Digital arv konference den 8. april 2016

Med baggrund i Danmarks første repræsentative undersøgelse om danskernes holdning til vores digitale fodspor satte konferencen fokus på de mange spørgsmål og problemstillinger, der opstår ved, at vi i dag i stigende grad har et digitalt liv og en digital arv.

Omkring 100 mennesker var mødt op for at deltage i konferencen. Formiddagen bød på fem oplæg af markante personer, der bidrog med spændende perspektiver på digitalt liv og arv.

Konferencens oplægsholdere og oplæg

Karin Gaardsted, vært og MF (S), IT-ordfører:
Hvori består det politiske ansvar over for borgerne – når emnet er den digitale arv? (pdf)

digital arv program
Klik op billedet og se program for dagen (pdf).

Mogens Balling, direktør Landsforeningen Liv&Død:
Afdækning af danskernes digitale adfærd (pdf)

Susanne Søndahl Wolff, kommunikationsdirektør e-Boks:
Tænk ind i boksen (pdf)

Anne Kjærhus Mortensen, Advokat, Ret&Råd, Aarhus og bestyrelsesmedlem i Danske Arveretsadvokater (afløste advokat Johan Hartmann Stæger):
Den digitale arv – Hvem arver afdødes digitale bo? (pdf)

Astrid Waagstein, ekspert i digital arv, cand.it:
Efterladtes ret til digital arv bør sikres ved lovgivning (pdf)

Christiane Vejlø, direktør i Elektronista, digital trendanalytiker og radiovært:
Det digitale menneske

Julia Ballaschk, ph.d. og fuldmægtig i Folketingets EU-oplysning (afløste Christel Schaldemose, medlem af Europa-Parlamentet (S)):
Hvori består Europa-kommissionens arbejde og ansvar over for sikringen af den digitale arv? Hvor er vi i dag, og hvad er målet? (pdf)

Inge Nesgård, formand for Landsforeningen Liv&Død, var konferencens ordstyrer.
Afrunding og tak for i dag (pdf)

 

Inge Nesgård
Inge Nesgård

Karin Gaardsted
Karin Gaardsted

Mogens Balling
Mogens Balling

Susanne S. Wolff

Anne K. Mortensen
Anne K. Mortensen

Astrid Waagstein
Astrid Waagstein

Christiane Vejlø
Christiane Vejlø

Julia Ballaschk
Julia Ballaschk
 

 

Paneldebat

Efter dagens oplæg var der paneldebat, hvor deltagerne havde mulighed for at stille spørgsmål til panelet. Panelet bestod af Astrid Waagstein, Christiane Vejlø, Julia Ballaschk, Karin Gaardsted, René Gade og Susanne Søndahl Wolff.

En del af debatten handlede om, hvorvidt digitalisering er tilstrækkeligt på den politiske dagsorden.

Ifølge Karin Gaardsted, MF (S) og IT-ordfører, er digitalisering allerede på den politiske dagsorden – og danskerne er de mest digitale i verden. René Gade, MF (Alternativet) og IT-ordfører, mente derimod, at der godt kunne være mere fokus på IT-området end i dag.

Christel Schaldemose, medlem af Europa-parlamentet (S), skulle også have deltaget som oplægsholder og i panelet, men blev desværre forhindret grundet manglende flyforbindelse til København efter terrorangrebet i Bruxelles.

Christel Schaldemose var ked af at måtte melde afbud, men understregede: “Det har ikke nogen betydning for mit engagement i sagen. Vi er slet ikke færdige med at håndtere den sag.” Den digitale arv er dermed også på den politiske dagsorden på EU-niveau.

 

 
 

 Fotos fra konferencen

 
 

Afrunding af konferencen v. Inge Nesgård

Formand for Landsforeningen Liv&Død, Inge Nesgård, afrundede dagen, og her understregede hun bl.a., at Liv&Død vil arbejde videre med temaet digital arv. Her et uddrag af afslutningen. Du kan også læse hele afslutningen her (pdf).
 

 

Medier om konferencen og digital arv

Også medierne har vist interesse for konferencen. Her kan du finde links til forskellige mediers omtale af konferencen om digital arv:

Hvorfor var konferencen relevant?

Med konferencen ønskede vi at sætte fokus på de mange spørgsmål og problemstillinger, der opstår ved, at vi i dag i stigende grad har et digitalt liv og en digital arv.

Konferencen skulle samtidig skabe politisk opmærksomhed omkring en udfordring, der fremadrettet sandsynligvis kun bliver større.

Baggrund for konferencen

Landsforeningen Liv&Død har fået udarbejdet Danmarks første og eneste repræsentative undersøgelse, der belyser danskernes forhold og kendskab til digital arv.

Undersøgelsen er en kvantitativ undersøgelse foretaget blandt danskere over 25 år. Undersøgelsen er udarbejdet i 2015 i samarbejde med Epinion og Christian Alsted Kvalitativ Markedsindsigt Aps, og den tager udgangspunkt i en pilotundersøgelse udarbejdet af Liv&Død i samarbejde med ekspert i digital arv, Astrid Waagstein.

Undersøgelsen viser bl.a., at:

  • 48 pct. af danskerne ikke ønsker at eksistere på nettet efter deres død.
  • 71 pct. har ingen strategier for at sikre deres digitale arv.
  • 69 pct. anser problematikken omkring digital arv for vigtig.

Undersøgelsen viser også, at en stor andel af danskerne mener, at mere oplysning vil få dem til at tage stilling til digital arv. På baggrund af dette behov har Liv&Død igangsat en kampagne med fokus på danskernes digitale arv.

Læs rapporten

Digital arv rapport
Klik på billedet for at få adgang til hele rapporten (pdf).

Gode råd om digital arv

Du kan finde en lang række gode råd om digital arv her på vores hjemmeside.