Kolumbarium – urnehal og urnevæg

En urnehal/urnevæg er en hal/væg med nicher i væggene, hvori urnen placeres synligt

Denne form for “begravelse” er blandt andet velegnet, hvis man ønsker at forene to ægtefællers aske, eller hvis man ikke ønsker at komme i jorden.

Dueslag

Et kolumbarium er som oftest en hal eller en væg med nicher i væggene i flere etager, hvori urner placeres synligt. Ordet kolumbarium er latin og betyder dueslag.

Skik fra Italien

Da den moderne ligbrænding begyndte, følte man det naturligt at anbringe asken i urner, der blev sat i kolumbarier, som man havde gjort det i gamle tider i Italien. Men man supplerede også med begravelse af urnerne, som vores forfædre gjorde det i den forhistoriske tid.

Kolumbariet på Bispebjerg Krematorium

Det første store kolumbarium i Danmark blev bygget i underetagen af Bispebjerg Krematorium. Her blev urnerne anbragt i nicher og på hylder, og der var cirka 1.000 pladser. I dag sættes urnerne i Bispebjerg Urnehal, som blev bygget i 1919 og udvidet i 1944 til et stort trefløjet anlæg.

Urnehal med spanske vægge

Urnehallen er delt med spanske vægge i mindre afsnit. Væggene indeholder større og mindre nicher, og i en del af afsnittene findes mindre rum til billigere urnepladser. Urner, som anbringes i kolumbarier, er typisk af keramik, porcelæn, sten eller andet holdbart materiale.

Hvor findes der kolumbarier i Danmark?

Der findes kolumbarier eller urnemure på flere kirkegårde rundt om i landet; Næstved, Sundby (Amager), Frederiksberg, Aalborg, m.fl. På kirkegårdenes hjemmesider kan man finde oplysninger om størrelser på nicherne, priser med mere.

Urnemur

Som en videreudvikling af kolumbariet findes urnemuren, hvor urnerummet er dannet i en mur og lukkes med en stenflade. Der findes urnemure på flere kirkegårde i landet; på Søndermarken i København, i Nykøbing Falster, i Nørresundby og i Svendborg.