Jeg har skrevet flere sange om min fars liv og død. Dette projekt startede, da min far lå på sit dødsleje. Jeg havde opfordret mine børn til hver at stille deres bedstefar et spørgsmål, og de samtaler var gnisterne til sangskrivningen. Da sangen blev til, var min ældste søn i starten af 20’erne, og jeg midt i 40’erne. Vi var begge var et sted i livet, hvor vi undrede os over kærligheden og døden. Vi besluttede os for at skrive nogle sange sammen for bedre at forstå vores bedstefar og far.

Bottles Over Bible er en af de sange, som kom ud af vores samarbejde. Den blev udgivet sidste år, under kunstnernavnet: Lucky Sailor. Sangen handler om min far og hans forhold til gud, kvinder og alkohol. Han var et paradoks, for han var både meget håndfast, trofast og en fighter, men han lod alkoholen styre og forlod sine idealer på hans ældre dage.

Min søn og jeg sad begge tilbage med dødschokket, så vi besluttede at undersøge det nærmere rent kunstnerisk ved at skrive nogle sange om ham. Vi ønskede at forstå det, der lige var sket, og hvorfor han tog de valg i livet, som han gjorde. Budskabet i sangen er, at livet nogle gange tager en anden kurs end den, man egentligt havde i kortene. At alkohol kan være mere stimulerende end at beholde sine idealer og troen på gud. Det er en hyldest til en bedstefar og far, som var bevidst om sine valg og udlevede sine afveje med stil.

Out of My Hands er en anden sang, der kom ud at samarbejde med min søn. Denne sang er endnu ikke udgivet. Sangen handler om min fars sidste bevidste timer, efter at han har forstået, at han skal dø. Min søn og jeg prøvede at leve os ind i, hvordan det må føles ikke at kunne handle mere og kun kunne acceptere dødens komme.

Jeg har lavet sangene, fordi det at skabe og udvikle sangene var en måde at bearbejde sorgen over min fars død. Samtidig var det en måde at forstå, tilgive og forsone mig med hans liv og død.

Hver gang jeg synger sangene, så slutter jeg fred med min historie og min fars skæbne. For mig er det vigtigt at sige tingene højt, og jeg har lyst til, at verden skal høre, hvad jeg har at sige. Vigtigst af alt, så har vi i familien fået et nyt omdrejningspunkt for at tale om de betydningsfulde ting i livet og døden. Min søn og jeg har sluttet den dårlige cirkel ved at lade livet fortsætte, og min fars død åbnede for alvor for vores særlige forbindelse, nemlig dét at skrive sange sammen. Jeg er sikker på, at min far ikke kunne ønske sig en bedre død, når det nu skulle være.

Mikkel Thomas Christensen