Til alvorligt syge børn og unge: Dine ønsker hvis du dør af din sygdom

I hæftet 'Mine ønsker - hvis jeg dør af min sygdom' kan du som barn eller ung tage stilling til, hvad der skal ske, hvis du dør af din sygdom. Hæftet kan downloades i en online udgave på vores hjemmeside.

At forholde sig til sin egen død og begravelse kan være et svært emne at tage hul på, og det kan sætte gang i mange tanker og spørgsmål. Uanset, hvad der kommer til at ske, så viser vores erfaring, at det faktisk kan give både dig og din familie ro, at ønskerne er blevet skrevet ned.

Hæftet til alvorligt syge børn og unge.

Hvad indeholder hæftet?

 • I hæftet kan du læse om, hvordan man kan holde en begravelse/bisættelse, og skrive dine egne ønsker ned til begravelsen.
 • Du kan også skrive dine ønsker til fx, hvordan du gerne vil mindes, og hvad du ønsker, der skal ske med dine ting.
 • På de tomme sider kan du skrive og tegne eller lave breve til venner og familie.
 • Der er også en ordforklaring med beskrivelser af ord relateret til død og begravelse.

Du kan skrive dine ønsker ind i hæfterne digitalt og gemme på fx computeren eller printe ud efterfølgende.

Udfyld hæftet ud fra dine ønsker og behov

Der er ingen rigtig eller forkert måde at bruge hæftet på. Du kan udfylde hæftet helt, som du vil, og du behøver ikke svare på alt.

Her kan dine forældre eller en anden voksen måske spille en vigtig rolle i forhold til at hjælpe og vejlede dig – og det kan måske også være dine forældre eller en anden voksen, som stiller dig spørgsmålene og skriver dine ønsker ned. Det er individuelt, hvad der giver mening at gøre.

I hæftet kan du blandt andet skrive dine ønsker ned til begravelse/bisættelse.

Ændrer du sidenhen mening og har andre ønsker, kan du altid ændre ønskerne i det digitale hæfte og gemme dem på ny.

Husk, at ønskerne i hæftet ikke er juridisk bindende. Derudover kan ønskerne kun blive opfyldt, hvis de følger loven.

 • Om hæftet siger Elisabeth Rokkjær Hammer, hospitalspræst

  ”Børn og unge, der lever med en livstruende eller uhelbredelig sygdom, gør sig mange eksistentielle og åndelige tanker og overvejelser. Nogle går på, hvordan ønsker jeg, at min begravelse/bisættelse skal foregå, hvis jeg dør af min sygdom, og hvordan vil jeg gerne mindes efter min død. At udfylde hæftet kan være en hjælp til at sætte ord på sine tanker og følelser – og det kan give en oplevelse af, at der stadig er noget, som jeg kan være med til at bestemme, når der nu er så meget, som jeg ikke længere er herre over. Det kan være meget svært for barnet/den unge at finde et rum til at tale om disse tanker, fordi de ikke ønsker at gøre deres omgivelser mere kede af det. Hæftet kan være med til at skabe et rum til åbent at kunne tale om ens tanker, så man ikke skal være alene med dem. Det kan også være en hjælp for familien i tilfælde af barnets/den unges død, så de kender vedkommende tanker og dermed har vished om, at begravelsen/bisættelsen kommer til at foregå i overensstemmelse med dennes ønsker. Ligeledes kan det give mulighed for at tale åbent om, hvordan man gerne vil mindes, hvilket kan være en stor støtte i familiens og vennernes sorg over at have mistet.”

  Elisabeth Rokkjær Hammer, hospitalspræst i Børn-og Unge Palliativt team, Region Syd.

  ×
Få tilsendt hæfter

Få tilsendt 25 stk. af hæfterne med posten for 920 kr. – skriv til info@livogdoed.dk.