Hvordan mindes de døde?

Andreas Fozzman

Det første sted, vi mindes den døde, er ved begravelsen/ bisættelsen og ved det efterfølgende mindesamvær

Det kan for både den afdødes familie, venner og eventuelle arbejdskolleger have stor betydning at være med til begravelsen/bisættelsen og det efterfølgende mindesamvær, da det opleves som en god mulighed for at sige farvel til den døde.

Senere kan den døde mindes på anden måde, og her skal blot nævnes nogle enkelte eksempler:

Gravfred_I
På gravstedet kan man fx lægge blomster eller tænde lys.

Gravstedet på kirkegården bliver for mange et sted at mindes den døde. Der er et konkret sted at gå hen, og man kan lægge blomster, tænde lys m.m. Nogle besøger gravstedet på bestemte mærkedage og ved højtider.

Mindested i hjemmet, eksempelvis med billeder stående af den døde. Nogle tænder lys på bestemte tidspunkter eller sætter friske blomster.

Mindesteder ved havet eller fx i haven. Nogle vælger et bestemt sted måske ved en strand, et bestemt træ eller en bestemt sten, som man besøger for at mindes den døde.

Mindebog med billeder og historier om afdøde. Man kan lave den selv eller købe en, som man selv kan udfylde og sætte billeder ind i.

Minder på nettet fx på Facebook, hvor man kan omdanne den dødes profil til en mindeside eller på Mindet.dk, hvor man kan ‘tænde lys’ for en afdød.

Mindepladser opstår ofte spontant i forbindelse med eksempelvis ulykkessteder. Her lægger familie, venner og andre blomster, breve, tænder lys og markerer deres fælles sorg på denne måde.

Ritualer. Man kan synge en sang i fællesskab eller fx tænde lys hver søndag eller på den dødes fødselsdage eller dødsdag. Man kan skabe sine egne ritualer som en måde at mindes den døde. Det vigtigste er, at minderne om og med den døde italesættes og på den måde lever videre.

I Mexico mindes man de døde på De Dødes Dag, som er en en blanding af præcolumbiansk kultur, den katolske alle sjæles dag og allehelgensdag.
I Mexico mindes man de døde på De Dødes Dag, som er en blanding af præcolumbiansk kultur, den katolske alle sjæles dag og allehelgensdag.

Allehelgensdag. Allehelgensdag falder altid på den første søndag i november og er dagen efter Allehelgensaften (Halloween på engelsk). På denne dag mindes man de døde, ikke mindst i de danske kirker, hvor der mange steder er tradition for under gudstjenesten at læse navnene op eller tænde lys for de personer, der er døde i årets løb.