Mød døden med ro i ny udstilling
PRESSEMEDDELELSE: Landsforeningen Liv&Død åbner dørene til en ny udstilling, der sætter fokus på det moderne menneskes forhold til døden. Her kan du blive inspireret af det antikke dødspas til at møde døden med ro. Udstillingen med titlen ’Menneske af jord og himmel’ åbner den 11. oktober.
Udstillingen kan ses som et rum i vores moderne verden, hvor du som besøgende kan forholde dig til døden, ligesom det antikke menneske gjorde det.
I udstillingen bliver du præsenteret for en nyfortolkning af det antikke dødspas og for en række forskellige elementer, der hver især skaber refleksion over, hvordan vi også i en moderne, sekulær tid kan møde døden med ro og mestre den kundskab hver dag at vandre mod døden.
De antikke dødspas, der blev fundet i datidens grave, er små, tynde stykker guldfolie med sagnfiguren Orfeus’ instruktion i, hvordan man rejser gennem det græske dødsrige Hades og når til et velsignet efterliv.
Udstillingen er skabt af designer Pia Bindra i samarbejde med Landsforeningen Liv&Død.
Om udstillingen siger Pia Bindra:
”Det, som interesserer mig, er vores forhold til vores egen dødelighed – og måske manglen på samme. Jeg tror, at døden er fremmedgjort for os, og at det kan være med til at gøre døden angstfuld, og noget man helst ikke vil tænke for meget på. Jeg var vild med ideen om et pas til døden, som kan skabe passage fra livet ind i dødsriget. Jo mere, jeg studerede dødspasset, jo mere kunne jeg trække interessante tråde frem og tilbage mellem det mytiske og det moderne i forhold til døden.
Udstillingen handler om vores kompleksitet som mennesker i at skulle rumme døden – og hvordan vi kan komme til tåls med den ved at tage stilling til den. Døden ER sorgfuld, men den kan også være mange andre ting. Den er mystisk, poetisk og fascinerende, da den gør livet endnu mere værdifuldt at leve med de mennesker, vi nu engang deler det med. Jeg håber, at den besøgende får tænkt over sin egen dødelighed ved at se denne udstilling.”
Om udstillingen siger Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død:
”Vi er meget stolte over at kunne lægge lokaler til denne interessante udstilling, som sætter fokus på et aktuelt tema i det moderne menneskes liv: At vi har svært ved at forholde os til og håndtere det vilkår, at vi alle skal dø. Her kan vi sikkert lære noget af antikkens menneske, der havde et andet og måske mere naturligt forhold til døden, end vi ofte har i dag.”
Tid og sted for udstillingen:
Udstillingen åbner i forbindelse med Kulturnatten i København den 11. oktober 2019 kl. 18-24 og kan ses frem til og med januar 2020.
Udstillingen kan ses i Funebariet, Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse, som ligger på Nikolaj Plads 27 i hjertet af København.
Udstillingen kan ses alle hverdage kl. 9-15.
Udstillingen er blevet til i samarbejde med Landsforeningen Liv&Død og Statens Kunstfond.
Om designer Pia Bindra:
Pia Bindra er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Designskole i Visuel Kultur og Identitet. Udstillingen er en videreudvikling af hendes prisvindende afgangsprojekt fra 2018.
I hendes studie og videre arbejde har hun haft døden som interessefelt, og hun har på forskellig vis undersøgt, hvordan design kan bruges til at formidle sårbare og tabuiserede emner
Om Landsforeningen Liv&Død og Funebariet:
Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.
Funebariet er Landsforeningen Liv&Døds udstillingssted om død og begravelse i Danmark.
For yderligere information – kontakt:
Kirsten Søndergaard, direktør i Landsforeningen Liv&Død, telefon 3336 4973 / 3052 3335