Sorgarkivet
Udstillingsperiode i Funebariet:
25/5 – 30/9-2022
I udstillingen ’Sorgarkivet’ delte ni deltagere deres oplevelse af sorg og tab i en undersøgelse af sorgs materialitet.
En keramisk kat, der er gået i stykker. Et stykke musik. Et røntgenbillede af en hofte. Løsrevne genstande, der hver især alle fortæller en personlig historie om sorg og oplevelser af tab.
Ni deltagere delte i udstillingen ’Sorgarkivet’ deres oplevelse af sorg i form af ting. Ting, der er nedarvet gennem generationer, ting der er udvalgt fra dødsboet, eller ting der er skabt under sorg. Nogle er kunstnere og andre ikke. Fælles for dem alle er, at de har mistet en eller flere af deres nærmeste.
Bag udstillingen stod Franciska Wild, der selv har haft tab tæt inde på livet efter at have mistet sin mor, ældste veninde og far over en femårig periode. Hendes oplevelse af sorg var en lammende ensomhed. Men ved at omsætte sin sorg i et kunstnerisk udtryk fik hun en genvej til at udtrykke følelser, der var svære at dele med andre.
Udstillingen var en del af Franciska Wilds speciale og bygget op som et arkiv, hvor sorg kunne deles, opleves og inspirere, men samtidig en undersøgelse af, hvordan deltagere og publikum oplevede sorg gennem forskellige udtryk.
Om udstillingen sagde Franciska Wild:
”Jeg ønsker at bryde tavsheden og ensomheden ved sorg efter et tab. Det prøver jeg at gøre ved at give ni deltagere et rum til at dele deres oplevelse af sorg, som materialiserer sig i ting eller kreative udtryk. Samtidig håber jeg, at publikum kan bruge dette som inspiration til at være i deres egen sorg.”
De ni udstillere var:
- Dorte Naomi:
Dorte Naomi delte tre værker, der bestod af tre rammer, der indeholdt to prosadigte og et linoleumstryk, en tand med guldplombe, en metalplade og et gammelt foto.
Læs hendes historie her. - Elizabeth Gray:
Elizabeth Gray delte to røntgenbilleder af nogle spritnye hofter, som hun havde udvalgt ved hendes fars dødsbo, samt en bog om sorg hun selv har skrevet og illustreret.
Læs hendes historie om hendes bog her.
Læs hendes historie om røngtenbillederne her. - Freddy Damkjær Rasmussen:
Freddy Damkjær Rasmussen delte to sange, som han havde udviklet i forbindelse med sin kones sygdom og død.
Læs hans historie her.
Lyt til hans musiknummer ‘Den heldigste’ her. - Lotte Rosenkilde:
Lotte Rosenkilde delte et ritual og landskabskunstværk (her oversat til papirformat), som blev udviklet i forbindelse med fejring af årets gang og senere er blevet brugt til at forsone sig med en vens selvmord.
Læs hendes historie her. - Mette Jacobsen:
Mette Jacobsen delte tekstiler, hun har vævet efter hendes brors pludselige død.
Læs hendes historie her. - Mikkel Thomas Christensen:
Mikkel Thomas Christensen delte to sange, som han har lavet om sin fars liv og død i samarbejde med hans ældste søn.
Læs hans historie her.
Lyt til hans musiknummer ‘Bottles over Bible her.
Lyt til hans musiknummer ‘Out of my Hands’ her. - Sandra Mikkelsen:
Sandra Mikkelsen delte en tegning af sin stedfar, som hun har brugte flere måneder på at lave efter hans pludselige død.
Lyt til hendes historie her. - Sara Marie Sandfær:
Sara Marie Sandfær delte en gravkat, hun har lavet til sit nyfødte barns grav.
Lyt til hendes historie her. - Signe Visnek:
Signe Visnek delte filmen ’Fra tid til anden’, som i et symbolladet billedsprog følger de sidste 10 dage af hendes samlevers liv.
Læs hendes historie her.
Franciska Wild lavede også en Facebookside, hvor man kunne dele sine erfaringer med sorg.
Franciska Wild ønsker at skabe en fælles kultur om at sørge, og derfor kan alle, der har lyst, dele deres oplevelser om sorg med hinanden på Facebooksiden og være med til at skabe et offentligt Sorgarkiv – med billeder af de ting man har arvet, eller ting man har skabt, mens man sørgede. Se Facebook-siden
For yderligere information – kontakt:
- Landsforeningen Liv&Død på mail info@livogdoed.dk eller tlf. 33 36 49 70
- Franciska Wild på mail scz542@alumni.ku.dk eller tlf. 41293989