Udfyld Min Sidste Vilje

Ved at udfylde Min Sidste Vilje kan du hjælpe dine nærmeste med at få en god afsked.

Min Sidste Vilje – Ønsker til min begravelse/bisættelse er en hjælp til at beskrive ønsker til ens begravelse eller bisættelse.

Ved at udfylde Min Sidste Vilje kan du hjælpe dine pårørende ved på forhånd at træffe nogle af de mange svære valg, der er nødvendige, når der skal planlægges en begravelse/bisættelse.

Jo mere du selv har bestemt og valgt på forhånd, jo mere hjælper du dine pårørende i den svære situation, de vil befinde sig i efter et dødsfald. De fleste pårørende ønsker at respektere og afholde en højtidelighed, som afdøde selv har ønsket det.

Hensigten med Min Sidste Vilje er at skabe en dialog om at tage stilling til de mange spørgsmål, der vil opstå i forbindelse med et dødsfald. Du behøver ikke tage stilling til alle punkter i formularen.

Hvem skal kende til ens ønsker for begravelse/bisættelse?

Har du udfyldt Min Sidste Vilje, er det en god ide at fortælle til de nærmeste, hvilke ønsker du har, og hvor formularen bliver opbevaret.

Min Sidste Vilje kan fx gemmes sammen med personlige papirer som dåbsattest, evt. vielsesattest m.v. Disse papirer skal benyttes, når de pårørende til sin tid skal til at arrangere begravelsen/bisættelsen.

Lægger du derfor Min Sidste Vilje sammen med dine personlige papirer, er der stor sandsynlighed for, at dokumentet bliver fundet i rette tid.

Du kan også give en kopi af Min Sidste Vilje til de nærmeste.

Hvad kan du tage stilling til i Min Sidste Vilje?

I Min Sidste Vilje kan du bl.a. tage stilling til følgende spørgsmål:
• Begraves eller bisættes?
• Hvilken kiste?
• Hvilken urne?
• Hvilket tøj skal du have på?
• Hvordan skal kisten pyntes?
• Skal højtideligheden foregå i stilhed?
• Hvor skal højtideligheden afholdes?
• Skal der være en præst tilstede?
• Hvilke salmer eller sange skal synges?
• Skal der indrykkes en dødsannonce?
• Hvilken kirkegård og hvilken gravstedsform?
• Skal asken strøs over havet?
• Skal der afholdes mindesamvær?
• Hvad skal der ske med din digitale arv?

Ikke juridisk bindende

Min Sidste Vilje er ikke juridisk bindende på samme måde som et testamente.

Dine nærmeste pårørende kan kun opfylde dine ønsker, hvis de 1) ikke overstiger de økonomiske midler, der er til rådighed og 2) de er mulige at udføre på en etisk korrekt måde samt ikke bryder med gældende regler og love.

Vejledning til at tage stilling

At tage stilling til egne ønsker kræver en viden om, hvad der er muligt, og hvad de forskellige valg/fravalg betyder. Bagerst i Min Sidste Vilje er der en vejledning med uddybning af de enkelte punkter.
Og uanset alder kan dine ønsker ændre sig, hvorfor der kan være behov for løbende at justere/opdatere de nedskrevne ønsker.

Download eller bestil Min Sidste Vilje

 

 

Klik her for at downloade Min Sidste Vilje i farvet udgave.

Klik her for at downloade Min Sidste Vilje i farveneutral udgave.

Det kræver, du har en PDF-læser fra Adobe (Apples Preview program til Mac kan ikke benyttes).

Du kan hente en gratis Adobe PDF-læser her.
 

Pdf-udgaven af Min Sidste Vilje kan ændres løbende

Henter du formularen som PDF-fil, kan du udfylde den direkte på skærmen og herefter gemme den med dine personlige indtastninger og oplysninger. Finder du senere ud af, at dine ønsker har ændret sig, åbner du blot den gemte fil og tilføjer dine rettelser. Du kan også printe formularen og udfylde din egen papirversion.

Få tilsendt et trykt eksemplar

Du kan gratis få tilsendt et trykt eksemplar af Min Sidste Vilje ved at kontakte Landsforeningen Liv&Død på tlf. 33 36 49 70 eller e-mail info@livogdoed.dk – eller udfylde bestillingsskemaet nederst på denne side.

Min Sidste Vilje på issue.comMSV_haand

På issue.com kan du læse og bladre i Min Sidste Vilje direkte på din skærm:

Min Sidste Vilje på issue.com

Farveneutral Min Sidste Vilje på issue.com

Du kan ændre Min Sidste Vilje

Henter du formularen som PDF-fil, kan du udfylde den direkte på skærmen og herefter gemme den med dine personlige indtastninger og oplysninger. Finder du senere ud af, at dine ønsker har ændret sig, åbner du blot den gemte fil og tilføjer dine rettelser. Du kan også udprinte formularen og udfylde din egen papirversion.

Ønsker du at få tilsendt et trykt eksemplar af Min Sidste Vilje, kan du ringe til Landsforeningen Liv&Død på tlf: 33 36 49 70 og få formularen tilsendt gratis. Du kan også sende en email på info@livogdoed.dk eller udfylde bestillingsskemaet nederst på denne side.

 

Fem gode råd til udfyldelsen af Min Sidste Vilje

  • Når du gemmer Min Sidste Vilje som en PDF-fil, så giv den et navn du kan huske og gem filen et sted, hvor du eller dine nærmeste kan finde den igen, når der er behov.

  • Som en del af titlen på filen kan du fx skrive datoen for, hvornår du udfyldte dokumentet. Dette gør det lettere at finde den nyeste udgave, hvis du ved en fejl skulle have flere udgaver af dokumentet liggende.

  • Har du Min Sidste Vilje liggende elektronisk som en fil på din computer eller andet lagringsmedie (harddisk, USB-nøgle, Dropbox med videre), så sørg for også at fortælle, hvor du gemmer dine brugernavne/kodeord.

  • Selvom du har udfyldt Min Sidste Vilje elektronisk, kan det være en fordel, at du som en ekstra sikkerhed laver et udprint af den færdigudfyldte formular. Du kan også lave ekstra kopier, som du kan dele med dine nærmeste.

  • Har du brug for mere viden, for at du kan tage stilling til de forskellige spørgsmål i Min Sidste Vilje, kan du tage en rundtur på Liv&Døds hjemmeside. Du kan også ringe eller skrive til Liv&Død.

 

Ansat hos Politiet eller Forsvaret

Hvis du er ansat hos Politiet eller Forsvaret eksisterer der en speciel udgave af Min Sidste Vilje. Dem kan du læse om her.

 

Sagt af nogle dem, der allerede har udfyldt Min Sidste Vilje:

Mine forældre havde gjort klart for familien, hvad de ønskede. Det gjorde tingene meget nemmere, da de gik bort. Jeg forstår ikke helt, hvorfor man ikke vil forholde sig til døden. Personligt synes jeg, det er en befrielse. Før i tiden var jeg meget bange for døden. Da jeg besluttede at tage fat om emnet og skrev mine ønsker ned, fik jeg en utrolig indre ro. Nu behøver jeg ikke bruge mere tid på emnet og kan koncentrere mig om selve livet.Gitte, 49 år

Jeg vil gerne hjælpe min ægtefælle og/eller mine børn med de svære ting, når jeg ikke er mere. Står netop med alle problemerne i anledning af min fars død - og det ønsker jeg ikke andre skal prøve!! Anonym

 

Bestil Min Sidste Vilje
Hvor længe går der, før du modtager Min Sidste Vilje?
Min Sidste Vilje udsendes som "Brevet" (tidligere kendt som B-brev), med mindre andet er aftalt. Der kan derfor gå min. 5 dage, før du modtager formularen.