24. september 2018

Fotograf Klaus Bo modtager Liv&Død Prisen 2018 for at stille skarpt på døden

PRESSEMEDDELELSE: Den danske fotograf Klaus Bo har gennem en årrække rejst verden rundt og fotograferet døderitualer fra alverdens kulturer og religioner. For sine enestående billeder modtager han nu Liv&Død Prisen 2018.

Klaus Bo rejser verden rundt og fotograferer døderitualer for at undersøge, hvilket forhold vi har til døden rundt om i verden.

Hans projekt om døderitualer går under navnet Dead and Alive og er inspireret at et billede, han tog i 2002. Indtil videre er det blevet til 400.000 billeder og lyd– og filmklip af døderitualer. Fra lande som Grønland, Ghana, Madagaskar, Haiti og Indonesien. Billeder af kister der står ovenpå jorden, en kiste udformet som en fugl, begravelser med voodoo-ritualer – og døde der får nyt tøj på en gang om året.

Klaus Bos billeder giver os et unikt indblik i, hvor anderledes man håndterer døden og det at miste sine kære i andre verdensdele, hvor man ofte fejrer det liv, der var. Måske kan det, at vi ser, hvordan man forholder sig til døden andre steder, rykke ved vores eget forhold til døden og fjerne noget af vores berøringsangst.

Vi nærmer os nødigt døden i vores del af verden, men med Klaus Bo bag kameraet tør vi komme lidt nærmere. At han er en eminent fotograf, der formår at tage billeder, som ikke kun er velkomponerede og æstetisk flotte, men også respektfulde i forhold til emnet, spiller en afgørende rolle.

Klaus Bo står bag et helt enestående fotoprojekt, der om noget giver stof til eftertanke – og for det fortjener han en kæmpe anerkendelse. Det er derfor, vi med stolthed tildeler ham dette års Liv&Død Pris,” siger Inge Nesgård, formand i Landsforeningen Liv&Død.

Om at modtage prisen siger Klaus Bo:

Jeg er rigtig glad for at have modtaget prisen og for anerkendelsen af mit arbejde.

Døden er en af de eneste ting, vi alle har til fælles. På hele Jorden. Nogle lever i 10 minutter, andre i 110 år. Men vi har det til fælles, at vi skal dø. Hvad vi så lægger i det, er forskelligt. Jeg vil vise, hvordan andre gør.

Vi lever i en kultur, hvor vi i høj grad undgår døden og helst vil fornægte den. Jeg håber på, at dem, som ser mine billeder, tager noget med sig i forhold til deres egen måde at sige farvel på til pårørende. Ved at se, hvordan man gør andre steder i verden, kan vi måske åbne lidt op for vores egne ritualer og bruge noget mere tid på det sidste farvel, som jeg synes, er så vigtigt.”

Liv&Død Prisen 2018 overrækkes til Klaus Bo ved en reception den 30. oktober kl. 15-17 i Landsforeningen Liv&Døds lokaler på Nikolaj Plads 27, København K.

Med Prisen følger 10.000 kr. og et diplom.

Receptionen er kun for inviterede.

Journalister er velkomne til at dække arrangementet.

Se en række af Klaus Bos billeder

FAKTA

Om Liv&Død Prisen:

Liv&Død Prisen blev stiftet i 2011 i forbindelse med Landsforeningen Liv&Døds 130 års jubilæum. Prisen hylder personer eller organisationer, der har gjort en særlig indsats for at nedbryde tabuet om døden ved at sætte fokus på den og skabe debat og eftertanke om emnet i det offentlige rum.

Alle kan indstille en kandidat til prisen, som uddeles en gang om året. Bestyrelsen gennemgår alle indstillinger og beslutter, hvem der skal modtage prisen.

Læs mere

Om Klaus Bo:

Klaus Bo har i de sidste 20 år arbejdet som freelance-fotograf for forskellige danske og udenlandske aviser, blade, magasiner og NGO’er. Ved siden af dette arbejde har han arbejdet med egne personlige projekter både hjemme og i udlandet. Klaus Bo har vundet adskillige danske og internationale priser for sit arbejde.

Læs mere

Om projektet Dead and Alive:

Klaus Bos fotoprojekt Dead and Alive består indtil videre af 400.000 billeder og lyd- og filmklip af døderitualer fra forskellige kulturer og religioner. Klaus Bo blev inspireret til projektet af et billede, han tog til en begravelsesceremoni i en moske i Danmark i 2002 og begyndte at arbejde seriøst på projektet i 2010 – og han rejser fortsat rundt i verden for at indsamle fotomateriale om døderitualer.

Tidligere har billeder fra projektet været bragt af National Geographic. Flere af hans billeder fra Ghana har også været udstillet på Moesgaard Museum

Landsforeningen Liv&Død har fra oktober 2017 til september 2018 haft et udvalg af Klaus Bos billeder af døderitualer udstillet i Funebariet, vores udstilling om død og begravelse.

Samme billeder kan ses på Frederikshavn Bibliotek i perioden 16. oktober til 16. november 2018.

Om Landsforeningen Liv&Død:

Landsforeningen Liv&Død er en humanitær, almennyttig organisation, der arbejder for en værdig afsked med livet og for at nedbryde tabuet om døden.

Funebariet er Landsforeningen Liv&Døds udstilling om død og begravelse i Danmark.

Læs mere

For yderligere information – kontakt:

  • Inge Nesgård, formand for Landsforeningen Liv&Død, telefon 40 14 91 94
  • Kirsten Søndergaard, sekretariatschef i Landsforeningen Liv&Død, telefon 33 36 49 73/30 52 33 35
  • Fotograf Klaus Bo, telefon 26 21 21 65 / e-mail klaus@klausbo.com