siden af Pernille Strøm Øster