‘Døden’: En samtalepodcast af Foreningen Nærvær med Døden

På denne side kan du lytte til Foreningen Nærvær med Dødens podcastserie "Døden".

‘Døden’ er en samtalepodcast, hvor Foreningen Nærvær med Døden forsøger at bevæge sig nærmere de store spørgsmål, der rejses i mødet med menneskets endelige. De vil undersøge, hvordan mennesker forholder sig til deres egen, og deres medmenneskers, dødelighed – hvad end det, man tænker om og gør i forhold til døden, er kulturelt bestemt, forankret i et personligt erfaringsgrundlag eller forbundet til et religiøst fænomen.

Igennem afsnittene har de inviteret en række samtalepartnere – der på meget forskellig vis har beskæftiget sig med forholdet til døden – til at dele deres personlige og professionelle erfaringer med at hjælpe sig selv og andre til at komme overens med dette livsvilkår. Hver sæson bevæger de sig sammen med 4 samtalepartnere nærmere en forståelse og en erkendelse af dette livsvilkår.

Podcasten er lavet i samarbejde med visuel antropolog og ph.d.-studerende Kenni Hede. Podcasten er udviklet for Foreningen Nærvær med Døden.

 

Lyt til alle afsnittende her:

 • Afsnit 1: Når sygdom eller uheld rammer

  Beskrivelse af afsnittet:

  “Vores samtalepartner i dagens afsnit er teolog og professor ved Syddansk Universitet Niels Christian Hvidt. Samtalen foregår under åben himmel, en sval forårsfag i udkanten af Odense midtby og drikker hjemmebrygget kaffe. Vi taler om, hvordan tro kan udfordres, styrkes eller afkræftes hos det enkelte menneske i lyset af sygdomskrise. Hvordan – og for hvem – spiller tro en rolle, når sygdom og uheld rammer egen krop eller hos dem, vi elsker og holder af? Mit navn er Hanne Bess Boelsbjerg og jeg vil være din vært gennem dagens afsnit. Velkommen til.”

   

  Lyt til podcasten:

  ×
 • Afsnit 2: Et holdepunkt i stormen

  Beskrivelse af afsnittet:

  “I dagens afsnit taler vi med teolog, hospitalspræst, forfatter og debattør Lotte Mørk. Vi har aftalt at mødes på Rigshospitalet, hvor Lotte har arbejdet i en længere årrække. Vores mødested er et lille kontor, som ligger i tilknytning til Palliativt Afsnit, det sted, hvor uhelbredelig syge patienter får mulighed for at få en helhedsorienteret lindrende behandling, hvor smertedækning suppleres med samtaler med socialrådgivere, psykologer, og i de tilfælde, hvor det ønskes, også med en præst. Lotte en vant til at tale om betydningen af tro i tiden op mod døden. Med sin erfaring som sjælesørger på et af landets største hospitaler, har hun mødt patienter og pårørende (og også sundhedsprofessionelle), der har haft brug for at dele deres fortvivlelse og afmagt over dødens uundgåelighed med et troende menneske, der også har kunnet guide det andet menneske på vej.”

   

  Lyt til podcasten:

  ×
 • Afsnit 3: Imamen og Forskeren

  Beskrivelse af afsnittet:

  “I dette afsnit taler vi med islamisk teolog, uddannet sjælesørger, tidligere hospitalsimam og nu ph.d.-studerende på Oslo Universitet, Naveed Baig. Vi har aftalt at mødes på Nørrebro i København og gå tur på Assistens Kirkegård. På denne forårsdag summer København, fuglene kvidrer, børn leger, og voksne går med to-go kaffe og er fordybet i samtaler. Vi bevæger os rundt mellem arbejdende gravere, besøgende børnehaver og blomstrende grave. Her taler vi om Naveeds tidligere arbejde som muslimsk sjælesørger og leder af etnisk ressourceteam. Han fortæller om, hvordan de erfaringer, som han gjorde sig med familier og patienter med anden etnisk baggrund på hospitaler i hovedstadsområdet, har formet ham.” 

   

  Lyt til podcasten:

  ×
 • Afsnit 4: Om at miste sit barn

  Beskrivelse af afsnittet:

  “I dette afsnit taler vi med healer Per Helge Kofoed. Vi er taget på besøg hos Per i den mindre by på Nordsjælland, hvor han bor. Det er en varm og solskinsfyldt sommerdag, så vi beslutter os for at sidde ude i den hæk-omkransede og beskyttede have, Haven udstråler fred og harmoni, og der er skabt mange små rum til fordybelse og meditation. Vi bevæger os fra det rislende vandbassin til en af de mere skyggefulde steder imellem højtvoksende buske. Her fordyber vi os i personlige oplevelser af tab, nemlig det at miste et barn, og fortælle begge om, hvordan vi har en fornemmelse af, at de lever videre.”

   

  Lyt til podcasten:

  ×
 • Afsnit 5: Den medmenneskelige omsorg

  Beskrivelse af afsnittet:

  “En samtale med våger Jane Koller, som deler sin oplevelse af dette nære og tætte nærvær med den døende. Både hvordan det at være i øjeblikket er, og hvordan hun forbereder sig og afslutter et forløb.”

   

  Lyt til podcasten:

  ×
 • Afsnit 6: Kropslig kontakt

  Beskrivelse af afsnittet:

  “En samtale med kropsterapeut Vibeke Bækstrøm, som deler sine erfaringer med at yde lindrende massage, berøring i den sidste tid op til døden.”

   

  Lyt til podcasten: 

  ×
 • Afsnit 7: Bliver jeg glad igen?

  Beskrivelse af afsnittet:

  “En samtale med forfatter og trivselskonsulent Anja Enggren, som deler sin personlige historie og hvorledes hun har og til stadighed arbejder med sorgen ved at miste sin mand. Hvordan kan vi lære af hinandens historier og måder at lindre den sidste tid inden vi skal dø?”

   

  Lyt til podcasten: 

  ×
 • Afsnit 8: Nærvær gennem lyd

  Beskrivelse af afsnittet:

  “En samtale med lydhealer Liselotte Flyborg, som fortæller om sine oplevelser med døende mennesker, og hendes lydarbejde ved at bruge hendes intuition, nærvær og sang, som hjælp til at lindre smerten, angsten, og det uudtalte.”

   

  Lyt til podcasten:

  ×