Organdonation
Alle over 15 år kan selv bestemme, om de vil tillade, at deres organer anvendes til organtransplantation. Læs mere om organdonation, og hvordan man selv kan tage stilling her.
Har man ikke selv taget stilling eller undladt at meddele sin beslutning skriftligt eller mundtligt, skal de pårørende i givet fald sige ja eller nej.
Hvornår sker organtransplantation?
Transplantation af organerne sker, hvis man dør af store skader i hjernen.
Tilladelse til donation
Man kan tilkendegive sin holdning på fire måder:
- Give fuld tilladelse. Det betyder, at alle ens organer må bruges til transplantation. Fuld tilladelse betyder, at man tillader brug af ens hjerte, nyrer, lunger, hornhinder, lever, tyndtarm, bugspytkirtel og hud. Desuden er menisker, ledbånd, brusk og sener omfattet af en fuld tilladelse.
- Give begrænset tilladelse. Det betyder, at man kun tillader brug af de organer, som man har krydset af på donorkortet.
- Svare ”Ved ikke”. Det betyder, at man ikke har taget stilling til, om ens organer må bruges til transplantation, og at man ønsker, at ens pårørende tager stilling for en.
- Nedlægge forbud. Herved tilkendegiver man, at ingen af ens organer må bruges til transplantation.
Herudover kan man afkrydse, om tilladelsen forudsætter ens pårørendes accept.
Hvornår er man hjernedød?
En person kan kun erklæres hjernedød, når to speciallæger har gennemført en særlig hjernedødsundersøgelse. Den består af flere omstændelige undersøgelser, der gentages efter mindst en time, og først derefter kan lægerne erklære en person hjernedød.
En respirator holder organerne friske og sikrer, at de kan bruges i tilfælde af, at en transplantation skal foretages.
Ved et forbud mod organdonation vil respiratoren blive slukket, når vedkommende er blevet erklæret hjernedød.
Organer må ikke købes eller sælges i Danmark
Man må ifølge loven ikke købe eller sælge organer i Danmark. Det er også forbudt at bruge købte organer, så en patient med behov for transplantation kan derfor hverken købe eller få transplanteret et købt organ i Danmark.
Af samme grund kommer alle organer, der bruges til transplantation i Danmark, fra mennesker, som personligt eller gennem pårørende har sagt ja til at være organdonorer.
Holdning til donation
Man kan tilkendegive sin holdning til organdonation
– i donorregistret via Sundhed.dk
– ved at udfylde et donorkort, som man opbevarer på sig
– ved at fortælle det til de nærmeste pårørende.
Det anbefales under alle omstændigheder, at man fortæller sine nærmeste om sin holdning til organdonation.
Gå til den digitale udgave af folderen om organdonation
Læs mere om organdonation på Dansk Center for Organdonations hjemmeside
-
Organdonation efter hjertedød
Donation af organer efter cirkulatorisk død (hjertedød) skal give flere danskere mulighed for at donere deres organer, når de dør.
Find mere information om organdonation efter hjertedød og de lægefaglige procedurer på Dansk Center for Organdonations hjemmeside her.
×