1. oktober 2013

Foredrag, fotos og forunderlig musik fylder Funebariet

Det er blevet en fast tradition, at Landsforeningen Liv&Døds videncenter Funebariet er en del af Kulturnatten i København, som hvert år afvikles fredagen før efterårsferien.

Datoen for årets Kulturnat er i år den 11. oktober, hvor der bydes på en blanding af musik, foredrag, fotoudstilling og åbent hus i Funebariets faste udstilling.

Under overskriften ’Livet, døden og den grønne tråd’ vil man blandt andet kunne opleve et inspirerende indspark med foredragsholder Catrine Engelgreen. I rollen som foredragsholder er hun især kendt for sin uformelle og selvironiske stil, hvor hun pakker foredraget ind i humoristiske anekdoter fra sit eget liv – som i virkeligheden er så almindeligt, at du vil kunne kende meget fra dig selv.

Med sit optimistiske foredrag, der gentages fire gange i løbet af aftenen, vil hun gerne give os mod og håb på tilværelsen i en tid, hvor der er så meget at tage stilling til, at det kan være svært at nå at trække vejret undervejs. Det gør hun ved at motionere såvel lattermusklerne som hjernecellerne hos aftenens Kulturnatsgæster, der kan være heldige at gå hjem som mere tilfredse, glade og givende mennesker med mod og lyst til at handle.

Morten Skou Andersen og hans band er klar til at skabe en helt særlig stemning under Kulturnatten.

Morten Skou Andersen og hans band er klar til at skabe en helt særlig stemning under Kulturnatten.

Humor og en helt personlig stil er også kendetegnende for bandet med det meget mundrette navn Morten Skou Andersen & de mennesker han normalt sammenligner sig med. Både Morten og de omtalte mennesker vil med fire små intimkoncerter sørge for at skabe en helt særlig stemning i Funebariet under Kulturnatten, fx med sangen “Den 21. maj 2011″, der er et 12 minutter langt nummer om en Facebook-opdatering, der sender fortælleren ud på en rejse mod undergangen.

Morten og hans band synger på dansk, og i teksterne handler det fx om forfald, dekadence og om at forholde sig til døden. Det lyder dystert, men musikken leveres med så tilpas megen kritisk sarkasme, aparte humor og umiskendelig personlighed, at der er garanti for en unik musikalsk rejse, hvor man bl.a. vil kunne opleve en række sange fra den anmelderroste temaplade ‘Varme hænder koldt hjerte’, der udkom sidste år.

Trille Skjelborg går tæt på i udstillingen Memento Mori, husk du skal dø.

Trille Skjelborg går tæt på i udstillingen Memento Mori, husk du skal dø.

 

Har man i løbet af Kulturnatten i Funebariet lyst til at fordybe sig og blive klogere på døden, er videncenterets permanente udstilling om død og begravelse i Danmark åben hele aftenen. Her kan man både få et historisk tilbageblik men også oplysninger om nutidens love og regler, om hvad der sker, når man dør, og hvad man kan tage stilling til, før det sker.

Som en del af udstillingen kan man opleve fotografen Trille Skjelborgs stærke billeder, når hun stiller skarpt på døden, tabet og sorgen med fotoudstillingen ‘Memento mori’. Med udstillingen forsøger hun at minde os om vores egen og andres dødelighed og den samhørighed, vi har med andre mennesker. Håbet er, at vi vil føle mere nærvær og taknemmelighed over det liv, som vi lever lige nu.

Beyond-urnen er inspireret af den smukke plante Japansk lygte, hvis bær er omsluttet af en papirtynd lanterne.

Beyond-urnen er inspireret af den smukke plante Japansk lygte, hvis bær er omsluttet af en papirtynd lanterne.

I Funebariet kan man også møde designeren Pia Galschiøt, der sammen med sin mand Mikkel Galschiøt Bentzen står bag den nyskabende urne, Beyond. Beyond-urnen er lavet i støbepap og er derfor bionedbrydelig. Samtidig indeholder den en række frø, som frigives, når urnen nedbrydes. På den måde vil der vokse blomster og et træ op dér, hvor urnen er gravet ned, og livet vil så at sige blomstre igen.

Under Kulturnatten hos Liv&Død vil Pia Galschiøt svare på eventuelle spørgsmål om urnen, og har man lyst til at høre mere, vil hun også kunne fortælle om selve processen og tankerne bag urnen. Pia Galschiøt vil være til stede hos Liv&Død på Kulturnatten mellem 19-22. 

En rustvogn vil være parkeret foran Liv&Døds bygning under Kulturnatten 2013.

En rustvogn vil være parkeret foran Liv&Døds bygning under Kulturnatten 2013.

Under Kulturnatten hos Liv&Død vil det desuden være muligt at kigge nærmere på en rustvogn, som vil være parkeret foran Landsforeningen Liv&Døds bygning på Nikolaj Plads i København. I den forbindelse kan man få sig en uformel snak med en bedemand, der kan fortælle lidt om jobbet og svare på diverse spørgsmål.  

BILLETTER til Kulturnatten

Du skal have et Kulturpas for at komme ind hos Liv&Død denne aften. Kulturpasset koster kr. 90,-, og kan købes i DSB / 7-Eleven på s-togstationer og i 7-Eleven butikker på enkelte Kystbanestationer samt på biblioteker og kulturinstitutioner i København og på Frederiksberg. 

 

Programmet for Kulturnatten 2013 i Funebariet  

Martins_kiste_2

Et eksempel på en meget smuk og personlig kistedekoration

Kl. 18:00 – 00:00

BESØG FUNEBARIET

Danmarks eneste videncenter om død og begravelse åbner dørene og skaber mere klarhed om døden. 

Trille_II

Trille Skjelborg går tæt på i udstillingen Memento Mori, husk du skal dø

Kl. 18:00 – 00:00

HUSK DU SKAL DØ

Trille Skjelborg stiller skarpt på døden, tabet og sorgen med fotoudstillingen Memento mori. 

Beyond-urnen er inspireret af den smukke plante Japansk lygte, hvis bær er omsluttet af en papirtynd lanterne.

Beyond-urnen er inspireret af den smukke plante Japansk lygte, hvis bær er omsluttet af en papirtynd lanterne.

Kl.19:00 – 22:00

Mød designeren bag Beyond – den bionedbrydelige urne. Pia Galschiøt svarer på spørgsmål og viser den smukke urne frem.

 

Cathrine Engelgreen

Cathrine Engelgreen

 

 

Kl. 19:00 – 19:25

Kl. 20:00 – 20:25

Kl. 21:00 – 21:25

Kl. 22:00 – 22:25 

DEN GRØNNE TRÅD – NÅR DU IKKE ANER DIT LEVENDE RÅD

Catrine Engelgreen giver håb og mod til at takle livets hårde stunder. Vær klar til at ‘dø af grin’!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Morten Skou Andersen & de mennesker han normalt sammenligner sig med

Kl. 19:30 – 20:00

Kl. 20:30 – 21:00

Kl. 21:30 – 22:00

Kl. 22:30 – 23:00

MORTEN SKOU ANDERSEN & DE MENNESKER HAN NORMALT SAMMENLIGNER SIG MED

Christian V, dræbersnegle, døden. Sangene kan handle om næsten alt, når Mortens band går på scenen.

 


Plakaten til Kulturnatten 2013 i Funebariet 

 Plakat_2013