UGE 44 – Fokus på døden 2023

Her på siden kan du se, hvad der foregik landet rundt i uge 44 i 2023

Hvad skete der rundt omkring i landet i uge 44 i 2023?

 

13/10-31/12: PLAKATUDSTILLING: DE DØDES DAG
– DØDEN I LIVET

Kom forbi Liv&Død og se alle plakaterne fra alle dem, der deltog i vores plakatkonkurrence. Vi ønskede at se forslag til en plakat for De Dødes Dag i Danmark. En dag for at fejre livet og huske de døde. Og for at bygge bro mellem dem og os. 60 personer sendte forslag ind, og 3 af disse forslag vandt. 

1/11: GUIDET FÆLLESLÆSNING I KØBENHAVN

Kom til guidet fælleslæsning i Funebariet med døden som tema og del din skønlitterære læseoplevelse med andre. Fælleslæsningen bliver afholdt af Læseforeningen, og er en metode udviklet til at dele skønlitterære læseoplevelser gennem live-læsning i mindre grupper. Læsningen varetages af en uddannet læseguide og veksler mellem højtlæsning og samtale. 

 

4/11: DE DØDES DAG I AARHUS 

På Vestre Kirkegård i Århus sker der en masse, når de igen i år afholder De Dødes Dag.
På dagen vil der være koncerter, oplæsninger, gudstjenester, fællessang børnetelt, kirkegårdsvandringer og meget andet. Alt sammen arrangementer, som relaterer sig til det, at mindes dem, man har mistet. 

 

 

28/10-5/11: DØDENS FESTIVAL I RY

Vær med når Ry genopliver Allerhelgen og i hele uge 44 afholder Dødens Festival med begivenheder og arrangementer relateret til døden på en respektfuld måde. 

 

 

 

 

31/10: FOREDRAG OG FLØJTEKONCERT I RY

Som en del af Dødens Festival i Ry afholder Foreningen Nærvær med Døden et arrangement i Tulstrup Kirke med fløjtenist Trine Gelzer Dinensen.

Denne aften vil Trine spille musik og fortælle om sit eget tab og om, hvordan hun bruger sit fløjtespil terapeutisk til bl.a. mennesker, som har mistet. Foredraget slutter af med en meditativ hjerterejse, hvor man kan sende kærlige tanker til dem, man har mistet i årenes løb.

29/10: KONCERT OG FÆLLESSANG MED RY SOCIAL SINGERS

Kom med til allehelgenskoncert med Ry Social Singers, ledet af den fællessangskyndige musiklærer Herdis Lystbæk Andersen. Koncerten vil både byde på sange sunget af koret og fællessange fra Højskolesangbogen. Man kan ønske sange og knytte et par ord til, hvorfor de er betydningsfulde. Det vil være intimt og stemningsfuldt, og være et rum for alles oplevelser med tab. Arrangementet er blevet til i samarbejde med Foreningen Nærvær med Døden

22/10, 12/11 og 3/12: BREVSKRIVNING I KØBENHAVN

I løbet af efteråret og vinteren kan man tage forbi Søndre Kapel på Bispebjerg Kirkegård, hvor Alma, Flora og Elvira står klar med blyanter og brevpapir, så man kan skrive et brev og sende det til en, der kunne bruge en efterårshilsen.
Idéen udspringer af, at det aldrig er for sent at sende en hilsen til en person, som har mistet en nærtstående. Når det kan være svært at få tingene sagt, så kan man skrive et brev.

 

1/11-5/11: DE DØDES DAG FESTIVAL I KØBENHAVN

Ligesom de levende og de døde hvert år mødes i Mexico til de dødes dag, så ønsker CkulturA med deres festival at favne døden i Danmark. På festivalen vil de undersøge døden for at forstå, hvorfor den vækker så stærke følelser. Det gør de med en masse arrangementer i løbet af hele uge 44.
Man kan bl.a. hele ugen se et alter i Asta Bar i Cinemateket. Derudover er der filmvisninger, oplæsninger, workshops samt videomapping, lys og live musik performance.

29/11: BESØG EN SKOVBEGRAVELSESPLADS I SLAGELSE

Kom med til Valdemarskilde, hvor du kan komme ud og se en af landets skovbegravelsespladser. Her vil Michael Neergaard fra Valdemarskilde fortælle om skovbegravelse, og Ole Morten Nygård fra Humanistisk Samfund vil fortælle om humanistiske begravelser og bisættelser. 

 

 

22/11: OPLÆG VED FLEMMING SCHOLLAART OM AKTIV DØDSHJÆLP

Kom med til en aften hvor det skal handle om aktiv dødshjælp. Flemming Schollaart, bestyrelsesmedlem i Landsforeningen ”Ret til at dø”, holder oplæg fra hans side af debatten.
Flemming Schollaart vil holde oplæg om sine erfaringer og holdninger til aktiv dødshjælp, hvorefter han vil åbne op for debat. 

 

27/11: OPLÆG VED OLE HARTLING OM AKTIV DØDSHJÆLP

Kom med til en aften hvor det skal handle om aktiv dødshjælp. Ole Hartling, overlæge og tidligere formand for Etisk Råd 2003-2007, holder oplæg fra hans side af debatten.
Ole Hartling vil holde oplæg om sine erfaringer og holdninger til aktiv dødshjælp, hvorefter han vil åbne op for debat. 

 

5/11: ONLINE ALLEHELGENS-CEREMONI

Hvis du har mistet til døden, og har et ønske om at mindes og ære dit kære menneske, så inviterer bedemand Birgitte Agger Mote ind til en online ceremoni, hvor der er tid og et kærligt rum til at ære det liv, der blev levet. 

 

 

 

 

Udpluk af billeder fra 2023

De Dødes Dag på Vestre Kirkegård i Aarhus

Billede 1 af 8

Brevskrivning i Søndre Kapel på Bispebjerg Kirkegård

Billede 1 af 4

Valdemarskilde Skovbegravelsesplads

Billede 1 af 2

PLAKATKONKURRENCE: DØDEN OG KUNSTEN

Døden har altid været en del af kunsten. Fra de tidligste mytologiers verdensbilleder til nu har kunsten været brugt til at rammesætte det svære, det uforklarlige og det menneskelige. 

Billedet på døden har altid i høj grad handlet om livet, og de værdier og meninger, vi har lagt i det, som fx religion eller overtro. I dag er billeder af døden ofte dramatiske og distancerende: Noget vi ser på film, i serier, aviser m.m., hvor døden hovedsageligt optræder som mord, krig eller sci-fi-katastrofer, og ikke en naturlig afslutning på et levet liv.

Eller som den kontrollerede død – den død vi kan behandle og udskyde på sygehusgangene.

Det er også en død uden de eksistentielle perspektiver, religiøse forestillinger og den sammenhæng med livet, der var engang.

Med plakatkonkurrencen vil vi gerne skabe opmærksomhed om døden i livet, som den opfattes i dag. Og derfor vil vi gerne se forskellige forslag på, hvordan en plakat for De Dødes Dag i Danmark kunne se ud.

 

VINDERPLAKATERNE:

1. PLADSEN: PAULINE DRASBÆK

Om sin plakat beskriver hun:

Plakaten fungerer som et symbol på vores samhørighed med dem, der har forladt os. Motivet viser hvordan vi blander fortidens minder med nutidens kærlighed. Plakaten og De dødes dag minder os om, at selvom de ikke er her fysisk, lever deres minder og indflydelse videre i vores liv.

 

 

 

 

 

2. PLADSEN: ANTINE VEJRUP RASMUSSEN

Om sin plakat beskriver hun: 

Jeg viser sammenhænget mellem livet og døden ved at tegne tre mennesker og tre skeletter, der spiser og taler sammen. De spiser alle den samme mad og sidder ved det samme bord for at klargøre at de alle har oplevet ens ting og at de stadig kan være sammen og dele erindringer selvom de er i forskellige verdener. Maden er den typiske danske ret stegt flæsk med persillesovs og kartofler, som jeg har inkluderet for at symbolisere den danske kultur.

 

 

 

3. PLADSEN: METTE EHLERS 

Om sin plakat beskriver hun:

Det er et stort ønske for mig at det bliver nemmere at tale om døden og det at miste pårørende, uden at have en følelse af, at skulle skåne dem jeg snakker med. Jeg har tænkt balance – spejling – ligevægt. Måske endda døden er meningen med livet. I illustrationen er død og liv flettet sammen – forenet, og giver næring til hinanden, det gentages som et mønster. Komplementær og kontrast, så begge dele får en vigtig rolle.

Den ene kan ikke stå uden den anden. Jeg vil også gerne signalere mindre tunghed, mere åbent. Både øverst og nederst i illustrationen er det åbent for de ting vi ikke ved med sikkerhed – det har jeg illustreret ved at lade farven gå ud i et.

 

 

 

UDSTILLING MED VINDERPLAKATER PÅ BIBLIOTEKER

Alle indsendte plakatforslag vil blive vist i vores udstillingssted Funebariet. Derudover vil de tre vinderplakatforslag blive vist på forskellige biblioteker rundt omkring i landet.

 

HVOR VISES PLAKATERNE HENNE?